Ana Sayfa Sosyal Tıp Antidepresanlar Nasıl Çalışır?

Antidepresanlar Nasıl Çalışır?

Antidepresanlar depresyon, anksiyete, bipolarlık gibi psikiyatrik bozuklukların tedavisi amacıyla kullanılan ilaçlardır. Özellikle son 20 yılda kullanımı oldukça artan antidepresanların Amerika’da her 10 kişiden 1’i tarafından kullanıldığı biliniyor. 40-50 yaş arasındaki kadınlarda ise bu sayı 4’te 1’e kadar çıkıyor. Tedavi amacıyla bu denli yaygın kullanıma rağmen bilim insanları depresyonun sebeplerini henüz tam olarak bilmiyorlar. Durum böyleyken antidepresanların nasıl çalıştığını ve yan etkilerini anlamak özellikle tedavi sürecinde bilinçli bir yol izlenmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Şimdi gelelim antidepresanlar nasıl çalışır sorusunun yanıtına.

Antidepresanlar hakkında bir şeyler okuduysanız (gazete ve dergilerde veya internette) depresyonun basitçe “kimyasal dengesizlik” veya “serotonin eksikliği” olarak açıklandığını görebilirsiniz. Maalesef o kadar basit değil. Depresyona neyin sebep olduğunu veya bunun beyni nasıl etkilediğini gerçekten bilmiyoruz. Antidepresanların semptomları nasıl iyileştirdiğini tam olarak bilmiyoruz. Bununla birlikte, birçok araştırmacı, antidepresanların faydalarının, belirli beyin devrelerini ve beyindeki bir sinir hücresinden diğerine sinyaller ileten kimyasalları (nörotransmitter adı verilen) nasıl etkilediklerinden kaynaklandığına inanıyor. Bu moleküller içinde dopamin, noradrenalin ve serotonin bulunur. Farklı antidepresanların bu nörotransmitterlerin davranışını çeşitli şekillerde etkilediği görülüyor. İşte ana antidepresan türlerinin bir özeti.

Genel Çalışma İlkeleri

Nörotransmitterler sinirsel iletimlerde görevli kimyasal maddelerdir. Bu moleküller sinirsel iletim sırasında salındıktan sonra hücre tarafından geri emilir. Serotonindopamin gibi nörotransmitterler duygu durumlarımızı etkiler ve iyi hissetmemizi sağlar. Bu maddeler beyinde doğal olarak üretilir fakat psikiyatrik bozukluklarda üretimleri normalden az miktarlara düşebilir. Dolayısıyla duygu durumumuz bu düşüşten etkilenir.

Antidepresanlar nasıl çalışır sorusuna verilebilecek en temel yanıt bu ilaçların nörotransmitter maddelerin geri emilimini önlediğidir. Böylece bu maddeler hücre dışında kalmaya devam eder. Geri emilimin durdurulması üretimin az olduğu süre boyunca kişinin iyi hissetmesini sağlar.

Antidepresan Türleri ve Yan Etkileri

Antidepresanlar geri emilimini önlediği nörotransmitter maddeye göre sınıflandırılır.

Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörü (SSRIs)

Serotonin ponsta bulunan rafe çekirdeklerinde üretilir. Sirkadyen ritim, motor davranışlar ve zihinsel durumda etkilidir. Bir hücreden bir hücreye taşıyıcı proteinler aracılığıyla geçerler. Seçici serotonin geri alım inhibitörü türü antidepresanlar bu taşıyıcı proteinlerin çalışmasını durdurarak serotoninin sinaptik boşlukta kalmasını sağlar. Terleme, hazımsızlık, baş ağrısı, dudaklarda kuruma, uykulu olma gibi yan etkileri vardır.

Serotonin ve Norepinefrin Geri Alım İnhibitörü (SNRIs)

Norepinefrin locus coeruleus isimli beyin bölgesinde üretilir. Uyku-uyanıklık, dikkat ve beslenme davranışlarında etkilidir. Aynı şekilde taşıyıcı proteinlerin inhibe edilmesi amaçlanır. Titreme, bulantı, bulanık görme, tansiyonun artması, asabilik gibi yan etkileri vardır.

Norepinefrin ve Dopamin Geri Alım İnhibitörü (NDRIs)

Dopamin substantia nigra ve ventral tegmental alanda üretilir. Beynin striatum bölgesini etkiler. Motivasyon, ödül mekanizması, teşvik ve vücut hareket kontrolünde rol oynar. Diğer türlerle benzer yan etkilere sahiptir.

Serotonin Antagonistleri ve Geri Alım İnhibitörleri (SARIs)

Bu tip ilaçlar hem serotoninin geri emilmesini önler hem de hücre reseptörüne bağlanmasına engel olur.

Üç Halkalı Antidepresanlar

Bu türler serotonin, epinefrin ve norepinefrinin geri emilimini önler. Titreme, hazımsızlık, baş ağrısı, kalp çarpıntısı gibi yan etkileri vardır.

Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOIs)

Monoamin oksidaz dopamin, serotonin, norepinefrin gibi nörotransmitterleri parçalayan bir enzimdir. Eksikliği brunner sendromuna yol açabilir. Bu tür antidepresanlar monoamin oksidaz enzimini inhibe eder. Uyku bozuklukları, kas ağrıları, tansiyon düşmesi, baş dönmesi gibi yan etkileri vardır. Bu yazımızda antidepresanlar nasıl çalışır sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Her antidepresan kendine özgü bir çalışma şekli olsa da temelde benzer mekanizmalar üzerinden ilerler.

Çağlayan Taybaş
sinirbilim.org/antidepresanlar-nasil-calisir/

Kaynaklar

http://www.medicaldaily.com/how-antidepressants-work-brain-comprehensive-guide-336250

https://www.health.harvard.edu/blog/astounding-increase-in-antidepressant-use-by-americans-201110203624

Dale Purves ve ark. 2004. Neuroscience. Sinauer Yayınevi. 3. baskı

ileri okuma:

Antidepressant and tolerance: Determinants and management of major side effects

Side effects of antidepressants: an overview