Ana Sayfa Görüşler Değişen Onkoloji Pazarı

Değişen Onkoloji Pazarı

Kanser hastalığı günümüzde, insidansı hızla artan toplumsal bir sorun. Kötü beslenme, olumsuz yaşam koşulları, bu insidansı tetikleyen etmenler olarak karşımıza çıkıyor. İnsanoğlu, kanser hastalığına karşı verdiği mücadelede, yeni teşhis ve tedavi yöntemleri geliştirmek için büyük bir uğraş içerisinde. Bu mücadelede en önemli konulardan biri de, teşhis ve tedavi maliyetleri.

Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler,  yaşam süresinin uzaması nedeniyle, yüksek  sağlık harcamaları sorunu ile karşı karşıyalar. Özellikle kanser tedavisi, yüksek sağlık harcamalarının en önde gelen kalemlerinden birisi durumundadır. Kanser tedavisinde,  maliyetleri düşürerek ürün alternatiflerini çoğaltmak, hastalık ile mücadelede insanoğlunun elini güçlendiren en önemli unsur olacaktır. Elbette bu mücadele de, yüksek üretim teknolojisine sahip olan, istikrarlı firmalarla mümkün olabilecektir. 

Uzun yıllar, sadece belirli firmaların var olduğu onkoloji pazarı, 2010 yılında hızlı bir değişim yaşadı. Pazara yeni katılan ulusal firmaların etkinliklerinin, 2011 yılında daha da fazla hissedilmesi bekleniyor. Elbette böyle dar hedef kitlesi olan bir pazarda, oluşturulması gereken en önemli unsur GÜVEN.

“Güven yaratmak” oldukça zorlu ve uzun bir yol. Sabır ve istikrar da, bu yolda unutulmaması gereken en önemli parametreler. Rekabet ortamında sabretmek ve istikrarı koruyabilmek, firmalar için çok kolay olmuyor.

Peki, zamanla yarışılan günümüz rekabet koşullarında, güven yaratmak konusunda saha ekiplerinin üzerine düşen görevler nelerdir?

1-      Zamanı en efektif şekilde kullanmak zorundayız, hiçbir iş ertelenemez ve bekletilemez.

2-      Saha ekibinin en önemli gücü sunum yeteneğidir. Ekip, bu konuda en uygun profile sahip kişilerden oluşturulacak ya da sunum becerileri konusunda ihtiyaca göre temel ve ileri düzey eğitimler alacaktır.

3-      Kendini ve firmasını en düzgün şekilde ifade edebilen bireyler için, onkoloji pazarı dinamikleri doğrultusunda bir “Alan Yönetimi” oluşturulması ve doğru hedefe doğru ağırlığın verilebilmesi.

4-       Ürün bilgisi ve ürün üretim teknolojisi hakkında, saha temsilcilerinin yeterli bilgi düzeyinde olması gerekiyor. Ürün Üretim Teknolojisi Bilgisi denilince yadırganabilir. Ama pazara yeni giren bir firmanın ürünlerinin üretim teknolojisini, müşteri kitlesine iyi bir şekilde aktarması, güven yaratma konusunda önemli bir araç olacaktır. Ayrıca teknolojik konularda üstünlük, firma çalışanlarında da özgüven yaratacaktır.

5-      Kritik bir başka konu ise, sahada yapılan tüm aktivasyonları takip edecek, orta ve üst düzey yöneticilerin iş başında olması. Türk İlaç Pazarı’nda sayısız proje, iyi takip edilemediği ve yönetilemediği için çöpe atılmış durumda. Takip ise mutlaka sahada olmalıdır. Her ne kadar teknolojik takip sistemleri günümüzde revaçta ise de, bir yönetici için sahada olmak ve yüz yüze paylaşım içinde bulunmanın yeri, henüz hiçbir teknolojik araç ile doldurulamadı.

 

 

Murat Yılmaz

Koçak Farma

Tanım Müdürü