Ana Sayfa Tıp&Sağlık Göz Taraması Parkinson Hastalık Riskini Yedi Yıl Öncesinden Tespit Edebilir

Göz Taraması Parkinson Hastalık Riskini Yedi Yıl Öncesinden Tespit Edebilir

Bilim insanları ilk kez retinada Parkinson hastalığının gelişmesine yol açabilecek bir işaret tespit etti ve bu işaret, tanıdan yıllar önce tespit edilebilecek. Bu durum, diğer dejeneratif rahatsızlıklara yakalanma riski taşıyan kişilerin hayatını değiştirebilir.

Moorfields Göz Hastanesi ve Londra Üniversitesi Koleji’nden (UCL) araştırmacılar, 40 yaş ve üstü 154.830 hasta ve 40 yaş ve üstü 67.311 gönüllüden oluşan retrospektif bir kohort olan AlzEye veri setini kullanarak retina görüntüleme ve Parkinson hastalığını inceleyen bugüne kadarki en büyük çalışmaya imza attılar.

Parkinson hastalığı gelişen hastalar üzerinde yapılan ölüm sonrası tarama çalışmaları, retinanın iç nükleer katmanında (INL) ve ayrıca daha önce belirtilen daha ince ganglion hücresi-iç pleksiform katmanda (GCIPL) sağlıklı insanlarla karşılaştırıldığında farklılıklar ortaya çıkardı.

Parkinson Riski 7 Yıl Önceden Tespit edilebilinecek

INL’nin aynı zamanda bir Parkinson risk biyobelirteci olarak kullanıldığı ilk seferdir ve hastalığı geliştirecek olanlarda ilk kez bu kadar erken, resmi teşhisten yaklaşık yedi yıl önce tespit edilebildi.

Göz taramaları Alzheimer hastalığı, multipl skleroz ve şizofreni gibi diğer nörodejeneratif durumların belirtilerini bulmak için kullanılıyor. Daha yeni araştırmalar, yapay zeka destekli göz taramalarının felç ve kalp hastalığı riskini nasıl değerlendirebileceğini inceledi.

Yüksek çözünürlüklü, 3 boyutlu optik koherens tomografi (OCT) taramaları, retinanın inanılmaz derecede ayrıntılı bir görünümünü sunuyor. Ayrıca derinin altındaki hücre katmanlarını görüntülemenin müdahaleci olmayan tek yoludur. Yapay zeka makine öğrenimi kullanılarak bu görüntüler çok çeşitli sağlık uyarıları için hızlı bir şekilde taranabilir.

Dejeneratif hastalıklara yönelik erken risk faktörlerini önceden değerlendirmek ve yukarıda bahsedilen yaşam tarzı değişikliklerine ve diğer müdahalelere izin vermek için yeni ortaya çıkan “okülomik” alanına giderek daha fazla ilgi duyulmaktadır.

Birmingham Üniversitesi Hastaneleri’nde profesör ve danışman göz doktoru olan Alastair Denniston, “Bu çalışma, insanların göremeyeceği kadar ince işaretleri ve değişiklikleri tespit etmek için teknoloji tarafından kullanılan göz verilerinin potansiyelini gösteriyor.  Artık Parkinson hastalığının çok erken belirtilerini tespit edebiliyoruz ve bu da tedavi için yeni olasılıkların önünü açıyor.”

Dr Wagner, “Henüz bir kişinin Parkinson hastalığına yakalanıp yakalanmayacağını tahmin etmeye hazır olmasak da, bu yöntemin yakın zamanda hastalık riski taşıyan kişiler için bir ön tarama aracı haline gelmesini umuyoruz” dedi.