Ana Sayfa Tıp&Sağlık Çocukluk Çağı Aşıları Birçok Hastalığa Karşı Kalkan Oluşturuyor

Çocukluk Çağı Aşıları Birçok Hastalığa Karşı Kalkan Oluşturuyor

Prof. Dr. Cihan Meral

Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olarak biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü, halen Dünya’da, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kullanımda olan 25 aşı olduğunun altını çiziyor.

Aşıların; iğne yapma, ağza damlatma veya buruna sıkılan sprey şeklinde uygulandığını belirten Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Pediatri Uzmanı Prof. Dr. Cihan Meral, çocukluk çağı aşıları hakkında detaylı bilgi aktardı.

Aşı; birtakım özel yöntemlerle geliştirilmiş, içinde bakteri ve virüs adı verilen mikroorganizmaların ölü kısmını içeren  ve vücuda verildiğinde herhangi bir hastalık ya da bir zarar oluşturmadan organizmayı birtakım enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyan özel biyolojik ürünler olarak tanımlanıyor.

Çocukluk çağı aşıları bu hastalıklarda etkili

Ülkemizde çocukluk çağı aşı takvimi kapsamında 13 hastalık etkenine karşı aşı uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Meral, “Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, pnömokol hastalıklar, suçiceği, tetanoz, tüberküloz, boğmaca, çocuk felci, difteri, hemofiluz influenza tip B, hepatit A, hepatit B bu hastalıklardandır.  Ulusal aşı takvimine ek olarak, rotavirüs, dörtlü karma aşı, human papilloma virüsü, influenza ve menengokok aşıları  yapılıyor. İlkokul 1. sınıf öğrencilerine; kızamık, kızamıkçık ve kabakulak ve dörtlü karma aşısı;  ortaokul 4. sınıf öğrencilerine, erişkin tipi difteri – tetanoz aşısı yapılıyor.” dedi.

Çocuklarda menenjit aşı ile önlenebilir!

Prof. Dr. Meral, aşılar ve önledikleri hastalıklar hakkında şunları kaydetti:  “Polio aşısı ile sakatlık ve ölüme neden olan çocuk felci hastalığından,  Hepatit B aşısı ile öldürücü karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden,  hib aşısı ile menenjit (beyin zarı iltihabı), menenjite bağlı sakatlık ve ölüm, orta kulak iltihabından, KPA ile pnömokok bakterisine bağlı gelişen zatürre,  menenjit, orta kulak iltihabı ve sepsisten (kan zehirlenmesi) korunulabiliyor. Suçiçeği aşısı ile anne karnındaki bebeklerde gelişebilecek sakatlıklar, menenjit, ileri yaşta gelişebilecek zona hastalığı önlenebiliyor. Hepatit A aşısı ölümcül seyredebilen akut hepatitten, karaciğer yetmezliğinden; BCG aşısı ise tüberküloz menenjit ve yaygın tüberkülozdan (veremden) koruyor.”

Kkk aşısı kızamığa bağlı gelişen beyin iltihabından koruyor!

DaBT-İPA-Hib aşısının tek bir enjeksiyonu ile difteri (kuşpalazı), boğmaca, tetanoz, polio ve menenjitten korunabileceğini aktaran Prof. Dr. Meral, KKK aşısı hakkında şunları söyledi: “KKK aşısı (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak Aşısı) ile kızamığa bağlı ishal, zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığından, kızamıkçığa bağlı gelişen doğumsal kızamıkçık sendromundan (anne karnındaki bebeklerin sakatlığından), kabakulağa bağlı gelişen ensefalit-menenjit  (beyin ve beyin zarı iltihabı), orşite (testis iltihabı) bağlı kısırlıktan korunuluyor.”

Aşılar ölüm riskini azaltıyor!

Aşılama sonucunda bazı kazanımlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cihan Meral, aşıların faydalarını şu şekilde sıraladı:

  • Hastalanmalar azalıyor
  • Enfeksiyonlar azalıyor
  • Enfeksiyonların yayılımı azalıyor
  • Enfeksiyonlar nedeniyle hastanede yatışlar azalıyor
  • Antibiyotik direnci gelişimini azalıyor
  • Ölümler azalıyor
  • Sakatlıklar azalıyor
  • Kanserler önleniyor

Aşı toplum sağlığı için büyük önem taşıyor

Aşının sadece çocuğun kendi sağlığı açısından değil, toplum sağlığı açısından da büyük önemi olduğunu belirten Prof. Dr. Cihan Meral, “Aşı, vücuda verildiğinde herhangi bir hastalık ya da bir zarar oluşturmadan organizmayı birtakım enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyor. Ne kadar çok insan aşılanmışsa, toplumda vahşi virüsün ya da mikrobun dolanması o kadar azalıyor. Toplumda bu hastalıkların görülme sıklığı azaldıkça, bu hastalıkların getireceği sakatlıklar, iş gücü kaybı gibi  birtakım problemlerde azalıyor. Aşı sadece çocuğun kendi sağlığı için değil yaşadığı toplum, hatta dünya için son derece önem taşıyor” diyerek sözlerini noktaladı.