Ana Sayfa Tıp&Sağlık Çıplak Köstebek Faresinin Uzun Ömür Geni, Farelere Aktarılarak Daha Uzun Yaşamalarını Sağladı

Çıplak Köstebek Faresinin Uzun Ömür Geni, Farelere Aktarılarak Daha Uzun Yaşamalarını Sağladı

Tüysüz köstebek farelerinin herhangi bir kemirgenden çok daha uzun yaşamasıyla bilinir. Bu onların zorlu, hatta düşmanca bir yeraltı ortamında hayatta kalmak için kullandıkları inanılmaz yeteneklerden sadece bir tanesi.

ABD’deki Rochester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından çığır açan çalışmada, tüysüz köstebek farelerinden alınan uzun ömürlü bir gen farelere başarıyla aktarıldı. Aktarılan gen farenin sağlığının iyileşmesini ve ömrünün uzamasını sağladı.

Hyaluronon sentaz 2 olarak bilinen genin bir versiyonu olan gen, halihazırda çıplak köstebek farelerinde (Heterocephalus glaber) kanser riskine aracılık ettiği düşünülen bir bileşik olan yüksek moleküler kütleli hyaluronik asidi (HMM-HA) bol miktarda üretir.

Çalışmada genle nakledilen fareler, kontrol grubundakilere göre ortalama yüzde 4,4 daha uzun yaşadı. Bu transgenik ‘çıplak köstebek faresi’ farelerin aynı zamanda farklı kanser türlerine karşı daha iyi korunduğu, vücutlarında daha az iltihaplanma gösterdiği ve yaşlandıkça daha sağlıklı bağırsaklara sahip oldukları, dolayısıyla ortaya çıkan en tipik belirtilerin bazılarını göstermedikleri kaydedildi.

Rochester Üniversitesi’nden biyolog Vera Gorbunova, “Çalışmamız, uzun ömürlü memeli türlerinde gelişen benzersiz uzun ömürlülük mekanizmalarının, diğer memelilerin ömrünü uzatmak için ihraç edilebileceğine dair bir ilke kanıtı sağlıyor” diyor.

Çıplak köstebek fareleri gerçekten olağanüstü: 40 yıldan fazla yaşayabilirler, Dişi çıplak köstebek fareleri de yaşamlarının sonuna kadar doğurgan kalırlar, bu da daha sağlıklı yaşlanmanın bir başka işaretidir.

Bu çalışma, ekstra HMW-HA’nın neler yapabileceğini ayrıntılı olarak incelemedi, ancak araştırmacılar bunun, zararlı düzeylerde inflamasyona yol açabilecek oksidatif strese karşı koruma sağlayarak bağışıklık sistemini nasıl doğrudan düzenlediğiyle ilgili olduğunu düşünüyor.

Çalışmayı yürüten ekip, bunu incelemek ve aynı sağlık artırıcı, yaşlanma karşıtı etkilerin insanlarda nasıl elde edilebileceğini anlamak için daha çok i çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Bilim insanları, insan sağlığını iyileştirmek için tüysüz köstebek farelerindeki genetik talimatları kopyalamaya çalıştığı ilk sefer değil; eğer bunu önümüzdeki yıllarda doğru yapmayı başarırlarsa, uzun ömürlülüğe ilişkin biyolojik kodlardan bazılarını ödünç alabiliriz.

Gorbunova ve Seluanov, çıplak köstebek farelerinin kendilerini yaşlanmaya ve hastalıklara karşı korumak için kullandıkları benzersiz mekanizmaları anlamak için onlarca yıllık araştırma yaptılar.
görsel