Ana Sayfa Tıp&Sağlık Anne Karnında Kimyasallara Maruz Kalan Bebeklerin Kilolu Olma İhtimali Yüksek

Anne Karnında Kimyasallara Maruz Kalan Bebeklerin Kilolu Olma İhtimali Yüksek

Yeni yapılan bir araştırmada, anne karında “sonsuza kadar kimyasallara” maruz kalan bebeklerin fazla kilolu ve obezite olma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Brown Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından  yapılan çalışmada, doğum öncesi per- ve polifloroalkil maddelere maruz kalma ile çocuklarda biraz daha yüksek vücut kitle indeksleri arasında bağlantılar gösterdi.

“Sonsuza kadar kimyasallara” maruz kalma risklerinin doğumdan önce başladığını doğrulayan yeni bir çalışma, potansiyel olarak çocukları gelecekteki sağlık sorunlarına hazırlıyor.

Araştırmacılar, hamilelik sırasında annelerden alınan kan örneklerinde yedi farklı PFAS seviyesini analiz ettiler.

Daha sonra, her çocuğun yaklaşık bir vücut yağı ölçüsü olan vücut kitle indeksini hesapladılar.

Araştırmacılar, hamilelik sırasında annenin kanındaki daha yüksek PFAS düzeylerinin, biraz daha yüksek VKİ’lerle ilişkili olduğunu buldular. Artan obezite riski kız ve erkek çocuklar için eşit olarak görüldü

Aaraştırma ekibi, 1.300’den fazla anne-çocuk çiftini inceledi ve anne karnındayken daha yüksek PFAS seviyelerine maruz kalan bebeklerin erken çocukluk döneminde aşırı kilolu veya obez olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu

Bu, doğum öncesi kimyasallara maruz kalmanın bir çocuğun büyümesini ve gelişimini etkileyebileceğini ve çevremizdeki bu toksinlere maruz kalmamızı azaltmak için daha fazla neden sağladığını düşündürmektedir.

Araştırma ECHO programı, Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü ve Ulusal Genel Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklendi.

Childhood Obesity And Environmental Chemcals

Childhood and adolescent rates of obesity and overweight are continuing to increase in much of the world. Risk factors such as diet composition, excess caloric intake, decreased exercise, genetics, and the built environment are active areas of etiologic research. The obesogen hypothesis, which postulates that pre- and peri- natal chemical exposure can contribute to risk of childhood and adolescent obesity, remains relatively under-examined. This review surveys numerous classes of chemicals for which this hypothesis has been explored. We focus on human data where they exist and also discuss the findings of rodent and cell culture studies. Organochlorine chemicals as well as several classes of chemicals that are PPAR agonists are identified as possible risk factors for obesity. Recommendations for future epidemiologic and experimental research on the chemical origins of obesity are also given.