Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim İnsanları Yapay Bağışıklık “Süper Hücrelerini” Nasıl Güçlendireceklerini Keşfetti

Bilim İnsanları Yapay Bağışıklık “Süper Hücrelerini” Nasıl Güçlendireceklerini Keşfetti

Batı İsviçre’deki araştırmacılar, kan kanserleriyle mücadelede kullanılan yapay bağışıklık “süper hücreleri” olan CAR-T hücrelerinin tümörle mücadele yeteneklerinin nasıl geliştirileceğini ortaya çıkardı.

Mevcut immünoterapiler arasında “CAR-T” hücrelerinin kullanımı, belirli kan kanserlerinin tedavisinde hastaların yanlızca yarısında önemli bir etkinlik gösterdi. Bunun ana nedeni, yapay olarak in vitro olarak değiştirilen bu bağışıklık hücrelerinin erken fonksiyon bozukluğu.

Kanser Tedavisinde Devrim Yaratan Yöntem

İsviçre Kanser Merkezi Léman’ın (SCCL) bir parçası olan Cenevre Üniversiteleri (UNIGE), Lozan (UNIL), Cenevre Üniversite Hastaneleri (HUG) ve Vaud Üniversite Hastanesi’nden (CHUV) ortak bir araştırma ekibi kanser Ttdavisinde devrim yaratan bir yöntem belirledi.

Amaç CAR-T hücrelerinin işlevselliğini uzatmak 

Ekip, çok spesifik bir metabolik mekanizmayı engelleyerek, tümör hücreleriyle çok daha uzun süre savaşabilen, gelişmiş bağışıklık hafızasına sahip CAR-T hücreleri oluşturmayı başardı.

CAR-T hücre immünoterapisi, kanserden muzdarip bir kişiden bağışıklık hücrelerinin (genellikle T lenfositlerinin) alınmasını, bunların laboratuvarda tümör hücrelerini tanıma ve onlarla savaşma yeteneklerini artıracak şekilde değiştirilmesini ve ardından bunların hastaya yeniden uygulanmasını içerir. Ancak diğer immünoterapi türlerinde olduğu gibi birçok hasta tedaviye yanıt vermez veya nüks eder.

Fareler CAR-T ile tedavi edildi

İndirgeyici karboksilasyonun rolünü araştırmak için bilim insanları, iki kan kanseri olan lösemi ve multipl miyelomun fare modellerinde CAR-T hücrelerinde bu mekanizmayı inhibe etti.Tedavi edilen farelerin kanserleri neredeyse tamamen iyileşti;

Reductive carboxylation epigenetically instructs T cell differentiation

Protective immunity against pathogens or cancer is mediated by the activation and clonal expansion of antigen-specific naive T cells into effector T cells. To sustain their rapid proliferation and effector functions, naive T cells switch their quiescent metabolism to an anabolic metabolism through increased levels of aerobic glycolysis, but also through mitochondrial metabolism and oxidative phosphorylation, generating energy and signalling molecules1,2,3.

Here we show that proliferating effector CD8+ T cells reductively carboxylate glutamine through the mitochondrial enzyme isocitrate dehydrogenase 2 (IDH2). Notably, deletion of the gene encoding IDH2 does not impair the proliferation of T cells nor their effector function, but promotes the differentiation of memory CD8+ T cells. Accordingly, inhibiting IDH2 during ex vivo manufacturing of chimeric antigen receptor (CAR) T cells induces features of memory T cells and enhances antitumour activity in melanoma, leukaemia and multiple myeloma.