Ana Sayfa Tıp&Sağlık DSÖ, Antimikrobiyal Dirençle İlgili 40 Araştırma Önceliğini Sıralıyor

DSÖ, Antimikrobiyal Dirençle İlgili 40 Araştırma Önceliğini Sıralıyor

DSÖ , dünyadaki bilim adamlarının antimikrobiyal dirençle (AMR) mücadele etmek için en acil insan sağlığı önceliklerini ele alması için ilk küresel araştırma gündemini yayınladı . Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda 2030 yılına kadar cevaplanması gereken ilaca dirençli bakteri, mantar ve Mycobacterium tuberculosis ile ilgili 40 araştırma konusunu özetlemektedir.

İnsan sağlığında AMR için DSÖ Küresel Araştırma Gündemi, AMR’nin epidemiyolojisi, yükü ve itici güçlerini, enfeksiyonları ve direncin ortaya çıkmasını önlemek için bağlama özgü ve uygun maliyetli stratejileri kapsayan yenilik ve uygulama araştırmasını kolaylaştıracaktır.

Ayrıca, yeni teşhis testlerinin ve iyileştirilmiş tedavi rejimlerinin keşfini, veri toplamak ve bunu politikaya dönüştürmek için uygun maliyetli yöntemlerin belirlenmesini ve ayrıca kaynakların sınırlı olduğu ortamlarda mevcut müdahalelerin nasıl daha verimli uygulanacağını içerecektir. Nihayetinde, üretilen kanıtlar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde antimikrobiyal dirence verilen yanıtı güçlendirmeye yönelik politikalar ve müdahaleler için bilgi sağlayacaktır.

“Antimikrobiyal direnç, acil bir halk sağlığı ve ekonomik zorluktur ve kaliteli araştırma, yanıtın hayati bir parçasıdır. Antimikrobiyalleri korumaya ve hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmaya yardımcı olmak için bu araştırma gündemi, araştırmacıların ve fon sağlayanların araştırma sorularına öncelik vermeleri ve politikayı bilgilendiren kanıtları hızlı ve verimli bir şekilde oluşturmaları için çok önemli bir araçtır” dedi. DSÖ AMR Bölümü Birim Başkanı Dr Silvia Bertagnolio, “DSÖ’nün bu ilk araştırma gündemi, dünyanın AMR araştırmacılarına ve fon sağlayıcılarına odaklanacakları en önemli konuları sağlayacak ve dünyaya AMR ile mücadele etmek için en iyi şansı verecek” diye ekledi.

Araştırma gündemi, son on yılda yayınlanan 3000’den fazla ilgili belgenin incelenmesine dayalı olarak geliştirilmiştir. İnceleme, en önemli 40 araştırma konusuyla sonuçlandırmak için geniş bir AMR uzmanları grubu tarafından daha da pekiştirilen ve önceliklendirilen 2000 cevaplanmamış soru veya bilgi açığı belirledi. Araştırma önceliklerini içeren bir özet rapora buradan ulaşabilirsiniz .

WHO / Global research agenda for antimicrobial resistance in human health

AMR, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler zamanla değiştiğinde ve artık antimikrobiyal ilaçlara yanıt vermediğinde ortaya çıkar, bu da enfeksiyonların tedavi edilmesini zorlaştırır ve hastalığın yayılma, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır.

Sonuç olarak, antimikrobiyal ilaçlar etkisiz hale gelir ve enfeksiyonlar vücutta kalarak başkalarına bulaşma riskini artırır. AMR, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük küresel halk sağlığı tehditlerinden biri olmaya devam ediyor ve 2019’da dünya çapında 5 milyona yakın insanın ölümüyle ilişkilendirildi. Daha da önemlisi, uluslararası ticaret, sağlık hizmetleri ve üretkenlik üzerindeki etkisiyle küresel ekonomi için de bir tehdit oluşturuyor. . Herhangi bir önlem alınmazsa, AMR dünya ekonomisine 2050 yılına kadar 100 trilyon ABD dolarına mal olabilir.