Ana Sayfa Tıp&Sağlık Dünya Multiple Skleroz Günü

Dünya Multiple Skleroz Günü

Her yıl tüm dünyada 30 Mayıs’ta kutlanan Dünya Multiple Skleroz (MS) Günü kapsamında bu yıl 24-30 Mayıs haftası boyunca Türkiye MS Derneği liderliğinde etkinlikler düzenlenecek. Bu yılın teması olan “MS için Hareket Et” konseptiyle hazırlanan etkinlikler kapsamında; doktor ve hasta canlı yayınları, egzersiz ve spor temalı içerikler ile söyleşiler ve konser yer alacak. 

Toplumun hastalıkla ilgili bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması amacıyla düzenlenen etkinliklerde Pop müziğinin sevilen sesi Işın Karaca da sevilen parçalarıyla projeye destek verecek. 

Dünyada 3.5 milyon Türkiye’de ise 75 bin kişiyi etkileyen MS hastalığı hakkında farkındalığın artırılması amacıyla Türkiye MS Derneği’nin geçen yıl başlattığı “Benim MS Serüvenim” projesi, bu yıl da hız kesmeden yoluna devam ediyor.

24 Mayıs tarihinde başlayacak “MS İçin Hareket Et” farkındalık projesi kapsamındaki etkinlikler, pandemi nedeniyle bu yıl da dijital olarak düzenlenecek. Proje kapsamında Türkiye MS Derneği, ünlü isimleri, hekimleri ve MS hastalarını bir araya getirecek. Türk pop müziğinin sevilen sesi Işın Karaca sevilen parçalarıyla hastalara bir moral konseri verecek. Dr.Eda Uslu ile gerçekleşecek “Bilinçli Farkındalık” (Mindfullness) canlı yayını ise, yorucu ve yıpratıcı pandemi döneminde MS hastaları ve yakınlarına destek vermek için şimdiki zaman farkındalığına odaklanacak.

Ayrıca, Dünya Multiple Skleroz (MS) Günü kapsamında www.benimmsseruvenim.com isimli internet sitesinin lansmanı da 28 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

Canlı Yayınlar Nereden Takip edilecek?

24 – 30 Mayıs haftasında gerçekleşecek çevrimiçi canlı yayınlar ve 30 Mayıs tarihindeki Türk Pop Müziği’nin sevilen ismi Işın Karaca konseri, “Benim MS Serüvenim” Instagram ve Facebook sayfasından takip edilecek. 

24-30 Mayıs Canlı Yayın Programı ise şöyle: 

24 Mayıs Pazartesi, Saat 20.30 : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Şahika Ocak ile “MS için Harekete Geç”

25 Mayıs Salı, Saat 20.30 : Nörolog Dr.Sedat Şen ile Soru/Cevap

26 Mayıs Çarşamba, Saat 20.30 : Türkiye MS Derneği Başkanı Uzm.Dr.Melih Tütüncü MS Hastaları, Sn.Kürşat Korkut ve Sn.Emrah İnan’ı konuk ediyor

27 Mayıs Perşembe, Saat 20.30 : Nörolog Dr.Tuncay Gündüz ile Soru/Cevap

28 Mayıs Cuma, Saat 20.30: Nörolog Dr.Bilge Piri Çınar moderatörlüğünde, Dr.Eda Uslu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Bilinçli Farkındalık” (Mindfullness)  

29 Mayıs Cumartesi, Saat: 20.30: Nörolog Dr.Mesrure Köseoğlu’nun ev sahipliği yapacağı Işın Karaca Konseri

Canlı yayınlara ek olarak, 27 Mayıs 08.00 – 09.30 saatleri arasında Metro FM’de yayınlanacak Kadir Çöpdemir ile Aragaz programına, Türkiye MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr.Serkan Demir konuk olacak. 

Hafta boyunca Benim MS Serüvenim” Instagram ve Facebook sayfasından yayınlanacak sosyal medya içerikleriyle de MS Hastalığına dikkat çekilecek.  

Türkiye Multipl Skleroz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Melih Tütüncü, “Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği olarak geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz “Benim MS Serüvenim” isimli proje kapsamında çalışmalarımıza bu yıl da devam ediyoruz. Bu proje kapsamında, online etkinlikler ve canlı yayınlarla hem hastalara moral olmayı hem de toplumu bilgilendirerek farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. MS tedavisi için dünyada ve ülkemizde tıbbın kullanımına sunulan yeni ürünlerle artık elimiz daha güçlü. Umutsuzluğa, nedensiz karamsarlığa yer yok. Türkiye MS Derneği olarak, bu projeyle MS hastaları ve yakınlarının yanı sıra toplumun her kesiminden insanlara ulaşarak farkındalığın artırılmasına yönelik güzel bir katkımız olsun istiyoruz” dedi.

Hastalığın sebebi tam olarak bilinmiyor

Tütüncü; “Yapılan araştırmalarda hastalığa neden olabilecekler D vitamini eksikliği, daha önce geçirilmiş viral enfeksiyonlar, çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları ve coğrafi etmenler sıralanıyor fakat net ispatlanmış bir sonuç yok. Bunların yanında genetik yatkınlığı olan kişilerde, bu teorilerin tümünün bir arada etkileşim gösterdiği, vücudun bağışıklık sisteminin olumsuz yönde harekete geçtiği de söylenebilir. MS genetik bir hastalık değildir. MS’li anne ve babanın çocuğunda MS’in ortaya çıkma ihtimali biraz daha yüksek olabilir” diye konuştu.

Kadınlarda iki kat daha fazla

MS’in 20-40 yaş arası bireylerde sık, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü bireylerde ise daha az görüldüğüne işaret eden Tütüncü, hastalığın kadınlarda 2 kat daha fazla görüldüğünü vurguladı. Tütüncü, MS’e genellikle gençler ve kadınlar ile beyaz ırk, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlar ve Kuzey ülkelerinde daha çok rastlandığına dikkati çekti.

Her yıl tüm dünyada 30 Mayıs’ta kutlanan Dünya Multiple Skleroz (MS) Günü kapsamında bu yıl da 24-30 Mayıs haftası boyunca Türkiye MS Derneği’nin ev sahipliğini yaptığı etkinliklerle, Multiple Skleroz birkez daha gündeme taşınacak.