Ana Sayfa GETAT Araştırma thapsigargin Covid-19’a karşı etkili!

Araştırma thapsigargin Covid-19’a karşı etkili!

Nottingham Üniversitesi’nden bilim insanları, thapsigargin’in yeni antiviral özelliklere sahip olduğunu ve klinik öncesi çalışmalarda COVID-19’a karşı etkili olduğunu keşfettiler

Çarşamba günü Journal Viruses’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre bitkisel bazlı antiviral ilaç olan thapsigargin üç ana solunum yolu virüsüne karşı etkili geniş spektrumlu, taşıyıcı merkezli, bağışıklık tepkisini sağlayan antiviral oluşumunu tetikliyor.

Thapsigargin Is a Broad-Spectrum Inhibitor of Major Human Respiratory Viruses: Coronavirus, Respiratory Syncytial Virus and Influenza A Virus

Çalışma, thapsigargin’in umut verici geniş spektrumlu bir antiviral olduğunu, SARS-CoV-2, solunum sinsitiyal virüsü (RSV) ve influenza A virüsüne karşı oldukça etkili olduğunu göstermektedir.

Ekip, çalışmalarında, bitki kaynaklı antiviralin küçük dozlarda, üç ana insan solunum virüsüne karşı oldukça etkili geniş spektrumlu, konakçı merkezli antiviral doğuştan gelen bağışıklık tepkisini tetiklediğini buldu. 

“Daha fazla test ve araştırma ile var olan bulguların desteklenmesi gerekiyor elbette” diyen Prof. Kin-Chow Chang üniversitedeki araştırma ekibinin başındaki isim.

Chang thapsigargin’in elde ettikleri bulgular ışığında salgın ile mücadele anlamında son derece yüksek potansiyeli olan bir ilaç olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılara göre, thapsigargin bir antiviral olarak güvenlidir (prostat kanserinde bir türevi test edilmiştir).