Ana Sayfa Hukuk&Etik Dünya çapında bilim skandalı

Dünya çapında bilim skandalı

MotherJones’da yer alan habere göre dünyanın dört bir yanındaki 18 haber ajansının muhabirleriyle işbirliği yapan Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung, dünyanın en önde gelen sözde bilimsel yayıncılık platformlarından beş tanesinde yayımlanan 175.000 bilimsel makaleyi inceledi. Bu işbirliği, dünya çapında yaklaşık 400.000 bilim insanının 2013 yılından beri bu dergilerde makale yayımladığını ortaya koydu.

Bu tür istismarcı yayıncılar bireysel bilim insanlarını e-posta yoluyla buluyor ve makalelerini hızlı ve sık bir frekansta yayınlamak için yüksek ücretler alıyorlar ve böylece uluslararası hakemli dergi standartlarından vazgeçiyorlar.

Bu sahte bilimsel dergilerden bazıları, aynı zamanda ilaç şirketlerinin çalışanları üzerinden yayın yapmaktadır. ICIJ (Uluslararası Soruşturmacı Gazetecilik Konsorsiyumu) yaptığı açıklamada, “Hakemli veya editöryal komitelerin makalelerin gözden geçirilme problemine ek olarak, şirketler, ilaç ve diğer şirketlerin çalışanlarının yanı sıra tartışmalı teorileri teşvik eden iklim değişikliği şüphecilerinin de çalışmalarını yayınlamak için, ücret karşılığında talep ediyorlar” ifadesini kullandı.