Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bağışıklık Hücreleri Güçlerini Birleştirdiğinde Kanser Tedavisi Daha Etkili Olur

Bağışıklık Hücreleri Güçlerini Birleştirdiğinde Kanser Tedavisi Daha Etkili Olur

Bağışıklık sistemi ne yapar

Bağışıklık sistemi vücudu bakteri, virüs, mantar veya parazitlerin neden olabileceği hastalık ve enfeksiyonlara karşı korur. Vücudun hasarlı hücrelere veya enfeksiyona verdiği reaksiyonların ve tepkilerin toplamıdır. Bu nedenle buna bazen bağışıklık tepkisi de denir.

Bağışıklık sistemi kanserli kişiler için önemlidir çünkü:

  • kanser bağışıklık sistemini zayıflatabilir
  • Kanser tedavileri bağışıklık sistemini zayıflatabilir
  • Bağışıklık Sistemi Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Kanser ve tedaviler bağışıklığı zayıflatabilir

Kanser vücuda yayılarak bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Kemik iliği enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan kan hücrelerini üretir. Bu en sık lösemi veya lenfomada olur, ancak diğer kanserlerde de olabilir. Kanser, kemik iliğinin çok fazla kan hücresi üretmesini engelleyebilir.

Bazı kanser tedavileri bağışıklık sistemini geçici olarak zayıflatabilir. Bunun nedeni, kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücrelerinin sayısında düşüşe neden olabilmeleridir. Bağışıklık sistemini zayıflatma olasılığı daha yüksek olan kanser tedavileri şunlardır:

  • kemoterapi
  • hedefe yönelik kanser ilaçları
  • radyoterapi
  • yüksek dozda steroid

B hücreleri ve T hücreleri

Lenfositler, kazanılmış bağışıklık tepkisinde rol oynayan bir tür beyaz kan hücresidir. 2 ana lenfosit türü vardır:

  • B hücreleri
  • T hücreleri

Kemik iliği, B ve T lenfositleri de dahil olmak üzere tüm kan hücrelerini üretir. Diğer kan hücreleri gibi, bağışıklık tepkisine yardımcı olabilmeleri için önce tamamen olgunlaşmaları gerekir.

Standing united: When immune cells join forces, cancer therapy is more effective

Savaş alanında kazanmak, hassas zeka ve kararlı askerlerin birleşimini gerektirir. Ancak kanserle mücadele söz konusu olduğunda, bağışıklık sisteminin savaşçıları olan T hücreleri öldürme yeteneklerini hızla kaybeder ve tükenir; zeka sağlayan dendritik hücreler ise azdır. Bu, immünoterapinin (kansere karşı savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanan yeni nesil tedaviler) büyük vaadinin tam olarak gerçekleşmemesinin nedenlerinden biridir.

Weizmann Bilim Enstitüsü araştırmacıları, Cell’de  yayınlanan bir çalışmada , T hücrelerini dendritik hücrelere bağlayan ve kanserli büyümelere karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi yaratan yeni geliştirilmiş bir antikoru sunuyor . Araştırma immünoterapide yeni bir yol açıyor: Kanseri ve diğer hastalıkları yenmek için güçlü bir mücadele ekibi oluşturmak amacıyla bağışıklık sistemindeki çeşitli hücreleri birbirine bağlayan tedavilerin geliştirilmesi.

Cell / Bispecific dendritic-T cell engager potentiates anti-tumor immunity

En öne çıkan immünoterapilerden biri, T hücrelerinin yüzeyinde bulunan düzenleyici bir “kontrol noktası” reseptörü olan PD-1’i bloke eden antikorlardan yararlanır. Bu reseptör T hücrelerinde eksprese edildiğinde, tümör ortamında yaygın olarak bulunan bir protein ona bağlanarak T hücrelerini tükenme olarak bilinen bir duruma getirebilir. PD-1 antikorları, bu proteinin T hücrelerine bağlanarak onları baskılamasını engeller ancak birçok kanser hastası bu tedaviye yanıt vermez; diğerlerinin çoğunda etkinlik kısa ömürlüdür.

Weizmann Sistem İmmünoloji Bölümü’ndeki Dr. Rony Dahan ve Prof. Ido Amit’in laboratuvarlarından araştırmacılar, daha etkili bir immünoterapi geliştirmek için mevcut tedavilerin neden yetersiz kaldığını sorarak başladılar. Bu soruyu cevaplamak için, PD-1 antikor tedavisi görmüş iki fare kanser modelinden T hücreleri örnekleri aldılar.

Amit, “Tek hücreli DNA dizilimi ve büyük veri algoritmaları gibi ileri teknolojileri kullanarak, yaklaşık 130.000 T hücresini inceledik; bunlardan bazıları tedaviye yanıt verdi, bazıları ise vermedi” diye açıklıyor Amit. “Şaşırtıcı bir şekilde, tedaviye yanıt veren T hücresi grubu, nadir bir dendritik hücre popülasyonu ile etkileşime işaret eden genleri ifade etti.”

