Ana Sayfa Tıp&Sağlık Covid-19 mortalitesine testosteron seviyesi etkiliyor mu?

Covid-19 mortalitesine testosteron seviyesi etkiliyor mu?

Bilim insanları Kovid-19’un neden erkek hastalarda kadınlara nazaran daha fazla can kaybıyla sonuçlandığını kesin olarak belirleyebilmiş değil

Almanya’daki bir hastanede yapılan yeni çalışma, erkeklik hormonu testosteronun vücudun SARS-CoV-2’ye verdiği yanıtta oynadığı role ışık tuttu.
Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırmacılar hastanenin yoğun bakım ünitesine başvuran ilk 45 Kovid-19 hastasını (35 erkek, 10 kadın) inceledi.
The majority of male patients with COVID-19 present low testosterone levels on admission to Intensive Care in Hamburg, Germany: a retrospective cohort study
Interpretation. We here show that critically ill male COVID-19 patients suffer from severe testosterone and dihydrotestosterone deficiencies. Both androgens are required to mount antiviral
immune responses to combat infection in males. 

Bu gruptan 9 erkek ve üç kadın hayatını kaybetti. Bu süreçte hastaların 7’si oksijene ihtiyaç duyarken, 33’ü solunum cihazlarına bağlandı.

Çalışmada 35 erkeğin üçte ikisinden fazlasında (yüzde 68,6’sında) düşük testosteron seviyeleri kaydedildi.

Buna karşılık kadın hastaların yarısından fazlasında (yüzde 60) testosteron seviyeleri yükselmişti.

Testosteron vücudun bağışıklık yanıtını takip etmekten sorumlu birçok hormondan biridir. Erkeklerde sinyal moleküllerinin düşüklüğü, bir patojenle savaşırken vücudun verdiği tepkiyi bozabilir ve karıştırabilir.

Bu, Kovid-19’dan muzdarip olanların çoğunda görülen ve aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu “sitokin fırtınası” diye de adlandırılan  hiper-enflamatuar duruma sebebiyet verebilir.

Şiddetli akciğer hasarına ve akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) yol açabilen bu aşırı homeostatik reaksiyonun en kötü durumdaki koronavirüs hastalarının ölümünden sorumlu olduğu düşünülüyor.

Araştırmaya katılan Profesör Gülşah Gabriel, Daily Mail’e verdiği demeçte “Normal testosteron seviyesine sahip erkeklerde sitokin fırtınası görülmez ve bu sebeple hayatta kalma olasılıkları daha yüksektir” ifadelerini kullandı.

Almanya’da yapılan çalışma, kadın koronavirüs hastalarında yüksek testosteron seviyelerinin yüksek bir inflamatuar yanıta bağlı olduğunu kaydetti.

Araştırmayı yapan bilim insanları çalışmalarında “SARS-CoV-2, dünya genelinde insanları enfekte etmeye devam ederken, Kovid-19’lu erkeklerin yaştan bağımsız olarak, kadınlara kıyasla şiddetli ve hatta ölümcül sonuçlar geliştirme riskinin daha yüksek olduğu defalarca bildirildi. Bu sebeple erkeklerin Kovid-19’dan ölme olasılığının neden kadınlardan daha yüksek olduğunu anlamak son derece önemli bir hal aldı” diye yazdı.

Çalışma henüz hakem denetiminden geçmedi.

Male coronavirus patients with low testosterone levels are MORE likely to die from COVID-19, German hospital finds

SARS-CoV-2 salgınının İtalyan merkez üssünde Kawasaki benzeri ciddi bir hastalık salgını: gözlemsel bir kohort çalışması