Ana Sayfa Manşet CORONA akciğere çabuk iniyor ve 5 hastanın 1 inde solunum yetersizliği oluyor!

CORONA akciğere çabuk iniyor ve 5 hastanın 1 inde solunum yetersizliği oluyor!

W- Acıbadem Altunizade Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Çağlar Çuhadaroğlu’ndan Covid-19 özelinde görüşlerini alacağız.

Öncelikle bu yoğun döneminizde paylaşım imkanı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

Vücuda giriş yolu olarak solunum sistemi (ağız-burun) ve göz belirtilmekte, solumak mı yoksa dokunma mı daha yüksek risk?

Ç.Ç.Viruslü damlacığa dokunup onu ağıza, buruna, göze götürmek en risklisi.  Öksürmekle havaya yayılan damlacıklar 1 metre mesafede etkili sonra düşüyor.

W- Multifaktoriyel  olarak belirtilse de akciğer tutulumunda öne çıkan ACE 2 proteini belirtilmekte, bu konuda bilgi alabilir miyiz?

Ç.Ç.- ACE2 ile virüsün bağlandığı iddia edildi bu henüz kanıtlanmadı. Hatta bu yüzden bazı hipertansiyon ilaçları suçlandı. Avrupa Kardiyolji birliği bunu reddetti.

W- Diğer mevsimsel grip yapan virüslerden farkları nedir?

Ç.Ç.- Grip virüsü influenzada ateş ve öksürük yapar. Aşırı halsizlik de olur. CORONA da Ateş var, öksürük daha inatçı, halsizlik ise çok belirgin değil. Grip akciğere iner ağır tablo çok sık değil. CORONA akciğere çabuk iniyor ve 5 hastada 1 inde solunum yetersizliği oluyor.

W- Hastalığın seyri nasıl gelişmektedir?

Ç.Ç.- Hastalı damlacıklarla alınıyor. Alanların % 80 ninde hastalık hafif bir soğuk algınlığı olarak seyrediyor. % 20 sinde yüksek ateş, kuru öksürük oluyor. Çok az bir grupda solunum yetersizliği oluyor ve % 1-2 vakada yaşamını yitiriyor.

W-Kronik hastalığa sahip 65 yaş üzeri en riskli grup ve çocuklarda istisna dışında ölüm yok, bunu sadece immün sistemle açıklamak mümkün mü?

Ç.Ç.- İmmun sistem geniş bir kavram. Bu nedenle tek bir yanıt gerekirse immun sistemle açıklamak mümkün. Çocuklarda henüz virüsün yapışacağı reseptörün olmadığı söyleniyor. Kanıt yok. Bu resptörde immun sistemin bir parçası kabul edilebilir.

W- Tedavi aşamasında şifa ortalama kaç gündür ve ölüm içinde süre alabilir miyiz?

Ç.Ç.- Bu hastanın durumuna göre değişiyor.  Her geçen gün farklı tedaviler uygulanıyor. Hastaların % 80 i hafif sadece ateş düşürücü ve sıvı ile düzeliyorlar. Solunum yetmezliği gelişecekse ilk semptomdan 4-5 günde başlıyor.

W- Sessiz taşıyıcılar ile ilgili oran netleşti mi?
Sessiz taşıyıcıları test ile saptamak mümkün mü? Her sessiz taşıyıcı aktif bir bulaştırıcı mıdır?

Ç.Ç.- Oran net değil ama hastalardan onlarca kat fazla. Burada salgı yada öksürük olmadığından bulaşıcılık çok çok az. Ama öpüşme, diş hekimi uygulamaları, örnek alma sırasında doğrudan temasda risk olabilir.

W- Test ile sonuç ne kadar zamanda alınabilmektedir? Şüpheli vaka teste tabi tutuluyor ve sonuç alınabilmekte iken niye 14 gün karantina olmaktadır ve test sonuçlarının doğruluk yüzdesi nedir?

Ç.Ç.- Test sonucu 24 saatte çıkabiliyor ama binlerce test olduğunda uzayabilir. Testin tanı koyduruculuğu çok faktörlü hastanın durumu, virüsu alma süresi ile değişiyor bir çok virüs testine benzer bir durum % 80 lerin üstünde olduğu bildirildi. Hastalar araştırıldığında 13. Güne kadar hasta olma olasılıkları var. Bu nedenle 2 haftalık karantina var.

W- Değerli görüş paylaşımınız için çok teşekkür ederiz.