Ana Sayfa Hukuk&Etik Aşı da hukuki açıdan zorunluluk

Aşı da hukuki açıdan zorunluluk

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hakan Hakeri

Tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğu açısından en önemli iki şartın rıza ve endikasyon olduğunu belirten ve Türkiye’de son yıllarda çokça tartışılan aşı meselesini hukuki boyutuyla ele alan Prof. Dr. M. Hakan Hakeri, kanunda belirtilen aşılar dışında hiçbir aşının hukuki olarak zorunlu olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Hakeri, “Aşı geniş bir kitle tarafından reddediliyor. Facebook’ta 43 bin üyeli bir aşı karşıtı grup var. Kanun sadece çiçek ve kuduz aşısının zorunlu olduğunu söylüyor. Polen aşısı yaptırıyoruz, zorunlu mu? Hayır. Kızamıkçık aşısı yaptırıyoruz ama kanunda hükmü yok. Bu nedenle polis zoruyla, hukuka aykırı yöntemlerle aşı yapılmaz. Dünyada da böyle bir reddediş var. Avustralya’da hükümet aşı yaptırmayan ailelere çocuk yardımını kesiyor. Peki, neden aşı kanunla zorunlu hale getirilmiyor? Çoğu ülkede hala bununla ilgili kanun yok. Bunun nedeni olumsuz sonuçlar ortaya çıktığında büyük tazminat davalarıyla karşı karşıya kalma durumu olabilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hakeri, estetik sonucunda psikolojik açıdan kişinin kendini iyi hissetmesi durumunda endikasyonun sağlandığını, aşırı estetik müdahalelerin ise kendi kanaatince hukuka aykırı olduğunu söyledi.

 

 

tamamı için kaynağa bakınız