ABD’de aşı politikaları üzerine süren tartışmalar kritik bir dönemece girdi. Federal mahkemenin aldığı karar, bilimsel temeli olmayan düzenlemelerin çocukların ve toplumun sağlığını riske atabileceğini vurguluyor. Bu gelişme, kamu sağlığı alanında bilimsel yöntemlere bağlılığın önemini bir kez daha gündeme taşıyor.
ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr.’ın (RFK Jr.) son bir yılda yürüttüğü aşı politikası değişiklikleri, federal mahkeme tarafından geçici olarak durduruldu. Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Brian Murphy, Kennedy’nin CDC’nin Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) üyelerini görevden alarak yerine aşı karşıtı görüşleriyle bilinen kişileri atamasının federal yasaları ihlal ettiğine hükmetti .
Kennedy’nin reformları kapsamında, çocukluk aşı takvimi 17 aşıdan 11’e düşürülmüş, grip, rotavirüs, hepatit A ve B, meningokok ve RSV gibi hastalıklara karşı geniş kapsamlı aşı önerileri kaldırılmıştı. Ayrıca COVID-19 aşılarının sağlıklı çocuklar ve hamile kadınlar için önerilmesi sonlandırılmıştı .
Bu değişiklikler, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve diğer önde gelen tıp kuruluşlarının sert tepkisini çekti. Kuruluşlar, bilimsel kanıtlara dayalı olmayan kararların çocukları ciddi bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız bırakacağını belirterek dava açtı. Mahkeme, davacılar lehine karar vererek Kennedy’nin atamalarını ve ACIP’in aldığı tüm kararları askıya aldı .
AAP Başkanı Andrew Racine, kararın “bilimsel temelli aşı politikalarının yeniden tesis edilmesi için tarihi bir adım” olduğunu vurguladı. Davacıların avukatlarından Richard Hughes ise, “Mahkeme, Kennedy’nin eylemlerinin bilimsel temelden yoksun ve yıkıcı olduğunu kabul etti” dedi .
Kennedy’nin politikaları yalnızca tıp kuruluşlarının değil, birçok eyaletin de tepkisini çekmişti. Şubat 2026’da bir düzineden fazla eyalet, bu değişiklikleri “hukuka aykırı ve bilime aykırı” olarak nitelendirerek dava açmıştı .
Mahkemenin kararı, ABD’de aşı politikalarının geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Süreç halen devam ederken, federal hükümetin karara itiraz etme hakkı bulunuyor.



















