Ana Sayfa Manşet Covid-19’da ‘tromboembolik’ tehlike

Covid-19’da ‘tromboembolik’ tehlike

Covid-19’un tromboza yol açma tehlikesi aşıdan fazla

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre Covid-19’un kan pıhtılaşmasına yol açma riski, aşıların yan etkisi sonucunda oluşabilecek tromboz tehlikesinden çok daha yüksek.

Covid-19’a karşı geliştirilen AstraZeneca gibi bazı aşıların kanda beklenmedik pıhtılaşmaya yol açtığı haberleri tartışma yaratmaya devam ederken, Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Üniversitenin araştırmasına göre, koronavirüse yakalanan hastalarda kan pıhtılaşması yaşanma riski, aşı olanlarda görülebilecek yan etkilerden, beyinde pıhtı atma ihtimalinden 10 kat daha fazla.

Normalden 100 kat fazla

Bu arada sonuçları bugün kamuoyuna açıklanan araştırmada, Covid-19 hastalarında kan pıhtılaşması görülme riskinin normalden 100 kat daha fazla olduğuna işaret edildi.

Tromboz teşhis edilen hastaların yüzde 30’unun, 30 yaştan küçük kişiler olduğuna da dikkat çekildi.

Oxford Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nden Paul Harrison, gazetecilere yaptığı açıklamada, Covid-19’un kan pıhtılaşması riskini arttırdığının altını çizdi.

Araştırmayı yürüten uzmanlardan Maxime Taquet de, yeni koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle beyinde pıhtı atma (CVST) riskinin AstraZeneca aşısı sonrası böyle bir yan etki görülmesi tehlikesinden “ciddi oranda daha yüksek” olduğunu vurguladı.

Bu verilerin yaklaşık 500 bin Covid-19 hastasını kapsayan araştırmanın sonuçlarını yansıttığına dikkat çeken araştırmacılar, salgın ile mücadelenin sürdüğüne işaret ederek, aşılama sonucunda elde edilecek sonuçların incelenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Oxford Üniversitesi, AstraZeneca aşısının üretiminde de yer almıştı. Almanya’da bu aşı, özellikle daha genç kadınlarda görülen beyinde pıhtı atma riski nedeniyle artık 60 yaşından büyüklere yapılıyor.

Reuters/ DA, SSB

©Deutsche Welle Türkçe

https://www.dw.com/tr/covid-19un-tromboza-yol-a%C3%A7ma-tehlikesi-a%C5%9F%C4%B1dan-fazla/a-57217742

Doç. Dr. Erayman: Koronavirüs hastalarında pıhtı atmasına bağlı unutkanlık başladı

Sputniknews: Doç. Dr. İbrahim Erayman, bazı koronavirüs hastalarında pıhtı atmasına bağlı unutkanlık belirtilerinin başladığını söyledi. Erayman, ”Kovid-19 hastalığında ‘tromboembolik’ dediğimiz, pıhtı atması diye tabir edilen olaylar gelişiyor. Bilimsel olarak sonuçlarını görmek gerekiyor; fakat koronavirüs hastaları unutkanlık yaşadıklarını belirtiyor” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman, son dönemlerde beklenmedik şekilde vaka artışları olmaya başladığını belirtti.

Erayman, ”Halk arasında da ‘İngiliz varyantı’ şeklinde ifade edilen yeni virüs türünün daha çabuk yayılması ve kolay bulaştığını biliyoruz. Tedbirlerden hiç vazgeçmememiz lazım. Aşı olsak bile önlemlerimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Toplumsal bağışıklığın tam olarak oluşmadığını da söyleyebiliriz” dedi.

Bazı hastalarda unutkanlıklara neden olduğunu belirten Erayman, “Kovid-19 hastalığında ‘tromboembolik’ dediğimiz, pıhtı atması diye tabir edilen olaylar gelişiyor. Bilimsel olarak sonuçlarını görmek gerekiyor; fakat koronavirüs hastaları unutkanlık yaşadıklarını belirtiyor. İleride bilimsel çalışmalarla bunu ortaya koyabiliriz, unutkanlığın tromboembolik olaylara bağlı olarak görüldüğünü söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘Erişkinlerde hastalanacak kimse kalmazsa hedefte gençler var’
Vaka sayısının artmasıyla virüsün kötüleştiğini söyleyen Erayman, şunları söyledi:

“Virüsün kendinden kaynaklanan kötüleşme hali yok, kötüleşme halini yaratan durum fazla sayıda vakanın olması. Aşı sırası gelen herkes mutlaka aşı olmalı. Bizi süreçten çıkartıp hayata tutacak önemli adım aşıdır. Toplumda hasta olmayan gruplarda gençler de var. Artık hastalanacak kimse kalmazsa erişkinlerde, genç ve çocuk yaş grupları bundan etkilenecektir. Kalabalık ortam Kovid-19 için en etkin ortamdır, en sevmediği de aşıyla oluşacak antikorlardır.”

https://tr.sputniknews.com/bilim/202104151044280900-doc-dr-erayman-koronavirus-hastalarinda-pihti-atmasina-bagli-unutkanlik-basladi/