Ana Sayfa Manşet Doğada Zaman Geçiren Çocukların Bağışıklık Sistemi Deha Güçlü

Doğada Zaman Geçiren Çocukların Bağışıklık Sistemi Deha Güçlü

Yeni yapılan bir araştırmada, kırsal ortamlarda yetişen, açık havada ve hayvanlarla çok fazla zaman geçiren çocukların, kentsel ortamlarda yaşayan çocuklara göre daha güçlü bir bağışıklık sistemlerine sahip oldukları ortaya çıktı.

Rural and urban exposures shape early life immune development in South African children with atopic dermatitis and nonallergic children

Dünya lideri bir SFI araştırma merkezi olan APC Microbiome Ireland (APC) ve University College Cork (UCC) tarafından yürütülen araştırma, erken yaşamdaki bağışıklık gelişiminin büyük ölçüde çocuğun yaşam ortamına ve yaşam tarzı faktörlerine bağlı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde hastalığa yol açabilecek aşırı zarar verici reaksiyonlardan kaçınmak için erken yaşlarda aşırı tepki vermemeyi öğrenmesi gerektiğini söylüyor.

Çalışma, kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan 15 ila 35 ay arasındaki Güney Afrikalı çocuklarda çevresel faktörlerin atopik dermatit (AD) veya egzama varlığıyla nasıl bağlantılı olduğunu inceledi.

Araştırmacılar, kırsal bölgelerde yaşayan çocukların bağışıklık sistemlerinin tehditleri tespit etme ve bunlarla baş etme konusunda çeşitli yollara sahip olduğunu buldu. Dışarıda geçirilen zaman ve hayvanlarla geçirilen zaman gibi yaşamın erken dönemindeki koruyucu maruziyetlere ve kirletici maddeler ve virüs enfeksiyonları gibi potansiyel olarak zararlı maruziyetlere yanıt olarak birden fazla bağışıklık yolu geliştirilir.

Çalışmada ayrıca doğum şekli ve gelir düzeyleri gibi diğer faktörler de araştırıldı. Bu gruptaki kırsal kesimdeki çocuklar daha az sıklıkla sezaryenle doğuyorlardı ve kırsal kesimdeki ailelerin gelir düzeyleri kentsel ailelere göre daha düşüktü. Bununla birlikte, kırsal ve kentsel aileler arasında bu farklılıklar görülse de, bunların gen ifadesindeki farklılıklarla olan ilişkisi, hayvanlara maruz kalma ve dışarıda geçirilen süre ile olan ilişkilerden çok daha az belirgindi.

Uzun Vadeli Sağlık Etkileri

 Bulgular, çocukluk döneminde belirli çevresel uyaranlara ve yaşam tarzı faktörlerine maruz kalmanın, kişinin kısa ve uzun vadeli sağlığı üzerinde önemli sonuçlar doğurabileceğine dair bir dizi kanıtı destekliyor. Araştırma APC Microbiome Ireland ve UCC tarafından Cape Town Üniversitesi, İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü, Stanford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirildi.