Ana Sayfa Görüşler “Türkiye’nin Öncü Firmalarından Biri Olabilmemizin Gerisinde Samimi Ve Akıllı Pazarlama Yapabilme Yeteneğimiz...

“Türkiye’nin Öncü Firmalarından Biri Olabilmemizin Gerisinde Samimi Ve Akıllı Pazarlama Yapabilme Yeteneğimiz Bulunuyor”

Menarini Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Ecz. Işıl Çelik Uzunçakmak

W- Menarini Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Ecz. Işıl Çelik Uzunçakmak ile başarılı kariyeri ve stratejik iş pozisyonu özelinde sohbet edeceğiz.
Sayın Işıl Hanım sizi yakından tanımak isteriz.

I.Ç.U. – İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 2000 yılında mezun olduktan sonra profesyonel iş hayatına başladım ve 2005 yılı itibariyle Menarini ailesine katıldım. Tüm kariyerim boyunca sağlık sektöründe satış ve pazarlama alanında çalıştım. Halen Menarini’de Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev yapıyorum. Evliyim ve 8 yaşında bir oğlum var.

W- Eczacılıktan ilaç sektörü tercihinizin hikâyesini alabilir miyiz?

I.Ç.U. – Eczacı olarak, mesleğinizi icra edebileceğiniz seçenekler mevcut; kendi eczanenizi açmak, kamuda mesleğinizi icra etmek, akademik kariyer yapmak ya da ilaç sektöründe çalışmak gibi… İlaç sektöründe de üretimden, pazarlamaya kadar geniş bir yelpazede farklı alanlarda çalışma şansınız var. Fakültede iken staj dönemlerini çok verimli geçirdiğimi düşünüyorum. Kendime hemen hemen her alanda staj yapma fırsatı yarattım ve gerçekten hangi alanda tutkum olduğunu keşfetme şansım oldu. Sonuç olarak çok keyifle yürüdüğüm kariyer yolumda ilk adımı bilinçli olarak attım ve bugün hala “iyi ki” diyorum.

W- Türk İlaç Sanayi içinde atılımları ile öne çıkan Menarini’nin gelişimini anlamamıza yardımcı olur musunuz?

I.Ç.U. – 135 yılı aşkın köklü geçmişiyle dünyada 140 ülkede faaliyet gösteren Menarini Group 2001 yılında İbrahim Etem Ulagay’ı bünyesine kattı. Böylece İtalya’dan çıkan bir dünya devi ülkemiz ilaç sektöründe faaliyetlerine başladı. Ülkemizde üretim, merkez ofis ve geniş saha yapılanmamızla birlikte yaklaşık 1000 kişilik bir ekibiz. İstanbul’daki üretim tesisimizde Türkiye’de sunulan ürünlerimizin neredeyse tamamını üretiyoruz. Hatta Türkiye ve bölge ülkelere sunulan 300’den fazla ürün ve tedavi seçeneği ile ülkemiz ilaç sektörüne yaptığımız üretim ve ihracat ile değer katıyoruz. Bununla birlikte, Türk ilaç sektöründe son 8 yıldır sürekli büyüyen bir firmayız. 2022 yılı IQVIA verilerine göre, geçtiğimiz yılı kutu satışında 4. olarak tamamladık.

W-Pazarlama ve Kurumsal İletişim Departmanınızı tanıyabilir miyiz?

I.Ç.U. –  Menarini’de global çapta sadece ilaç değil, tüketici sağlığında,  ürünlerde de araştırma geliştirmeden üretim ve pazarlamaya uzanan geniş bir çalışma alanımız var. Türkiye’de de geniş bir yapıda güçlü pazarlama ve iletişim ekipleri ile hareket ediyoruz. Reçeteli ürün pazarlama ekibimiz 20 kişiden oluşuyor. Menarini’nin global olarak yeni alanlarda artan yatırımlarıyla birlikte ekibimizi de daha dinamik bir şekilde genişletiyoruz. Kurumsal iletişim alanında da şu an 2 kişilik bir takımımız var. Burada da alan uzmanlığı olan paydaşlarımızla sinerji yaratacak bir yapılanma ile çalışmaktayız.

W- Menarini’nin kurumsal iletişim yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz?

I.Ç.U. – Menarini’de kurumsal iletişim, tüm şirket operasyonları ve birimlerinin merkezinde yer alıyor. Paydaşlarımız nezdinde markamızın değerini oluşturduğumuz, koruduğumuz ve artırdığımız işlerden sorumluyuz. Sonuçta firmamız adına basına verilen demeçlerden tutun da seçilen paydaşlara yönelik yürütülecek projelerin tasarlanması ve yönetilmesine kadar geniş bir alanda hizmet sunuyoruz. Başta medya olmak üzere dijital mecralar, sosyal medya platformları, projeler, sponsorluklar, iç iletişim araçları gibi farklı kanalları kullanarak tüm paydaşlarımıza dokunmaya gayret ediyoruz. Şirketimiz, mesajlarının ve yaptığı anlamlı işlerin dış ve iç paydaşlara aktarılması görevi bizde. Bunu yaparken de derin ve samimi bir bağ kurmaya gayret ediyoruz.

Genel disiplinlerden faydalanarak sağlık alanında yaratıcı, anlaşılır, fayda yaratma amaçlı ve paydaş odaklı bir iletişimin değerli olduğunu düşünüyoruz. Bir sağlık firması olarak özellikle terapötik alanlara yönelik bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarını sosyal sorumluluğumuz olarak görmekteyiz. İnsanların sağlıklı bir hayat sürmeleri önemli. Biz de bilinçlendirme çalışmalarımızda alanında uzman isimlerle birlikte doğru ve güncel bilgileri aktarmaya gayret ediyoruz. Bununla birlikte sağlıkta sorumlu iletişim yapmanın, ticari değil insan odaklı iletişimin değerli olduğuna da yürekten inanıyoruz. Menarini’de  insanların yaşamlarında fark yaratmaya odaklı bir iletişim anlayışımız var. Mevcut regülasyon, kurallar ve Menarini değerleri ile birlikte daha fazla sağlık, daha fazla mutluluk, daha fazla hayat için çalışıyoruz.

W- İlaç sektörü için “Pazarlama” oldukça stratejik bir alan, bu önemli konudaki yaklaşımınızı alabilir miyiz?

I.Ç.U. – İlaç sektörü, insan ömrünün uzamasında ve yaşam kalitesinin artmasında oynadığı rol dolayısıyla küresel boyutta kritik öneme sahip stratejik bir sektör. Üretilen ürünün ilaç olması ve gün sonunda sağlığa katkı sağlaması itibariyle başta pazarlama faaliyetleri olmak üzere diğer sektörlerden farklılık göstermekte. Pazarlama her sektör için çok önemli bir alan elbette ancak bizim gibi kritik ve insan hayatına dokunan bir sektörde pazarlama bu sektörün omurgasını oluşturuyor.

Tüketicide farklı ihtiyaç ve taleplerin oluşması, dünya ekonomisindeki değişimler, küreselleşme, dijitalleşmenin hızla gelişmesi, rekabet ve devlet müdahaleleri doğrultusunda ilaç endüstrisinde pazarlama bugün, hiç olmadığı kadar dinamik bir hal aldı diyebilirim. İlaç sektöründe son kullanıcıya doğrudan dokunamadığınız için arada yer alan paydaşlarınızla iletişiminizin iyi olması, bilgi akışı ve paylaşımların sağlıklı, net ve akıcı olması önemli. Sonuçta ürünü kullanan hasta, ürünü reçeteleyen doktor, satan eczacı. Hangi ürünlerin sunulacağına da ilgili kurumlar karar veriyor.  Son kullanıcıya değmeden ama ona fayda yaratacak bir pazarlama yapmanız gerekiyor.  Bu noktada etik olmak ve şeffaflık çok önemli. Menarini olarak pazarlamada bütünsel bir bakış açısıyla ilerliyoruz. Çoklu paydaş yönetimi ile tüm bu sistem içindeki paydaşlarımıza kendimizi ve ürünlerimizi net ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Nitekim sektörde Türkiye’nin öncü firmalarından biri olabilmemizin gerisinde samimi ve akıllı pazarlama yapabilme yeteneğimiz bulunuyor.

W- Dijitalleşmenin sektöre etkisine yönelik değerlendirmenizi alabilir miyiz?

I.Ç.U. – Son yıllarda dijitalleşmenin etkisini sektörde çok net bir şekilde görmekteyiz.  Big datadan, dijitalleşen klinik çalışmalar ve simülasyonlar yoluyla ilerleyen Ar-Ge’ye şirket iş birliklerinin yoğunlaştığı, teknolojide dünya devlerinin sağlık alanına girdikleri bir dönemdeyiz. Bu dönem itibariyle sadece Ar-Ge çalışmaları veya klinik çalışmalar değil, hayata geçirilen projeler de dijital olarak hedef kitleyle buluşmakta. Sektörümüzde bu çağın gerektirdiği dijital dönüşümü her geçen gün şirketlerin daha iyi anlayacağına inanıyorum. Bunun sonucu olarak iş yapma şeklimiz de değişecek. Önceliklerimiz, paydaşlarımız, zamanlamalarımız… Sağlıkta dijitalleşme ve yüksek teknoloji kullanımının getireceği yenilikleri kaçırmadan kendinizi dönüştürmeniz gereken zamanlardayız.

W- Dijitalleşme için özel olarak tasarlanmış projeleriniz var mı?

I.Ç.U. – Menarini olarak, dijitalleşmeye ve getirdiği yeniliklere en hızlı şekilde adapte olmaya çalışıyoruz. Bilginin doğru paydaşa en hızlı şekilde ulaştırılmasını önemli buluyoruz. Geçtiğimiz yıllarda temel paydaşlarımızdan biri olan sağlık profesyonellerinin  sürekli güncel bilgiye ulaşması için dijitalleşmenin gücünden faydalanarak çok içimize sinen, güzel geri dönüşler aldığımız 2 dijital projemizi hayata geçirdik.

Bunlardan ilki kalp sağlığı alanında ilk olan ödüllü bilimsel podcast projemiz “Kalbinizden Geçenler”. Ülkemizin kalp sağlığı alanındaki sağlık profesyonellerine yönelik  ilk podcast serisi olma özelliğine sahip olan bu ödüllü projemizi 2020 yılında hayata geçirdik.

Menarini Türkiye olarak bir ilke imza attığımız projemiz ile kardiyoloji ve dahiliye alanındaki güncel bilgiler sağlık profesyonelleri ile 7 gün 24 saat paylaşılıyor. Podcastimiz, kardiyovasküler ve dahili hastalıkların tedavisinde ulusal ve uluslararası kongrelerden bilimsel içerikler, yeni klinik araştırmalar hakkında bilgiler, vakalar ve güncel haberlerin de dahil olduğu zengin ve sürekli geliştirilen içeriklerle, doktorlarımızla buluşuyor. Bu projemiz ile geçen yıl Sağlıkta Dijital Dönüşümün En İyilerinin yer aldığı DigiBest ödüllerinde “En İyi Doktor Odaklı Dijital Medya İletişimi Ödülü”ne layık görüldük.

Bir diğer projemiz ise “Menarini Sizinle” adını verdiğimiz, zengin içerikli dijital platformumuz. Bu platform; 15 farklı terapötik alana yönelik canlı yayınlar, eğitimler, olgu raporları, fikir liderleri videoları, bilimsel yayınlar ve webcastler ile tüm etkinlik ve materyallerin tek çatı altında toplandığı sağlık profesyonellerine yönelik kapsamlı bir site konumunda. Hekimlerimiz platformumuza www.menarinisizinle.com linki üzerinden giriş yapabilmekte ve hem web hem de mobilden branşlarına ait bilgilere hızla  ulaşabilmektedir.

Bu uzun soluklu projeler haricinde, simülasyonlu vaka toplantıları, tüm Türkiye’ye anında yayın yapılan etkileşimli canlı cerrahiler, metaverse destekli toplantılar gibi birçok proje ile dijital tanıtımı rutin pazarlama projelerimize dahil ediyoruz.

Ayrıca lokal ve global çapta üzerinde çalıştığımız farklı birçok proje var, pazarlama ekibimizin her bir üyesi dijital projeleri artık rutin programlarına aldılar, bununla birlikte içeride kurduğumuz özel bir ekip de dijital projelerimizi bir adım ileri taşımaktan sorumlu.

W- Sosyal sorumluluk projelerinizi paylaşır mısınız?

I.Ç.U. – “Daha fazla sağlık, daha fazla mutluluk, daha fazla hayat” misyonuyla çalışmalarını yürüten bir firmayız. Sektörde sadece ürünlerimizle değil, hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizle de fark yaratmak bizim için çok değerli. Bu doğrultuda yaşamlara dokunan farklı alanlardaki projelerimizi hayata geçiriyoruz.

Paydaş odaklı projelerimizde 2022 yılında 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle başlattığımız ve 2022 Mayıs ayına kadar devam eden “Her Adım Değerli” adım bağışı projemiz ile Türk Eğitim Vakfı’nın pandemide hayatını kaybeden sağlık profesyonellerinin çocuklarının eğitimi için oluşturduğu burs fonuna Menarini Türkiye çalışanları olarak katkı sağladık. Ayrıca firmamızdan 200 kişinin gönüllü katılımı ile geçtiğimiz Kasım ayında 44. İstanbul Maratonuna katılarak TEV’in gençlerin eğitimi için oluşturduğu “Yarıda Kalmasın” burs fonuna destek olduk.

