Ana Sayfa Tıp&Sağlık Görsel Karıncalanma Sendromu Nedir?

Görsel Karıncalanma Sendromu Nedir?

En önemli duyularımızdan biri şüphesiz görmedir. Hayatta kalmamızda, toplumsal ilişkilerimizde, çalışmamızda sürekli gözlerimizi kullanırız. Beynimizin görme bölgesi, oksipital lob uyku hariç her zaman aktif çalışır. Yıllarca nadir görülen bir nörolojik durum olduğu düşünülen fakat artık binlerce insanın hayatını ciddi etkilediğini bildiğimiz bir durumu anlatacağım bu yazıda. Ülkemizde profesyoneller tarafından bile çok fazla bilinmediğinden tanı konusunda sıkıntıların yaşandığı bu durum “Görsel Karıncalanma (visual snow)” diye adlandırılıyor.

Görsel karıncalanma sendromu bireylerin görme ve duyma duyularını ve bilişsel fonksiyonlarını etkileyen bir rahatsızlık. Adı üzerinde, en öne çıkan belirtisi kişilerin görsel bilgiyi anormal bir biçimde işlemesine sebep olması. Yani görsel karıncalanmadan muzdarip bir bireyin gözünün önünde şimşekler çakabilir, ışık huzmeleri ya da noktalar olabilir, görüşü karıncalı bir televizyon ekranı gibi karlı olabilir ve tüm bunları gözleri kapalıyken bile deneyimlemeye devam edebilir. Bu kişiler ışığa aşırı duyarlı olabilirler, gece görüşleri özellikle sorunlu olabilir ya da görüş alanlarından çıkmış olan bir nesneyi hala görmeye devam ediyor olabilirler. Bazen her bireyin göz yorgunluğu ya da başka bir sebepten gözünün önünde bulutsu görüntüler ya da uçuşan noktalar olabilir, fakat görsel karıncalanma bundan farklıdır. Görsel karıncalanmada saydığımız görsel bozulmalar kendiliğinden geçmez, sürekli olarak devam eden bir durumdur ve görme ile ilgili bu semptomlara nörolojik semptomlar eşlik eder.

Görsel Karıncalanma Belirtileri

Tek başına bu bile bu hastaların hayatlarını çok zorlaştırsa da görsel karıncalanmaya eşlik eden diğer belirtiler arasında kulak çınlaması, kendinden kopuk hissetmek (depersonalizasyon), kas ve baş ağrıları, dikkat problemleri olabilir. Bunun yanı sıra bu kişilerde hastalığın semptomu olarak mı yoksa ikincil bir durum olarak mı kısmı tam bilinmemekle birlikte depresyon ve anksiyete de sıklıkla görülür. Yine bağlantısı tam olarak bilinmemekle birlikte görsel karıncalanma yaşayan kişilerin sıklıkla migren şikayetleri de olduğu söylenebilir.

Görsel karıncalanmaya neyin neden olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılar beyinde görsel korteksin aşırı çalışması ile alakalı olabileceğini düşünüyor. Burada vurgulanması gereken çok önemli bir nokta bu durumun göz ile ilgili semptomlarının çok baskın olması sebebi ile gözbilim ile ilişkilendirilmesi. Oysa görsel karıncalanma göz ile ilgili değil beyin ile ilgili, yani nörolojik bir durum. Yani gözün yapısı ile alakalı bir problemden ziyade beynin bilgiyi işlemesi ile alakalı bir problemin görme duyusunu etkilemesi ile ortaya çıkan bir sendrom. Dolayısıyla hastaların göz şikâyeti ile göz doktoruna başvurması ve göz muayenesinin “normal” sonuçlar vermesi tanıyı çok zorlaştıran bir durum.

İkinci bir önemli husus da görsel karıncalanmanın etkinliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir tedavisinin olmaması. Ne yazık ki bu hastalar bu durum ile yaşamak zorunda kalıyor ve hastalığın semptomlarını tamamen ortadan kaldıran bir yöntem bulunmuyor. Sadece bazı belirtileri ortadan kaldırmaya ve hastanın hayat kalitesini yükseltmek için semptomatik tedaviler denenebiliyor. Lamotrigine, acetazolamide ve verapamil gibi ilaçlar hastalarda kullanılıyor ancak her zaman istenen sonucu vermiyor. İlerleyen yıllarda hastalığın bilinirliğinin artması ve üzerine daha fazla bilimsel araştırma yürütülmesi ile etkinliği kanıtlanmış bir tedavi bulunması umudu ile…

Hazırlayan: Beste Uysal

www.sinirbilim.org/gorsel-karincalanma-sendromu-nedir/

farklı bir kaynaktan:
Visual Snow Ve Tinnitus