Ana Sayfa Tıp&Sağlık DSÖ; Covid-19 etkisini kaybetmedi!

DSÖ; Covid-19 etkisini kaybetmedi!

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uzmanlar ve diğer bilim insanları, kamuoyunca tanınan İtalyan doktorun koronavirüsün etkisini kaybettiği yönündeki iddialarını destekleyecek hiçbir kanıtın olmadığı uyarısında bulundu.

Kate Ng /independent

İtalya’nın Lombardiya bölgesindeki San Raffaele Hastanesi’nin yoğun bakım direktörü Profesör Alberto Zangrillo devlet televizyonunda yeni koronavirüsün “klinik açıdan artık var olmadığını” söyleyerek DSÖ’nün uyarıda bulunmasına neden oldu.

Zangrillo İtalya’da eski başbakan Silvio Berlusconi’nin kişisel doktoru olmasıyla meşhur.

Zangrillo’nun iddiası, yorumlarının bilimsel kanıtlarla desteklenmediğini söyleyen DSÖ epidemiyoloğu Maria Van Kerkhove ve virüs ve bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman diğer bilim insanları tarafından yalanlandı.

Van Kerkhove gazetecilere, “Bulaşıcılık açısından değişen bir şey yok, hastalığın ciddiyeti açısından değişen bir şey yok” dedi.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan, yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar alanında Profesör Martin Hibberd Kovid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün geçirdiği genetik değişimleri inceleyen büyük çalışmaların virüsün herhangi bir şekilde zayıfladığı fikrini desteklemediğini belirtti.

Hibberd, “35 binden fazla virüs genomundan elde edilen tüm veriler, virüsün ciddiyetiyle ilgili önemli bir farklılık yaşandığına dair halihazırda hiçbir kanıt olmadığını gösteriyor” dedi.

Fakat Zangrillo Reuters’a “virüsün değiştiğini asla söylemedik, virüsle konak arasındaki etkileşiminse kesinlikle değiştiğini söyledik” dedi. Zangrillo yorumlarının bilim insanı arkadaşı Massimo Clementi’nin yürüttüğü çalışmayla desteklendiğini söyledi.

Zangrillo’nun gelecek hafta yayımlanacağını söylediği Clementi’nin çalışması San Raffaele Hastanesi’nde Kovid-19 hastalarından Mart’ta alınan virüs örnekleriyle Mayıs’ta alınan örnekleri karşılaştırıyor.

Zangrillo araştırmanın sonucunun geçen ay hastaneye gelen hastalara kıyasla “Mart’ta hastaneye gelen hastaların virüs miktarı arasında son derece önemli bir fark olduğuna” işaret ettiğini söyledi.

İşlemsel Sistemler Biyolojisi profesörü ve University College London (UCL) Genetik Enstitüsü Direktörü Profesör Francois Balloux virüs popülasyonunun genetik diziliminin “virüsün ortaya çıktığı andan bu yana çok değişmediğini” söyledi.

Balloux, “Virüs miktarını ölçen doku testlerinin sonuçları enfeksiyon süresince değişir. Enfeksiyon sonrası aynı gün karşılaştırıldığında, virüs miktarı semptomların ciddiyetiyle ilişki gösterebilir” dedi.

tamamı için kaynağa bknz