Ana Sayfa Manşet DSÖ tavsiyeleri; Tehdit , büyük ölçüde dört temel soruya bağlıdır

DSÖ tavsiyeleri; Tehdit , büyük ölçüde dört temel soruya bağlıdır

DSÖ YENİ AŞI GELİŞTİRİLMESİNİ ÖNERİYOR

DSÖ’de Covid-19 aşılarının etkililiğini değerlendirmek için çalışan uzman grubu, en başta insanların virüse yakalanmasını önleyen, Covid-19’a yakalanan kişileri ise ciddi şekilde hastalanmaya karşı koruyabilen yeni aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Danışma grubu yaptığı açıklamada, “Ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarının geliştirilmesine ihtiyaç var. Bu, virüsün yayılımını ve geniş kapsamlı halk sağlığı önlemlerine olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olacaktır” dedi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’DEN OMİKRON VARYANTIYLA İLGİLİ GÜNCEL TAVSİYELER

26 Kasım 2021’de DSÖ, DSÖ’nün Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubunun tavsiyesini takiben B.1.1.529 varyantını bir endişe varyantı (VOC) (1) olarak belirlemiştir. Varyanta Omikron adı verilmiştir. Omikron, başak proteinindeki 26-32 mutasyon dahil olmak üzere çok sayıda mutasyona sahip, oldukça farklı bir varyanttır; bu mutasyonların bazılarının humoral bağışıklıktan kaçış potansiyeli ve daha yüksek bulaşıcılık ile ilişkili olması olasıdır.

Omikron ile ilgili genel risk, birkaç nedenden dolayı çok yüksektir. İlk olarak, küresel COVID-19 riski halen genel olarak çok yüksektir. İkincisi, mevcut veriler Omikron’un Delta’ya kıyasla daha bulaşıcı olma avantajına sahip olduğunu ve bunun da toplumda hızlı yayılmaya yol açtığını gösteriyor. Vakalardaki hızlı artış hastaneye yatışlarda bir artışa yol açacak, sağlık sistemleri üzerinde ezici talepler doğurabilecek ve özellikle hassas popülasyonlarda önemli oranda morbiditeye yol açacaktır.

Omikron’un oluşturduğu genel tehdit, büyük ölçüde dört temel soruya bağlıdır: (i) varyantın ne kadar bulaşıcı olduğu; (ii) aşıların ve önceden geçirilen infeksiyonun, infeksiyon, bulaşma, klinik hastalık ve ölüme karşı ne kadar iyi koruma sağladığı; (iii) varyantın diğer varyantlarla karşılaştırıldığında ne kadar öldürücü olduğu; (iv) popülasyonların bu dinamikleri nasıl anladığı, riski nasıl algıladığı ve halk sağlığı ve sosyal önlemler (PHSM) dahil olmak üzere kontrol önlemlerini nasıl takip ettiği.

Küresel risk değerlendirmesi ve halk sağlığı tavsiyesi içeren bu rapor, şu anda mevcut olan en iyi kanıtlara dayanmaktadır ve temel sorularla ilgili olarak daha fazla bilgi elde edildikçe güncellenecektir.

Bu teknik özetin önceki sürümlerini görüntülemek için lütfen aşağıdaki bağlantılara bakın. Tüm DSÖ bilgi ürünleri ve yayınlarının güncel versiyonu yetkilidir.