Ana Sayfa Görüşler “Adım Adım Diyaliz”

“Adım Adım Diyaliz”

Baxter-Hillrom Batı Avrupa Bölgesi Medikal İlişkiler Direktörü Dr. Tanju Turan

Baxter Türkiye Medikal Direktörü Dr. Tanju Turan ile Baxter ve Böbrek hastalıkları özelinde sohbet edeceğiz.

W- Tanju Bey bize biraz Baxter Türkiye’den bahsedebilir misiniz?

T.T.- Baxter yoğun bakım, beslenme, renal, hastane ve cerrahi ürünleri alanında dünyanın önde gelen firmalarından birisidir. Yaklaşık 90 yıldır, inovasyonda öncü kimliğiyle insanların hayatlarını kurtarma ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerini destekleyecek yenilikleri geliştirdiğimizi söyleyebilirim. 50.000 çalışanımızla birlikte, 100’den fazla ülkede faaliyet göstermekteyiz. Şirketimizin geniş medikal inovasyon gücünü gelecek nesil dönüştürücü sağlık hizmetlerindeki yenilikleri daha da artırmak için kullanmaktayız.  Bu anlamda da hekimlerle, sağlık mesleği mensuplarıyla, akademik çevrelerle çok yakın iş birliği halinde çalışmalarımızı ve eğitimlerimizi sürdürmekteyiz.

W11 Mart tüm dünyada Böbrek Günü olarak farkındalık çalışmalarına konu oluyor. Bu yılki ana teması nedir?

T.T.- Dünya’da her yıl mart ayının ikinci perşembe günü, Dünya Böbrek Günü’dür. Bu yılki ana tema “Böbrek hastalığı ile iyi yaşa!” olarak belirlenen Dünya Böbrek Günü’nde ana hedef farkındalık yaratmaktır. Bu yılki temanın seçilmesindeki hedef böbrek hastalıklarının uzun soluklu bir yol arkadaşlığı olduğunu göstermek diyebilirim.  Akılcı ve başarılı tedavi yönetimi ile böbrek hastalığınızla birlikte, uzun yıllar hayatın içinde sevdiklerinizle beraber, hiçbir şeyden geri kalmadan yaşamınızı sürdürebileceğinizi anlatmak önemli. Biz de Baxter olarak bu hedefe hizmet edecek farkındalık ve iletişim kampanyaları ile başta sağlık profesyonelleri olmak üzere, hasta, hasta yakını ve tüm paydaşlarımıza gerekli bilgiyi vermeye gayret ediyoruz. Amacımız, mevcut tedavi yöntemleri ve yeni gelişmelerle ilgili kamuoyundaki farkındalığı artırmak ve pandemi koşullarında dahi hastaların tedavilerini güvenle alabilmelerini sağlamak.

W- Böbrek hastalıkları dediğimizde dünya genelinde erişkin nüfusun yaklaşık %10’undan bahsediyoruz. Bu konuda son rakamlar nasıl? 

T.T.- Böbrek hastalıkları, ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde yaklaşık her 10 kişiden birinde böbrek hasarı olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de yapılan bir çalışmada ise bu oran, genel yetişkin nüfusta %15,7 olarak saptanmıştır. Bu oran, kronik böbrek hastalığının ülkemizde de nüfusun önemli bir bölümünü etkilediğini göstermektedir. 2020 yılında tüm dünyada yaklaşık 4,4 milyon kişi diyaliz veya böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürmekteyken, bu sayının 2030 yılında 5,5 milyona ulaşması beklenmektedir.

Böbrek hastalıklarında erken tanı ve tedavi seçeneklerinden faydalanılarak hastalığın seyri değiştirilebilir. Başarılı bir takip ve yönetim ile, geri dönüşümü olmayan bir noktaya gelmeden hastaların iyi bir hayat sürmeleri sağlanabilmektedir.

W- Kronik Böbrek hastalığı nedir?

T.T.- Kronik böbrek hastalığı, her iki böbreğin zamanla kandaki atık ve fazla sıvıları kandan uzaklaştırmak suretiyle vücuda yardımcı olma yetisini kaybettiği durumdur. Bu olduğunda, vücudunuzda zararlı atıklar ve fazla sıvı birikir ve kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Kronik böbrek hastalığı iyileştirilebilir olmasa da tedaviler ilerlemesini durdurabilir, semptomları kontrol altında tutabilir ve hayatı iyi bir şekilde yaşamanıza yardımcı olabilir.

W- Kronik böbrek hastalığının nedenleri nelerdir? 

T.T.- Diyabet ve yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığının önde gelen iki nedenidir. Diğer potansiyel nedenler arasında obezite, lupus, polikistik böbrek hastalığı ve diğer kronik hastalıklar sayılabilir.

W- Kronik böbrek hastalığı semptomları nelerdir?

