Ana Sayfa Biyoteknoloji Biyoteknoloji Vadisi Projesinde Sona Doğru

Biyoteknoloji Vadisi Projesinde Sona Doğru

12 milyar liralık biyoteknoloji vadisi projesi son aşamada

Türkiye’nin biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerini bir araya getiren Biyoteknoloji Vadisi projesi son aşamaya geldi. Toplam 12 milyar gibi dev bir bütçeyle kurulması planlanan ayrıca bünyesinde bir de üniversite açılması planlanan proje için ilk aşama olan Biyoteknoloji İhtisas Sanayi Bölgesi (BİOSB) tüzel kişiliğine kavuştu./superhaber

Biyoteknoloji İhtisas Sanayi Bölgesi (BİOSB) ve Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, “Tüm dünyada biyoteknoloji alanında teşvik ve yatırımlar artıyor. Ayrıca Biyoteknoloji Vadisi projesiyle Türkiye de yatırım atağında” dedi.

SüperHaber’e açıklama yapan Varlıbaş, dünyada biyoteknoloji pazarının 1.2 trilyon dolar büyüklüğüne ulaştığını belirterek, Türkiye’nin bu pazardan hakettiği payı almak için çalışmalara hız verildiğini söyledi.

Biyoteknoloji Vadisi projesinin Türkiye ekonomisi açısından önemine de değinen Dr. Varlıbaş,

“Biyoteknoloji Vadisi’yle dünyada önemli bir yer edinmeyi ve önemli bir pay almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, biyoteknoloji üssü olarak tasarlanan İstanbul Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (BİOSB) kurulumu süren Biyoteknoloji Vadisi’nde tüm sektörlerden biyoteknoloji alanında katma değer yaratacak firmaların yanı sıra, test ve kalibrasyon merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, üniversite gibi endüstrinin tüm paydaşları yer alacak. Biyoteknoloji Vadisi’nde önemli projeler ve katma değerli ürünlerin üretimi gerçekleştirilecek. Biyoteknoloji Vadisi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önemle üzerinde durduğu ve her fırsatta vurguladığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu destekleyecek önemli projelerden birisidir” diye konuştu.

Türkiye’de yalnızca biyoteknolojik ilaç ithalatının 1 milyar dolar olduğunu söyleyen Varlıbaş, “Türkiye kendi biyoteknolojik ürünlerini ürettiğinde, dışa bağımlılık oranı oldukça azalacaktır. 1 kilogramlık biyoteknolojik ürün ihracatı 675 bin dolardır” dedi. tamamı için kaynağa bknz

EN ÇOK BÜYÜME BEKLENTİSİ BİYOECZACILIKTA

Biyoeczacılık, biyoteknoloji pazarına hâkim bir alan. Hastalıkların yükselen prevalansı, ilaçlara olan talep artışı neticesinde sektör büyüyor. Diğer yandan nükleik asit ve protein dizilimine yönelik talep artışı, proteomik ve genomiğin gelişmesi, moleküler biyoloji üzerine çoğalan araştırmalar, biyoenformatik segmenti için de büyüme faktörlerini oluşturuyor. Bu doğrultuda, biyoenformatik de hızlı bir şekilde yüzde 12,6 oranında büyüyecek.

TÜRKİYE BİYOTEKNOLOJİ VADİSİYLE ATAĞA GEÇECEK

Biyoteknoloji Vadisi projesinin Türkiye ekonomisi açısından önemine de değinen Dr. Varlıbaş, “Biyoteknoloji Vadisi’yle dünyada önemli bir yer edinmeyi ve önemli bir pay almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, biyoteknoloji üssü olarak tasarlanan İstanbul Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (BİOSB) kurulumu süren Biyoteknoloji Vadisi’nde tüm sektörlerden biyoteknoloji alanında katma değer yaratacak firmaların yanı sıra, test ve kalibrasyon merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, üniversite gibi endüstrinin tüm paydaşları yer alacak. Biyoteknoloji Vadisi’nde önemli projeler ve katma değerli ürünlerin üretimi gerçekleştirilecek. Biyoteknoloji Vadisi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önemle üzerinde durduğu ve her fırsatta vurguladığı Türkiye Yüzyılı vizyonunu destekleyecek önemli projelerden birisidir.” vurgusu yaptı.

Küresel Biyoteknoloji Pazarı