Ana Sayfa Manşet AstraZeneca Türkiye “Pazarlama Liderlik Ekibi”nin Yenilikçi Uygulama ve Projeleri

AstraZeneca Türkiye “Pazarlama Liderlik Ekibi”nin Yenilikçi Uygulama ve Projeleri

AstraZeneca Türkiye Pazarlama Liderlik ekibiyle yenilikçi uygulama ve projelerini konuştuk.
AstraZeneca Pazarlama Departmanı’nın yapısı ve üzerinde son dönemde çalıştığı projeler hakkında bilgi veriri misiniz? Kurum olarak çalışanlara yönelik ne gibi fırsatlar sunuyorsunuz?

-Mehmet Ali Kekeç – Pazarlama & Lansman Mükemmellik Müdürü: AstraZeneca Türkiye olarak pazarlamadan sorumlu ekiplerimiz merkez yapılanmamızda görev alıyor. Tedavi alanlarına göre iş birimi direktörü veya pazarlama müdürü, ürün yöneticileri, diyagnostik uzmanları ve departman asistanlarımızdan oluşan alanında oldukça donanımlı pazarlama ekibimiz, saha tanıtım ekibimizle yoğun iş birliği içerisinde çalışıyor. Pazarlama fonksiyonları, organizasyonumuzda iş birimleri içerisinde yapılandırılmış durumda. AstraZeneca’nın yenilikçi çalışma kültürü, DNA’sındaki hasta odaklılığı, pazarlama alanındaki iş yapış süreçlerimize de yansıyor. İş birliğine önem veren, gelişimi her zaman önceliklendiren ve güncel yaklaşımları takip eden bir çalışma kültürümüz olduğunu söyleyebiliriz. AstraZeneca Türkiye olarak, daha hızlı, verimli ve yenilikçi olabilmek ve iş süreçlerini dijitale dönüştürmek için teknolojiyi yoğun bir şekilde kullanmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda Nisan ayında düzenlediğimiz etkinlikle Metaverse dünyasına ilk adımı attık. 150’nin üzerinde çalışma arkadaşımızla birlikte, meta evrende hayata geçirdiğimiz ilk iç etkinliğimizde sanal karakterlerimizle bir araya geldik ve oldukça verimli bir organizasyon gerçekleştirdik. Dijital alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, bu alandaki en iyi uygulamaları süreçlerimize uyarlamak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.
Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar konusuna gelecek olursak çalışan bağlılığını güçlendirmek amacıyla çalışanlarımızın memnuniyetini ölçtüğümüz, geri bildirimlerini ve önerilerini aldığımız anketleri düzenli olarak yapıyoruz. Aldığımız geri bildirimler doğrultusunda yenilikçi uygulamaları tasarlamak için kurulan Serotonin Grubumuz bu amaçla çalışıyor. Bu grubumuz iş ve özel yaşam dengesine, çalışan memnuniyetine önem veren, motivasyon artırıcı çok sayıda uygulamayı hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda çalışanlarımız en iyi beslenme programını alanında uzman diyetisyenimiz ile oluşturabiliyor. Beslenme uzmanına gitmek isteyen çalışanlarımız bu sayede dışarıdan ekstra bir hizmet almadan şirket içerisinde bu hizmete kolaylıkla ulaşabiliyor. Esnek Yan Haklar uygulamamız ile AstraZenecalılar yan haklarını isteğe bağlı olarak farklı ihtiyaçlar doğrultusunda özgürce değiştirilebiliyor. “Ben Hep Yanındayım” uygulamamız ile engelli veya onkolojik hastalık tedavisi gören birinci derece yakınları olan çalışanlarımıza tedavi süresince kullanabilecekleri ek izin imkânı sunuyoruz. “Biraz Mola” uygulamamız ile de AstraZeneca’da 5 yılını dolduran çalışanlarımıza diledikleri dönemde tek seferde kullanabilecekleri 3 aya kadar ücretsiz izin hakkı tanıyoruz. Serotonin Grubu’nun yanı sıra sadeleştirme inisiyatifimiz olan “AZÖZ Sadeleşme Grubumuz” da organizasyonel işleyişimizdeki sadeleşmeye odaklanıyor, çalışanlarımızdan gelen önerileri hayata geçiriyor. Yaşam Boyu Öğrenme kültürümüz sayesinde AstraZenecalılar bireysel gelişim planları kapsamında eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebiliyor. Orkestra Programımız kapsamında ise yöneticilerimiz farklı konularda proje grubu kuruyor ve çapraz fonksiyonlardan arkadaşlarımız istekleri doğrultusunda bu çalışma gruplarında yer alabiliyor. Böylelikle fonksiyonlar arasındaki etkileşime katkımızı artırıyoruz. Tüm bunların yanı sıra AstraZeneca içerisindeki çeşitliliğe önem veriyor, çeşitliliğin bize kattığı değer ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışanların birbirlerini yaptıkları projeler, aldıkları sorumluluklar doğrultusunda takdir etmesini sağlayan CatAlyZe Ödüllendirme Programımız ise teşekkür ve takdir etme kültürümüzü güçlendiriyor.
  Pazarlama departmanı olarak özellikle yeni mezunlara yönelik uygulamalarınız var mı?
-Çiğdem Özkaplan İş Birimi Müdürü (Aşı ve İmmün Terapiler): Öncelikle AstraZeneca Türkiye’nin Great Place to Work Enstitüsü tarafından bu yıl ilk kez açıklanan “2022 Milenyum Kuşağı İçin En İyi İşyerleri Listesi”nde 500+ kategorisine girerek Y kuşağı için en iyi iş verenlerden birisi olduğunu belirtmek isterim. Y kuşağı çalışanların ‘harika iş yeri’ ile ilgili beklentilerini de ortaya koyan bu listede yer almak bizim için gurur verici. Ayrıca sonuncusu mart ayında açıklanan “Türkiye’nin En İyi İşverenler Listesi”ne 5 yıldır üst üste girme başarısı gösterdik. Özellikle yeni mezunlara yönelik programlarımıza gelecek olursak, AstraZeneca Türkiye olarak hem insan kaynakları uygulamalarımız açısından hem de uzmanlık alanı özelinde kariyer gelişimine yönelik kıymetli olanaklara sahibiz. “Yaşam Boyu Öğrenme” stratejimiz doğrultusunda hepimizin bireysel gelişim planlarımız var. Bu planları destekleyen, ihtiyaca yönelik olarak faydalanabileceğimiz birçok eğitim programımız mevcut. Yetenek yönetimi stratejimiz doğrultusunda yeni liderler yetiştirmeye odaklanan süreç ve programlara sahibiz. Bunların yanı sıra AstraZeneca yabancı dil eğitim desteği de sağlıyor. Ürün yönetimi alanında çalışanların gelişim yolculuklarında onlara destek olan “MarkeThink Gelişim Programı” önemli uygulamalarımızdan. Bu program, çok kanallı stratejileri, yeni pazarlama trendlerini, stratejik düşünme, iletişim, müzakere, proje yönetimi gibi konularda yetkinlik geliştirmeyi amaçlıyor. Son olarak benim de Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde sorumluluk aldığım önemli bir program olan “Plan100” ise AstraZeneca’nın sunduğu, farklı ülkelerin projelerinde çalışma fırsatı sağlayan çok önemli bir diğer uygulamamız.
  Paydaşlarınız ile birlikte hastalara yönelik hayata geçirdiğiniz projelerinizden bahseder misiniz?
-Sevil Sipahi, Pazarlama Müdürü (Metabolizma): AstraZeneca olarak çok disiplinli bir yaklaşım ile yeni tedaviler geliştirmeyi ve bu tedavileri sağlığın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Hem global hem de yerel çalışmalarımızın ışığında projelerimizi şekillendiriyoruz. Çünkü toplum sağlığının geliştirilmesine destek vermeyi kurumsal sorumluluklarımız ve önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu kapsamda çeşitli derneklere koşulsuz katkı sunarak hayata geçirilmesine destek olduğumuz projeler arasında yüksek kalp hızının oluşturduğu risklere karşı farkındalığı artırmak hedefiyle yürütülen “Hayatımın Hızı Kontrolümde” ve “Kalp Krizi Duraksatmasın” projelerinin yanı sıra “KOAH’a Karşı Çal Bi’ Islık”, “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat”, “Akciğerimizi Koruyoruz”, “Kansere Göz Açtırma” gibi önemli projeler yer alıyor.
  Pazarlama departmanı olarak pandemi sürecini nasıl yönettiniz?
