Ana Sayfa Hukuk&Etik DSÖ, Kovid-19 aşılarının sınırlı tedarikinin olası tarihini açıkladı

DSÖ, Kovid-19 aşılarının sınırlı tedarikinin olası tarihini açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) baş bilim insanı Soumya Swaminathan, koronavirüs aşısının sınırlı tedarikinin 2021’in ilk yarısında başlayacağını söyledi.

sputniknews: İsviçre’nin kamusal radyo televizyonu SRF’nin aktardığına göre, DSÖ baş bilim insanı Soumya Swaminathan, yeni tip koronavirüs’e (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların sınırlı tedarikinin 2021’in ilk yarısında başlayacağını belirtti.

Swaminathan, DSÖ’nün temel amacının risk altındaki kişilerin, özellikle de doktorların aşıya erişimini sağlamak olduğuna vurgu yaparak, “Yılın ilk yarısında sınırlı tedarikler yapılmasını planlıyoruz. Şu anda planlama aşamasındayız” ifadelerini kullandı.

Geniş bir ilaç yelpazesine ihtiyaç duyulduğu için DSÖ’nün tüm aşı geliştiricileriyle çalıştığını belirten Swaminathan, “Örneğin bazıları yaşlı hastalar için daha uygun olabilirken diğerleri özel saklama koşulları gerektirebiliyor” dedi.

Dünya geneline yayılan Kovid-19 salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 54 milyonu geçti. Tüm dünyada şu ana kadar 1 milyon 300 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. ABD, Hindistan ve Brezilya en fazla vakanın görüldüğü ülkeler konumunda.

Yoksul ülkelere ne olacak

Ancak aşı yarışının başında korkulduğu gibi bu tür kapasiteler neredeyse sadece zengin ülkelerde mevcut. Hindistan’daki Yeni Delhi merkezli Halk Sağlığı Hareketi koordinatörü T. Sundararaman, Bloomberg’e “Bu aşıların çoğunun eksi 70 dereceye ihtiyacı var, biz bunu Hindistan’da yapamayız. Unutalım gitsin” açıklaması yaptı.

Öte yandan BioNTech aşısının standart bir buzdolabında daha uzun süre hayatta kalabilecek başka bir versiyonunu geliştirmeye çalıştığını belirtiyor. Böyle bir durumda bile mevcut lojistik gereksinimler önemli ölçüde değiştirmeyecektir.

Düşük gelirli ülkeler için gerçekçi çözüm, üçüncü faz denemelerinde umut verici sonuçlar veren diğer birçok aşıda yatmakta. Zira birçoğu bu tür bir derin dondurucu depolama teknolojisine ihtiyaç duymayacak.

Ancak kim bilir, belki de aşı beklenildiğinden bile hızla yayılıp dünyanın her yerini etkisi altına alabilir; tıpkı virüs gibi.

Alex Berry

© Deutsche Welle Türkçe