T.T.- Kronik böbrek hastalığı “sessiz hastalık” olarak da adlandırılır. Semptomlar her zaman kendini belli etmez. Burada sayılan belirtilerden bir veya birden fazlasının olması, böbreklerinizin bir süredir uygun bir şekilde çalışmadığı anlamına gelebilir:

  • Normalde olduğundan daha güçsüz ve yorgun hissedebilirsiniz
  • Elleriniz ve ayaklarınız şişebilir
  • Beklenmedik nefes darlığı çekebilirsiniz
  • İştahsız olabilirsiniz ve bu durum kilo kaybetmenize neden olabilir
  • Ağzınızda hoş olmayan bir tat olabilir
  • Mide bulantısı veya kusma ihtiyacı hissedebilirsiniz
  • Normalde olduğu kadar uyuyamayabilirsiniz
  • Cildinizde beklenmedik kaşıntı olabilir
  • Kaslarınızda ağrı veya kramp olabilir

W- Kronik Böbrek yetmezliği tedavi seçenekleri nelerdir?

T.T.- Kronik böbrek hastalığı olan kişilerin çoğu, evde veya diyaliz merkezinde tedavi edilir. Diyaliz, böbreklerinizin artık temizleyemediği atık maddeler ve fazla sıvının kandan uzaklaştırılmasını içeren bir süreçtir. Diyaliz işlemi esnasında kanı, sağlıklı bir böbreği taklit eden bir membran temizler. Bu membran, diyalizör gibi sentetik olabilir veya periton membranı gibi vücutta doğal olarak mevcut olabilir. Diyaliz tedavisi sırasında kanınızdaki atık maddeler ve fazla sıvı bu zardan, diyalizat adı verilen başka bir sıvıya geçer ve kanınız bu şekilde temizlenir.

Hemodiyaliz, bir makine ve diyalizör olarak adlandırılan sentetik membran kullanarak kanınızı temizler. Merkezde hemodiyaliz, her seferinde 3 ila 5 saat arasında süren tedaviler için tipik olarak diyaliz tedavisi aldığınız kliniği veya hastaneyi haftada 3 kez ziyaret etmenizi gerektirir.

Periton diyalizi ise genellikle uyurken, tipik olarak tek başına veya bir bakım sağlayıcının desteğiyle evinizde gerçekleştirilebilir. Doktor ve hemşire yardımı olmadan tedavi alabilmek; seyahat edebilmek, iş, okul veya diğer faaliyetleriniz arasında tedavinizi planlamanıza izin verebilir. Pandeminin çok ciddi seyrettiği şu günlerde evde Periton Diyalizi (PD)’nin daha pratik yanları olduğunu görüyoruz. Özellikle KBY hastaları için periton diyalizi evin güvenli ortamında, pandemiden uzakta tedavi almanızı sağlayan bir seçenek.

Günümüzde ise artık bilim ve teknolojiyi sıklıkla birlikte kullanıyoruz. Bu nedenle, pandemi dönemi de dahil olmak üzere normal dönemde de gelişen teknoloji ile evde tedavilerin entegrasyonunu sağladığımızda çok daha iyi sağlık sonuçlarına ulaşmamız mümkün olabiliyor.

Elbette bu tedavi seçenekleri arasında kendi böbreğinizin düzgün çalışmasına en yakın alternatif olduğundan, başarılı bir böbrek nakli, kronik böbrek hastalığının en etkili tedavisidir. Ancak bazı nedenlerden dolayı, tüm hastalar böbrek nakli adayı olamıyorlar. 

W- Baxter olarak hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendirmek için çalışmalarınız var mı?

T.T.- Dünya’da her yıl mart ayının ikinci perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak adlandırılmakta ve bugün boyunca böbrek sağlığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli farkındalık çalışmaları yapılmakta. Biz de Baxter olarak 11 Mart Dünya Böbrek Günü’nde, kronik böbrek yetmezliği hastaları ve hasta yakınlarına yardımcı olacağını düşündüğümüz ve onlar için bir çeşit” İyi Yaşam Kılavuzu” olarak konumladığımız yeni web sitemizin lansmanını yaptık. Kronik böbrek hastalarının sağlık yolculuklarında, daha kaliteli yaşamaları için ihtiyaçları olan doğru ve pratik bilgiye ulaşabilmelerine destek olmayı hedefliyoruz. Baxter Türkiye olarak sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu projemizle böbrek sağlığı konusunda önemli bir farkındalık yaratmayı amaçladık.

W- Dr. Tanju Bey görüş paylaşımınıza çok teşekkür ederiz.

“Baxter- Diyaliz Yolcuğunuz”
adlı web sitesine
www.adimadimdiyaliz.com
adresinden ulaşılabilmektedir.

Dr. Tanju Turan 

İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Üroloji ihtisası yapan Dr. Tanju Turan bir süre doktorluk görevini devam ettirdikten sonra, ilaç sektöründe çalışmaya başladı. Dünyanın önde gelen global ilaç firmalarında farklı yöneticilik pozisyonlarında görev alan Dr. Turan, 2017 yılında Baxter Türkiye yönetim ekibine katıldı. Halen Baxter Türkiye Medikal Direktörü olarak görev yapan Dr. Tanju Turan evli ve 2 çocuk babasıdır.