Ana Sayfa Tıp&Sağlık Artan Vücut Sıcaklığı ile Hipotalamus Termostat Gibi Davranır

Artan Vücut Sıcaklığı ile Hipotalamus Termostat Gibi Davranır

İnsanlar hastalandıklarında sıklıkla ateş yaşarlar. Peki ısınız yükseldikçe vücudunuzda neler oluyor?

Ateş, vücudun savunma sistemi bir enfeksiyonla savaşırken ortaya çıkabilir, ancak aynı zamanda romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar da dahil olmak üzere başka şeyler tarafından da tetiklenebilir veya bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir .

Peki ateş sırasında vücutta ne olur?

İnsan vücudunun sıcaklığı günden güne ve kişiden kişiye biraz değişir, ancak normalde 98,6 Fahrenheit (37 santigrat derece) civarında tutulur. Bu da hücrelerimizin verimli çalışması için mükemmel ortamı yaratır . Beynin hipotalamus adı verilen kısmı bir termostat gibi davranır, sürekli olarak vücudun sıcaklığını izler ve vücut ısısını kabaca 37 santigrat derece’ye geri döndürmek için dahili kadranları döndürür.

Physiology, Temperature Regulation

Bir enfeksiyon sırasında bağışıklık hücrelerimiz bakteri veya virüs gibi yabancı istilacıları tespit ettiğinde pirojen adı verilen ateşe neden olan kimyasalları serbest bırakır . Johns Hopkins Üniversitesi’nde tıp alanında yardımcı doçent olan Dr. Paul O’Rourke , bu kimyasalların beyne giderek hipotalamustaki sıcaklığa duyarlı nöronlar üzerinde etki göstererek ona evdeki sıcaklığı yükseltme zamanının geldiğini söylediğini söylüyor . WordsSideKick.com’a söyledi.

Sonuç olarak bu nöronlar, vücudun termostatındaki kadranı döndürmek ve ateşi başlatmak için prostaglandinler (özellikle PGE2 adı verilen) adı verilen hormon benzeri maddeleri salgılar.

PGE / Physiology, Fever

O’Rourke, “Genellikle 38 santigrat derecenin (100,4 F) üzerindeki sıcaklıklara ulaştığınızda ateşi düşünürüz” dedi.

Hipotalamus vücut ısısını çeşitli şekillerde artırabilir. Örneğin, kan damarlarını daralmaya yönlendirerek cilt yüzeyinden yayılan ısı miktarını azaltır. Aynı zamanda mümkün olduğunca fazla ısı üretmek için titremeye neden olur .

Bu fizyolojik süreçler toplu olarak vücudun akut inflamasyon olarak bilinen enfeksiyona karşı ilk savunma hattının bir parçasını oluşturur . Temel amaç enfeksiyonu kontrol altına almak ve yayılmasını durdurmaktır.

Paradoksal olarak, insanlar vücut ısıları yükselse bile ateşin yanı sıra üşüme de yaşayabilirler. Bunun nedeni, hipotalamusun vücudun iç termostatını geçici olarak daha yüksek bir “normal” seviyeye çıkarmasıdır . Vücudunuz bu yeni taban çizgisine ulaşmaya çalışırken nispeten soğuk hissedersiniz.

Peki vücut neden ısıya ihtiyaç duyuyor?

O’Rourke, olası bir nedenin bakteri veya virüslerin çoğalmasını ve hücrelerimizi enfekte etmesini zorlaştırmak olduğunu söyledi. Daha yüksek vücut sıcaklığının bağışıklık sistemini de daha iyi bir ” savaş makinesine ” dönüştürebileceğini söyledi. Örneğin, vücut sıcaklığımız yükseldiğinde hücreler, enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık yollarını etkinleştiren ısı şok proteinleri (HSP’ler) üretir. Vücut kendisini yabancı istilacılara karşı korumaya çalışırken, HSP’ler normalde iltihaplanma sırasında hücreler tarafından yukarı doğru düzenlenir .

“Ortalama büyük çocuğunuz veya yetişkininiz için, çok fazla tıbbi yardım almanıza gerek kalmadan, birkaç gün, kesinlikle iki veya üç gün boyunca bir derece ateş yaşayabilirsiniz.” Dr. Kitty O’Hare , danışmanlık görevlisi Duke Üniversitesi Tıp Bölümü, WordsSideKick.com’a söyledi.

Ancak semptomlarınızdan endişeleniyorsanız veya iyileşmiyor gibi görünüyorsa, sağlık uzmanınıza başvurmanız gerektiğini söyledi.

Bazen çocukların ateşi yüksek olduğunda, ateşli nöbet adı verilen kasılmalar yaşayabilirler . Bunlar korkutucu olsa da genellikle yalnızca birkaç dakika sürer ve genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, O’Hare, ebeveynlerin, çocuklarının nöbet geçirmesi durumunda, ateş sırasında bile olsa, sağlık uzmanlarını aramaları gerektiğini söyledi.

O’Hare, ateşin derecesinin de önemli olduğunu söyledi. “Ateşinizin ne kadarının sizin için sorun yaratacağı konusunda sağlık geçmişinize dayanarak kendi sağlık uzmanınızdan tavsiye almanız iyi olur” dedi.

Yaşınıza bağlı olarak, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar ateş semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir kat giysiyi çıkarmak, soğuk bir banyo yapmak ve soğuk sıvılar içmek de ateşin iyileşmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Ateş sırasında vücut sıcaklığınızı artırmak çok çaba gerektirir; vücut sıcaklığındaki her 1,8 F [1 C] artış için, normalde sıcaklığınızı korumak için kullanacağınızdan %10 daha fazla enerji harcarsınız. O’Rourke, bu nedenle iyi dinlenmenin önemli olduğunu söyledi.

Fever in Common Infectious Diseases

İnsan Vücudunda Sıcaklık Düzenlemesi