-Elif Bürkan- İş Birimi Müdürü (Kardiyovasküler): AstraZeneca olarak küresel sağlık sorunlarının çözümüne teknoloji, dijitalleşme ve veri analitiğinin desteğiyle de katkı sağlayan bilim odaklı, yenilikçi ve araştırmacı bir ilaç şirketiyiz. Dijital dönüşüm sürecini her alanda zorunlu kılan pandemi döneminde teknolojiye önem veren bir şirket olmamızın faydasını da oldukça gördük. Dünyadaki bilimsel gelişmelere paralel olarak sağlık çalışanları ve paydaşlarımıza yönelik çalışmalarımızda dijital teknolojileri en kolay ve etkin şekilde kullanmak, bu doğrultuda yenilikçi bilimsel platformlar oluşturmak pazarlama departmanı olarak bizim de ana hedeflerimiz arasında yer aldı. Güçlü olan teknolojik altyapımızı bu amaç doğrultusunda kullanarak süreçlerimizi dijitale dönüştürdük. Bu alandaki en iyi uygulamaları kendimize uyarlayıp standart uygulamalarımız haline getirmek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.
  2022 yılı için öncelikleriniz neler?
-Cihan Cihanoğlu, Pazarlama Müdürü (Onkoloji): Hastalık seyrinin tüm süreçlerinde ihtiyaçları karşılayabileceğimiz yenilikçi tedavi seçeneklerini sağlığın hizmetine sunmak AstraZeneca olarak her zaman öncelikli hedefimiz. Bunun yanı sıra toplum sağlığının geliştirilmesini odağına alan sosyal sorumluluk projelerimize, sürdürülebilirlik yaklaşımımıza paralel olarak erişim ve inovasyon alanlarında çalışmalarımıza ve paydaşlarımızla iş birliklerine devam edeceğiz. Pazarlama ekibi olarak 2022 yılı için dijital projeler üzerinde planlamalarımızı ve çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz yıl yenilikçi uygulamalardaki öncü yaklaşımımızla saha ekiplerimizle hastane ziyaretlerinde sanal gerçeklik gözlüklerini kullanmaya başlamıştık. Yakın zamanda sonuçlarını duyurduğumuz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirdiği, kalp yetersizliğinin erken tanısında yapay zekâ teknolojisi kullanılan yenilikçi projesi ve Metaverse dünyasına adım atarak meta evrende ilk iç etkinliğimizi gerçekleştirmemiz inovasyon odaklı yaklaşımımızın en iyi örnekleri arasında yer alıyor. Sağlık alanındaki deneyimlerin geliştirilmesi için yeni nesil teknolojilerin gücünü kullanmaya 2022 yılında da devam edeceğiz. Metaverse’e yönelik çalışmalarımıza da bu yıl için yoğunluk vermiş durumdayız.
  Son dönemde aldıklarınız arasında ayrı bir yere sahip olan bir ödül var mı?
-Nazan Demirci Kalay, Pazarlama Müdürü (Solunum): AstraZeneca pazarlama ekibi olarak lansman, re-lansman, sağlık iletişimi, medikal pazarlama, sağlık çalışanı bilgilendirme gibi alanlarda birçok proje hayata geçiriyor, aktivite gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu projelerle bugüne kadar çok sayıda ödülün sahibi olduk. Geçtiğimiz yıl solunum alanında pazarlama, medikal ve satış ekiplerimizin katkılarıyla hayata geçirdiğimiz bir projemiz ile En İyi Relansman Kategorisi’nde Mediacat Felis Ödülü’nü almaya hak kazandık. Astım ve Koah alanındaki köklü geçmişimizle gerçekleştirdiğimiz bilim odaklı çalışmalarımızın ödüllendirilmesi bizim için gurur ve mutluluk kaynağı. Bunlar dışında kurum olarak aldığımız daha birçok ödülümüz de bulunuyor. Diyabet alanındaki projelerimizden biri olan “Şeker Hastalar” ile geçtiğimiz yıl Mediacat Felis Ödülleri En İyi Detailing Kategorisi’nde ödüle layık görüldük. Aynı zamanda diyabet alanında birçok sosyal sorumluluk projesi de hayata geçiriyoruz. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı ve TOÇEV iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz ve 2021 yılında tamamlanan “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi ile artan obezite ve diyabet sıklığından yola çıkarak gençler arasında sağlıksız beslenme ve hareketsizliğe dikkat çekmeyi hedefledik. 12 bin 185 gence ulaşan projemiz ile Stevie Uluslararası İş Ödülleri ve Prida İletişim Ödülleri başta olmak üzere birçok önemli ödülün sahibi olduk. Daha sağlıklı bir gelecek için farkındalık oluşturan ödüllü projelerin paydaşı olmak büyük bir gurur.
  AstraZeneca Türkiye Pazarlama Liderlik Ekibi’ne paylaşımları için çok teşekkür ederiz, WinAlly