Ana Sayfa Biyoteknoloji BIO Startup CoronaSprint Projesi

BIO Startup CoronaSprint Projesi

Print

BIO Startup CoronaSprint Projesi, 17 startupın, tanımlanan 11 ihtiyaç alanına yönelik çözüm yol haritaları üzerine çalışmasıyla devam ediyor. Startuplar, İhtiyaç Analizi Çalıştayları ve sahadan bilgi alınan uzmanlarla yapılan toplantılar sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç listesinde yer alan uzaktan tanı ve muayeneye imkan verecek kitlerin geliştirilmesinden, ortam sterilizasyonuna kadar pek çok önceliklendirilmiş konu ile eşleştiriliyor. 17 startup 18 Temmuz’a kadar sürecek sprint sürecinde farklı çözüm yol haritaları üzerine çalışacak. Projenin en son aşamasındaysa, geliştirilen çözüm yol haritalarının yine sahadan geri bildirimlerle değerlendirilmesi sağlanacak.

İstanbul Kalkınma Ajansı “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında desteklenen ve startupların COVID-19’a ilişkin yaşanan sorunlara yönelik çözüm üretmesini hedefleyen BIOStartup CoronaSprint Projesi’nde İhtiyaç Analizi Çalıştayları tamamlandı. 36 araştırmacı ilaç şirketini temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) proje ortaklığında projede 25 Haziran ve 2 Temmuz tarihlerinde ReDis Innovation’ın moderasyonunda yapılan iki ihtiyaç analizi çalıştayında sahadaki çalışmaları yakından izleyen ve aynı zamanda uygulamasında yer alan uzmanların ve proje ortaklarının katkısıyla COVID-19 ile mücadelede sahadan gelen öncelikli 11 ihtiyaç alanı belirlendi. Alt problem alanlarının tanımlanmasıyla detaylandırılan ihtiyaç listesinde yer alan 11 ihtiyaç başlığı şöyle:

1.    Tanı-test mekanizmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması
2.    Bağışıklık takibi
3.    Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi
4.    Hastanelerde dijital altyapının geliştirilmesi
5.    Uzaktan tanı ve muayene sistemleri ihtiyacı
6.    Kronik hastaların tedaviye erişimi ve kronik hastalara ilaç teslimi
7.    Ortam sterilizasyonu
8.  Kronik hastalarda farklı komplikasyonların uzaktan takibine ilişkin farklı fonksiyonlara yönelik cihaz ihtiyacı
9.    İlaç ve aşı ile yeni tedavilere erişimdeki kısıtların ortadan kaldırılması
10.  Tanı ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine yönelik teknoloji desteği
11.  Hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına ilişkin koruyucu çözümler

Sprint sürecinin ihtiyaç analizinin tamamlanmasının ardından startupların beceri setleri ve projeleri, ihtiyaç listesinde tanımlanan 11 alanla eşleşerek söz konusu ihtiyaçlara yönelik çözüm yol haritaları geliştirecekler. 18 Temmuz’a kadar sürmesi planlanan sprint sürecinin sonunda, geliştirilen çözüm yol haritaları, sahadan gelen geri bildirimlerle değerlendirilecek.

BIO Startup CoronaSprint Projesine hangi startuplar katılıyor?
1. YeşilScience
2. Geen Biotechnology
3. Aksense MedTech
4. Vagustim
5. RS Research
6. ELAA Teknoloji
7. Tarabios
8. Meinox
9. Funktor
10. Araltek Medical Device
11. Alice Beyaz Tavşan
12. Pacem Medikal Teknoloji
13. Genz Biyoteknoloji
14. Cafer Yıldırım
15. Florabio
16. LumiLabs
17. Inosens