Ana Sayfa Hukuk&Etik En çok şiddet görenler acil çalışanları

En çok şiddet görenler acil çalışanları

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre sağlık alanında en çok şiddete maruz kalan branş acil tıp. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; şiddete uğramış sağlık çalışanlarının yüzde 50,5’i kadın, yüzde 30,4’ü ise hemşire. Sağlık çalışanlarının beyaz kod uygulamasına dair bulgularına bakıldığında; şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının ilk sırada yüzde 37,4’ünün acil serviste görev yaptığı belirlendi.

CNNTURK haberine göre: Sağlık Bakanlığı’nın 2018 araştırmasına göre sağlık çalışanlarının yüzde 48,1’inin sözel olarak şiddete uğruyor. Ve şiddeti uygulayanların yüzde 54,9’u erkek; yüzde 69,4’ü ise hasta yakınu. Sağlık çalışanlarının dörtte üçü hastayla ilgili işlem yaparken şiddete uğradığını ve ayrıca, büyük çoğunluğu yaşadıkları şiddet olayının işlerini yapmaya engel olduğunu belirtirken; bakanlık şiddetin önlenmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Acil servisler isimsiz kahramanlarla dolu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalar, yüz binlerce sağlık çalışanına umut oldu. Bakan Koca, “Yakın takipte olduğumuzu ve çalışanlarımızın yalnız olmadıklarını bilmesini istiyorum” açıklamasını yaptı. Sağlık alanında çalışan pek çok dernek, Sivil Toplum Kuruluşu da sağlıkta şiddet konusu üzerine çözüm üretmek için çalışıyor. Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, en çok şiddet vakasının acil servislerde yaşandığına değinerek, “Acil çalışanları isimsiz kahramanlar. Çok zor şartlarda hasta bakıyoruz. Sağlıkta şiddet bizim gibi tüm dünyanın sorunu” dedi. Sağlıkta şiddet konusunda önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Bingür Sönmez de, “savaşta bile dokunulmazlığı olan doktorların, günümüzde sadece şiddete maruz kalmıyor, öldürülüyor da” diye konuştu.

Acilde bekleme süresi 10 dakika

Yapılan araştırmalara göre sağlık kurumunda çalışanların şiddete uğrama oranı, diğer iş yerlerine göre 16 kat daha fazla. Geçen 5 yılda 46 bini aşkın sağlık çalışanı, Sağlık Bakanlığı’nın ‘BEYAZ KOD’ hattına başvuruda bulundu. Araştırmalarca sağlık alanında yaşanan şiddetten en çok etkilenenler acil tıp çalışanları. Acil Tıp Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen “15. Ulusal Acil Tıp”, “6. Kıtalararası Acil Tıp Kongresi” ve “6. Uluslararası Kritik Bakım Kongresi”nde de sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet vakaları masaya yatırıldı.

ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, özellikle acil tıp uzmanlarının genellikle isimsiz kahramanlar olduğunu söyleyerek, “Acil tıp, benzersiz ağır bir branş. Çok zor şartlarda hasta bakıyoruz. Kalabalıklar var, ekonomik koşulların iyi olmaması, şiddet var. Sağlıkta şiddet sadece bizim değil, bütün dünyanın sorunu.” diye konuştu. Cander, acillerde bir hastanın ortalama bekleme süresinin 10 dakika olduğunu belirterek buralarda gereksiz kalabalıklar oluşturulduğunu anlattı.

“Daha etkin bir çözüm bekliyoruz”

Pek çok dizide hastanede doktora şiddet konularının işlendiğini ifade eden Sönmez, şunları kaydetti: “Sağlık çalışanlarının motivasyon ve huzur içinde çalışması önemli. Daha etkin bir çözüm bekliyoruz” Prof. Dr. Bingür Sönmez’e konuşması sonrasında ATUDER tarafından “Altın Acil” ödülü takdim edildi. Prof. Dr. Sönmez, ödül konuşmasında ise yine şiddete değinerek, “Sağlıkta şiddet herkesin sorunudur. Bir hekimin tek uğraştığı konu hastalara tedavidir. Fakat hekimler, sağlık çalışanları şiddeti gören taraf oluyor. Acil Tıp Uzmanları Derneği’nden aldığım bu ödül için ayrıca teşekkür ediyorum. Acilde çalışan kardeşlerime, tüm hekimlere, tüm sağlık çalışanlarına şiddetsiz bir meslek hayatı diliyorum” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Koca: Eksikler tamamlanacak, yakın takipteyiz

Sağlık Bakanlığı tarafından yılda ortalama 10-12 bin şiddet olayı rapor ediliyor ve kayda geçemeyen birçok şiddet vakası bulunuyor. Bakanlığın sağlıkta şiddet konusu hakkında aktif çalışmaları varken; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Sadece sağlık çalışanları değil, bütün şiddet, gasp gibi suçlarla ilgili tutuklamaya yönelik bir uygulamanın da devrede olması ile ilgili bir çalışmanın olduğunu biliyoruz. Bunun da devreye girmesi ile bu noktadaki eksiğin tamamlanacağının bilinmesini istiyorum. Adalet Bakanlığı’nın o adalet reformu içinde bunu yakinen takip ediyoruz. Bunun da devreye girmesi ile bu noktadaki eksiğin tamamlanacağını ve yakın takipte olduğumuzu ve çalışanlarımızın yalnız olmadıklarını bilmesini istiyorum” açıklamasını yaptı.

 

tamamı için kaynağa bakınız