Ana Sayfa Tıp&Sağlık DSÖ Şekersiz Tatlandırıcıların Kullanılmaması Yönünde Uyarıda Bulundu

DSÖ Şekersiz Tatlandırıcıların Kullanılmaması Yönünde Uyarıda Bulundu

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, şekersiz tatlandırıcılar kilo vermeyi sağlamdığı ve uzun vadede sağlık riskleriyle bağlantılı olabilecegi uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni yayınladığı rapora göre, şekersiz tatlandırıcılarının (NSS) kilo vermek için kullanılmaması  gerektigini belirti. Raporda bu tür tatlandırıcıların uzun süreli kullanımının sağlık riskleri getirebileceğini belirtti.

WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), vücut ağırlığını kontrol etmek veya bulaşıcı olmayan hastalık (BOH) riskini azaltmak için NSS kullanımına karşı tavsiyede bulunan şekersiz tatlandırıcılar (NSS) hakkında yeni bir kılavuz yayınladı.

Vücut yağını azaltmıyor 

DSÖ, aspartam gibi düşük kalorili ve kalorisiz sentetik tatlandırıcılar ve stevia gibi doğal özler ile ilgili 280’den fazla çalışmayı  inceledi. Elde edilen bulgular, şeker yerine NSS kullanmanın, yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağını azaltmada herhangi bir uzun vadeli fayda sağlamadığını gösterdi.

İncelemede ayrıca, bu tatlandırıcıların uzun süreli kullanımının yetişkinlerde tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve herhangi bir nedenle erken ölüm riskinde hafif bir artışla bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.

DSÖ, uzun süre NSS kullanımı ile hastalık veya erken ölüm riski arasındaki bağlantılara dair kanıtların kesin olacak kadar güçlü olmadığını, ancak NSS kullanımının  yararları konusunda hâlâ belirsizlik olduğunu kaydetti.

Şeker alımını azaltmanın başka yollarını düşünülmeli

DSÖ Sağlık ve Kalkınma ve Beslenme Direktörü Dr. Francesco Branca “Serbest şekerleri NSS ile değiştirmek uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmuyor. İnsanların, meyve veya şekersiz yiyecek ve içecekler gibi doğal olarak oluşan şekerler içeren yiyecekleri tüketmek gibi serbest şeker alımını azaltmanın başka yollarını düşünmeleri gerekiyor.”

DSÖ, tatlandırıcılarla ilgili rehberliğinin mevcut diyabeti olan kişiler dışında herkes için geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, tavsiyeler, daha lezzetli hale getirmek için eklenen az miktarda tatlandırıcı içeren ilaçlar ve diş macunu gibi kişisel bakım ürünleri için geçerli değil.

Bununla birlikte sağlık kuruluşu, bu olumsuz etkiler için makul mekanizmalar hayvanlarda tanımlanıp doğrulandığından, NSS ile insan hastalığı arasındaki potansiyel bağlantıların ciddiye alınması gerektiğini belirtti.