Ana Sayfa Tıp&Sağlık Covid-19 aşısında muamma; mutasyon? antikor? re-enfeksiyon?

Covid-19 aşısında muamma; mutasyon? antikor? re-enfeksiyon?

Oxford Üniversitesi’nden yapılan bir çalışmada, yakın zamanda Covid-19’dan iyileşen hastaların kanı analiz edildi. Test sonuçları, uzun süreli bağışıklığa imkan sağlayan antikor seviyelerinin, enfeksiyondan sonraki ilk ay boyunca keskin bir şekilde arttığı, ancak daha sonra aniden düştüğünü gösterdi.

euronews: Iowa Üniversitesi’nde Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Profesörü Stanley Perlman söz konusu araştırma için, “Eğer doğal enfeksiyon sağlam bir bağışıklık getirmiyorsa, bir aşı daha nasıl etkili olabilir” diye konuştu.

Yeni tip koronavirüse karşı etkili bir aşının geliştirilmesi için, virüsün mutasyona uğramaması gerekiyor.

Eğer Sars-Cov-2 ciddi bir mutasyon geçirirse, daha önce vücudun ürettiği antikorlar etkisiz hale gelir. Virolog Martin Hibberd ise, halihazırda gözlemlenen mutasyonlar, potansiyel bir aşının yararlılığı konusunda bir “uyarı” olduğunu vurguladı.

Nisan ayında bu konu çokça gündeme geldi;

-DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, iyileşen bir hastanın yeniden enfekte olup olmayacağı konusunda, “Buna bir cevabımız yok. Bu ‘bilinmeyen’ bir durum.” dedi.

-Çin’de Covid-19 geçirip iyileşenler araştırıldı: Vakaların yüzde 8’inde antikor bulunamadı!

-İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nin de desteğini alan Los Alamos’daki uzmanlar koronavirüsün 14 mutasyonunu belirlediler.

William Haseltine uyardı: aşı garanti değil!