Dendritik hücreler, kötü huylu hücrelere ait molekülleri yutarak vücudun her yerinden zeka toplar. Daha sonra bulgularını T hücrelerine sunarak onları kanserli büyüme konusunda uyarıyor ve harekete geçmelerini sağlıyorlar.

PD-1 antikorlarının kanserli büyümelerle savaşan T hücrelerini aktive etmeye yardımcı olduğu düşünülüyor, ancak araştırmacılar dendritik hücreleri olmayan bir fareden alınan kanser modelini incelediklerinde antikor tedavisinin etkinliğini tamamen kaybettiğini keşfettiler. Başka bir deyişle, dendritik hücrelerin kanserle mücadelede spesifik T hücrelerinin çoğalması ve aktivasyonu için hayati öneme sahip olduğunu ve bu nedenle tedavinin bir bütün olarak başarılı olması için gerekli olduğunu ortaya çıkardılar.

Bu bulgular mevcut tedavilerdeki önemli bir zayıflığı ortaya çıkardı: ilgili dendritik hücre popülasyonunun kanserli büyümelerin çoğunda ve halihazırda PD-1 antikorlarıyla tedavi edilen hastaların çoğunda nadiren mevcut olduğu gerçeği. Bu koşullar altında bu hücreler ile aktive ettikleri T hücreleri arasında etkileşim nadiren gerçekleşir.

Bu anlayış, iki kolu iki farklı hücre tipini bağlamak için tasarlanan BiCE (Bispecific DC-T Cell Engager) adı verilen yeni bir antikorun mühendisliğinin önünü açtı: Bir kolu T hücrelerine bağlanarak PD-1 reseptörünü inhibe eder, tıpkı mevcut tedavilerin yaptığı gibi; diğer kol ise T hücrelerini aktive etmek için hayati önem taşıyan nadir popülasyondan dendritik hücreleri topluyor.

Yeni tedavinin geliştirilmesi, Dahan’ın laboratuvarından doktora araştırma öğrencileri Yuval Shapir Itai ve Amit’in laboratuvarından Oren Barboy tarafından yönetildi.

Antikorlarını yaratan araştırmacılar, bunun etki mekanizmasını incelediler. Yeni tedavi uygulanan cilt kanserli farelerin antikorunu ve bağışıklık hücrelerini etiketlemek için floresan işaretleyiciler kullandıklarında, antikorun T hücrelerini dendritik hücrelere fiziksel olarak nasıl bağladığını ve bu tür hücresel hücrelerin sayısını nasıl artırdığını gözlemleyebildiler. kanserli büyümenin etrafında ve bitişik lenf düğümlerinde çiftler.

Ayrıca antikor tarafından oluşturulan hücresel çiftlerin aktif olduğunu ve bunların büyümeye karşı bir bağışıklık tepkisini tetiklediğini de keşfettiler. Üstelik tedavinin ardından kanserli büyümenin yakınındaki dendritik hücreler, bilgiyi paylaşmak ve onları aktive etmek için lenf düğümlerine göç etti ve oradaki T hücrelerine bağlandı.

Tedavi edilemeyen hastalıklara yeni umut

Bu yeni tedavinin etkinliği, agresif meme, akciğer ve cilt kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli fare kanser modellerinde test edildi. Yeni antikorla tedavi, mevcut tedaviye kıyasla cilt ve akciğer kanserlerinin büyüme hızını önemli ölçüde azalttı.

Bunun tersine, mevcut tedaviye yanıt vermeyen meme tümörleri de yeni antikora yanıt vermede başarısız oldu. Araştırmacılar bunun, bu tümörlerin etrafındaki çok az sayıda aktif dendritik hücreden kaynaklandığına inanıyor.

Bu nedenle, yeni antikorlarını, büyüme etrafındaki dendritik hücrelerin aktivitesini artıran mevcut bir tedaviyle birleştirmeyi denediler. Bu kombine tedavinin mevcut seçeneklerden daha etkili olduğu bulundu. Şimdiye kadar immünoterapiye yanıt vermeyen kanserlerde bile, T hücreleri ile aktif dendritik hücreler arasındaki sinerjinin , tümöre karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturduğu kanıtlandı.

Çalışmanın bir sonraki aşaması, yeni antikorun, birincil kanserli büyümeye karşı güçlü bir bağışıklık tepkisinin yanı sıra, hastalığın geri dönmesini de önleyip engellemediğini incelemekti. Birçok kanser hastası, birincil büyüme ortadan kaldırıldıktan ve bilinen herhangi bir metastaz tedavi edildikten sonra bile bu tür bir nüksetmeden muzdariptir.

Asıl tehlike, hastalığın tespit edilemeyen küçük kalıntılarının varlığı ve daha sonra gelişmeye başlayarak tümörün tekrarlamasına neden olmasıdır. BiCE’nin, mevcut tedavilerden farklı olarak, primer tümörün çıkarılmasından sonra akciğerlerde metastaz gelişimini engellemede etkili olduğu bulunmuştur. tamamı için kaynağa bknz

ileri okuma:

The immune system and cancer

Role of Immune Cells and Receptors in Cancer Treatment: An Immunotherapeutic Approach

The Role of Immune Cells in Breast Tissue and Immunotherapy for the Treatment of Breast Cancer