2023 yılında ise Türkiye’nin %100 Cinsiyet Eşitliği Garantili ilk podcast projesi olma özelliğine

sahip olan “Eyvah CEO Doğuruyor!” podcast kanalının ana sponsoru olduğumuzu paylaşmak isterim. Menarini olarak globalde ve ülkemizde tüm çalışanlarımıza eşit fırsatlar sunuyoruz. Tüm birimlerde görev yapan kadın çalışanlarımızın, çeşitlilik ve kapsayıcılık anlayışımız çerçevesinde kariyer planlamalarına dahil edilmesini garanti altına alıyoruz ve Menarini’nin üst düzey kadın yöneticilerinden biri olarak, toplumumuzda ve dünyada çok önemli bir konuya eğilen böylesi anlamlı bir işbirliğinin içinde olabilmek gerçekten mutluluk verici.

Ayrıca yine geçtiğimiz yıl başladığımız ve  sanat ile topluma dokunduğumuz özel bir proje olan “Pills of Art Türkiye” projesine de devam etmekteyiz.

W- Pills of Art Türkiye dijital sanat projeniz diğerlerinden farklı, Türk sanat tarihini ele almanızın hikâyesini ve projenizden geri bildirimleri paylaşır mısınız?

I.Ç.U. –   Pills of Art Türkiye projesini ülkemizde “Hayata Sanat Kat” mottosuyla 2022 Haziran ayında hayata geçirdik. Menarini olarak, insan hayatına sağlık katacak işler yapıyoruz. Bu projemizle de sanatın iyileştirici gücünden de faydalanarak daha fazla kişinin yaşamlarını iyileştirmeyi hedefledik. Menarini Group’un globalde yürüttüğü bu dijital sanat projesinde Rönesans’ın önde gelen sanatçılarının hayatları, eserleri ve eserlerinin hikayeleri incelenmekte. İtalya’dan sonra ilk defa Türkiye’de hayata geçirdiğimiz bu projede önceliğimiz, yaşadıkları dönemlere eserleriyle iz bırakan birbirinden değerli Türk sanatçılarımızın eşsiz eserlerini tanıtmak ve geleceğe çok kıymetli bir dijital arşiv bırakmak oldu. Bu önceliğimizi gerçekleştirirken de dijitalleşmenin ve sosyal medyanın imkânlarından yararlanıyoruz.

Eserlerin videolarını tüm kurumsal sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Youtube sayfamızda videolarımızın uzun versiyonunu Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak sanatseverlerle buluşturuyoruz. Şu ana kadar 2 etap gerçekleşen projemizin 3. etabı da çok yakında yayında olacak.

W-Son olarak 2023 yılına yönelik düşüncelerinizi  alabilir miyiz?

I.Ç.U. – Geri dönüp baktığımızda, zor, bilinmezlerle dolu  geçen 2 hatta 3  yılın ardından pek de kolay olmayan 2023 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık.  Ülkece çok yakın zamanda büyük bir afet yaşadık, bir yandan da  seçim sürecine girmiş durumdayız. Dünya, pandeminin ekonomik sonuçlarını aşmaya çalışırken biz de ülke olarak payımıza düşen ekonomik açıdan zorlu bir süreçten geçmekteyiz. İlaç fiyatlandırmalarında yapılan iyileştirmelerin mevcut enflasyon ve kur farkı karşısında maalesef çok da yeterli kalmadığı bir dönemdeyiz. Ülkemizde yaşanan afet, çevre ülkelerdeki savaş durumu, toplumsal ve politik hareketlilikle birlikte belirsizliğin hakim olduğu bir atmosferde yaşıyoruz. Bulunduğumuz tarihten şöyle bir geçmişe baktığınızda son 5 yılda neler olduğunu önceden tahmin edebilecek bir pazarlamacının olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta hiçbir pazarlamacının önünde kristal küre yok.  Ancak bu süreçte öğrendiğimiz ve deneyimlediğimiz şu ki; hızlı hareket edebilen, adaptasyon hızı yüksek ve dinamik ekipler başarılı olabiliyor ve kurumlar varlığını sürdürüyor.

Biz Menarini olarak, bu yıl da üretimden pazarlamaya, Ar-Ge’den iletişime kadar varlık gösterdiğimiz her alanda paydaşlarımızla birlikte hareket ederek hayata sağlık katmak için çalışmaya devam edeceğiz.

W-Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür eder, kalpten başarılar dileriz.