Ana Sayfa Eczacılık Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı 02 Mayıs 2019 tarihinde 15. Bölge Isparta Eczacı Odası’nın evsahipliğinde gerçekleştirilerek aşağıda yer alan kararlar alınmıştır.

1- Son dönem gündemde sıklıkla yer alan “bulunmayan ilaçlar sorunu” temelde İlaç Fiyat Kararnamesi içeriğindeki ‘senede bir kez fiyat ayarlaması’ yapılmasından kaynaklanmaktadır. Son yıllarda hastanın ilaca ulaşımını engelleyen uygulamanın güncellenmesi ve senede 3-4 kez daha düşük oranlarda iyileştirme yapılması sorunu azaltacaktır.

2- Gerek bulunmayan ilaçlar gerekse ilaç fiyatlandırmasında eczanelere sağlanan oransal karlılık eczane ekonomilerini olumsuz etkilemektedir. İşletme giderlerinin hızla arttığı ve eczane karlılıklarının yetersiz kaldığı sektörün tüm kesimlerince bilinmektedir. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde ivedilikle değişiklik yapılmalı, özellikle 4. ve 5. kademe ilaçların eczane kar oranları tüm baremlerde artırılmalıdır.

3- Kamu Kurum iskontosunun uygulanmadığı ya da eksik uyguladığı ilaçlar giderek artmaktadır. Eczanelerimize ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu ilaçlarda gerekli düzenlemeler sağlanmaz ve eczanelerimizin zararına sattığı bu ilaçlarda KKİ uygulamaları düzenlenmez ise, hastalarımızın bu ilaçlara kısa vadede ulaşması mümkün olmayacaktır.

4- Yardımcı Eczacılık iyi niyetle planlanmış, yeni mezun meslektaşlarımızın pratiğini artırmak ve istihdam sorununu azaltmak için tasarlanmıştır. Ancak gelinen noktada yardımcı eczacılık uygulamasının maddi-manevi tüm yükü eczaneler üzerine bırakılmış olup, bu haliyle uzun yıllar sürdürülebilmesi mümkün görünmemektedir. Mesleğimizin geleceğinin daha aydınlık olması için kontrolsüz açılan, ihtiyaç fazlası Eczacılık Fakülteleri’nin kapatılması, kontenjanların azaltılması kaçınılmazdır.

5- SGK ile yapılacak sözleşmede, eczacılara haksız yere uygulanan cezaların kaldırılması, reçete hizmet bedeli ve iskonto baremlerinin eczacı lehine iyileştirilmesi tüm meslektaşlarımızın beklentisidir.

6-Çocukların cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalması son yıllarda ülkemizin önemli bir sorunu haline dönüşmüştür. Gitgide artan cinsel ve fiziksel şiddetin önlenebilmesinin yolu sadece cezai müeyyideler ve kriminal tedbirlerle değil, toplumu ele alacak şekilde bir devlet politikasının belirlenmesi ile mümkündür.

7-Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasından eczaneler muaf tutulmalıdır. Eczanelerde plastik poşetlerin ücretli olması, insan sağlığı için önemli bir unsur olan ilaçların hijyeni konusunda sıkıntı çıkarmakta ve mağduriyetlere neden olmaktadır.

Saygılarımızla…

TEB 3. BÖLGE İZMİR ECZACI ODASI                                                    
TEB 7. BÖLGE BURSA ECZACI ODASI
TEB 9. BÖLGE ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
TEB 15. BÖLGE ISPARTA ECZACI ODASI
TEB 16. BÖLGE DENİZLİ ECZACI ODASI
TEB 21. BÖLGE AYDIN ECZACI ODASI
TEB 29. BÖLGE MANİSA ECZACI ODASI
TEB 30. BÖLGE BALIKESİR ECZACI ODASI
TEB 32. BÖLGE MUĞLA ECZACI ODASI
TEB 33. BÖLGE AFYONKARAHİSAR ECZACI ODASI
TEB 35. BÖLGE KÜTAHYA ECZACI ODASI
TEB 36. BÖLGE ÇANAKKALE ECZACI ODASI
TEB 46. BÖLGE UŞAK ECZACI ODASI
TEB 54. BÖLGE BURDUR ECZACI ODASI