Ana Sayfa Manşet Bağışıklık bulaştırıcılığa engel mi?

Bağışıklık bulaştırıcılığa engel mi?

‘’Corona Geçirenler Bağışıklığa Rağmen Virüsü Bulaştırabilir’’

VOA: İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Corona virüsü atlatmış kişilerin oluşturdukları bağışıklık en az 5 ay sürüyor; ancak bu kişiler hastalığa karşı antikor taşısa bile, virüsü hala taşıyıp yayabiliyor.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) bilimadamlarının ön bulguları, geçmişte Corona virüsü geçiren ve hala antikor bulunan bünyelerin yeniden enfekte olma riskinin düşük olduğunu gösterdi. Çalışmada verileri incelenen 6.614 kişinin sadece 44’ünün yeniden hastalığa yakalandığı bildirildi.

Ancak uzmanlar, bulguların, salgının ilk dalgasında 2020’nin ilk aylarında hastalığa yakalanan kişilerin bünyelerinin artık savunmasız olabileceği anlamına geldiği konusunda uyardı. Enfeksiyona yakalandıkları için doğal bağışıklığa sahip kişilerin, burun ve boğazlarında hala Corona virüsü taşıyabilecekleri ve farkında olmadan bulaştırabilecekleri de bir başka önemli uyarıyı oluşturdu.

SIREN adlı çalışmanın yazarlarından, PHE’nin kıdemli tıp danışmanı Susan Hopkins, “Virüse yakalanmış olan ve antikor geliştirenlerin çoğunun yeniden enfeksiyondan korunduğunu artık biliyoruz, ancak bu tam bir korunma değil ve ne kadar sürdüğünü henüz bilmiyoruz” dedi.

Hopkins, “Bu, hastalığa sahip olduğunuza ve korunduğunuza inansanız bile, ciddi enfeksiyon geliştirme olasılığınız çok düşük olsa da hala enfeksiyon kapma ve bulaştırma riskinizin olduğu anlamına geliyor’’ uyarısında bulundu.

PHE, çalışmanın İngiltere’de uygulanmaya başlanan Corona virüsü aşılarına karşı antikor veya diğer bağışıklık tepkilerini kapsamadığını açıkladı. Aşının etkilerinin bu yıl içinde SIREN’in bir parçası olarak inceleneceği belirtildi.

SIREN çalışması, İngiltere’de Haziran ayından bu yana yeni COVID-19 enfeksiyonları ve ayrıca antikor varlığı açısından düzenli olarak test edilen on binlerce sağlık çalışanını içeriyor.

18 Haziran ile 24 Kasım arasında, bilimadamları, antikor testi pozitif olan 6.614 katılımcı arasında 44 potansiyel yeniden enfeksiyon buldu. Bu sayılar, yeniden enfeksiyondan yüzde 83 korunma oranına denk geliyor.

Araştırmacılar, bu doğal bağışıklığın bazılarında beş aydan uzun sürüp-sürmediğini görmek için katılımcıları takibe devam edeceklerini söylediler. Ancak araştırmacılar, çalışmanın bir sonraki aşamasından elde edilen ön verilerin, bağışıklığı olan bazı kişilerin hala yüksek düzeyde virüs taşıyabileceğini gösterdiğini belirttiler.

Aşıya rağmen başkalarına koronavirüs bulaştırabilir miyim?

DW: Koronavirüse karşı aşı olduktan sonra pandemi öncesinde olduğu gibi rahatça hareket edebileceğini düşünenler yanılıyor. Aşılara dair çok fazla bilinmeyen var. Mesela aşıya rağmen virüsü bulaştırıp bulaştıramayacağımız.

Aşı olmak, koronavirüse bağlı Covid-19 hastalığının şiddetli seyrini hafifletebilir veya en iyi koşullarda onu tamamen önleyebilir. Bununla birlikte, pek çok şey henüz yeterince araştırılmamış durumda. Aşı korumasının ne kadar süreceği ve bir aşının virüsün halk arasında yayılmasını azaltmaya ve hatta durdurmaya ne ölçüde yardımcı olduğuna dair henüz net çalışmalar bulunmuyor. Aşılanan kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırıp bulaştıramadığı konusunda da kesin bir bilgi yok.

Ancak kesin olan bir husus var: Mevcut bilgilere göre, her ikisi de mRNA temelli BioNTech/Pfizer veya Moderna’nın aşılarından iki doz olduysanız bu aşılar koronavirüse karşı yüzde 95’e kadar koruma sağlıyor. Aşıya dair yapılan araştırmaya katılan 36 bin 621 kişiden 170’i Covid-19’a yakalanıyor, ancak bunlardan sadece sekizi aşı yapılanlardan. Test sonucu pozitif çıkan 162 kişinin büyük çoğunluğunun plasebo grubuna ait olduğu belirtiliyor ve yüzde 95’lik etkinlik hesaplaması bu şekilde yapılıyor.

Sağlık kuruluşlarından onay alan korona aşılarının çoğunun insanlar için oldukça etkili olduğu bildiriliyor. Bu durum tüm yaş ve cinsiyet grupları için de geçerli. Aşılanmamış kişilerin Covid-19’a yakalanma olasılığı, aşılananlara göre dokuz kat daha fazla.