Ana Sayfa Tıp&Sağlık Türk Kardiyoloji Derneği’nden “Kentte Aktif Yaşam Buluşması” Çalıştayı

Türk Kardiyoloji Derneği’nden “Kentte Aktif Yaşam Buluşması” Çalıştayı

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında Onaranlar Kulübü, Beşiktaş Belediyesi iş birliği ve Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz desteği ile “Kentte Aktif Yaşam Buluşması” çalıştayını düzenledi. “Aktif Yaşam, Sağlıklı Toplum” mottosu ile düzenlenen etkinlikte, kalp sağlığında hareketin önemine vurgu yapılırken kentte aktif ve hareketli bir yaşamı mümkün kılmanın yolları konuşuldu. 

 Kalp sağlığı alanında gerçekleştirdiği etkili farkındalık çalışmalarıyla öne çıkan ve bu yıl 60. yılını kutlayan Türk Kardiyoloji Derneği, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp sağlığı için hareketin önemine vurgu yapmak ve İstanbul’da hayata geçireceği spor alanı ile ilgili katılımcıların fikirlerini almak amacıyla bir çalıştay gerçekleştirdi. “Aktif Yaşam, Sağlıklı Toplum” mottosu ile hayata geçirilen “Kentte Aktif Yaşam Buluşması” isimli çalıştayda, kalp sağlığı alanında uzman hekimler ve kent odaklı çalışan mimarlar katılımcılarla önemli bilgiler paylaşırken yaşadığı kentte söz sahibi olmak isteyen bireyler de etkinliğe katılım gösterdi.

Türkiye’nin kardiyoloji alanında çatı derneği olan Türk Kardiyoloji Derneği önderliğinde, araştırmacı ve yenilikçi bir ilaç şirketi olan Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz desteğinde, daha sürdürülebilir şehirler ve topluluklar yaratmak amacıyla çalışan Onaranlar Kulübü ve Beşiktaş Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen “Kentte Aktif Yaşam Buluşması” çalıştayına, 60’ı aşkın İstanbullu katıldı. Beşiktaş’taki Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’ndaki etkinlikte, aktif yaşamın kalp sağlığındaki önemi konuşulurken, kentlerde herkesin rahatça spor yapabileceği alanların nasıl olması gerektiği konusu üzerine fikir alışverişleri yapıldı, kentlileri daha aktif bir hayata motive etmenin yöntemleri araştırıldı.

Hareketsizlik Kalp Hastalıklarının Başlıca Risk Faktörleri Arasında Yer Alıyor

Kalp hastalıkları ve inme, her yıl tüm dünyada 17,1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olurken, Dünya Kalp Federasyonu; tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile bu hastalıklara bağlı erken ölümlerin en az %80’inin önlenebileceğini tüm dünyaya duyuruyor.

“Aktif Yaşam, Sağlıklı Toplum” mottosu ile hayata geçirilen Kentte Aktif Yaşam Buluşması’nın ilk oturumunda söz alarak hareketli bir yaşamın kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkisine vurgu yapan Türk Kardiyoloji Derneği Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Turfan, “Kalp hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından biri egzersizi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek. Haftada en az 5 gün, 30’ar dakika egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirebilirseniz kalbiniz size teşekkür edecektir. Bu alışkanlığı kazanmak içinse yine kendinizi dinleyin, yapmaktan keyif alacağınız ve kişiliğinize, hayat biçiminize uyan sporlarla başlayın. Örneğin; sosyal biriyseniz takım oyunları grup dersleri sizi mutlu edebilir. Spor yaparken kendinize odaklanmak istiyorsanız yürüyüş, bisiklet gibi daha bireysel egzersizlere yönelebilirsiniz. Parklardaki spor ve yürüme alanlarını değerlendirmek de yine günlük hareket ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hareket hayatınızda yer ettikçe, kalp sağlığınızın yanı sıra tüm vücudunuzun ve hatta ruh sağlığınızın daha iyi bir hale geldiğini göreceksiniz” dedi.

“Kentte Aktif Yaşamı Mümkün Kılmak Adına Yaratıcı Bir Alan Oluşturacağız”

Etkinliğin ikinci oturumunda ise Onaranlar Kulübü’nden kent odaklı çalışan Tasarımcı Cem Cemal Çobanoğlu, aktif yaşamı ve hareketliliği özendiren kamusal alanların nasıl planlanması, tasarlanması gerektiğine dair bir sunum yaparak dünyadan örnekleri katılımcılarla paylaştılar.

Son oturumda ise Türk Kardiyoloji Derneği’nin, Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz desteğinde ve Onaranlar Kulübü iş birliğinde İstanbul’da belirlenecek bir kamusal alana kazandırmak istediği spor ve aktivite alanı ile ilgili katılımcıların görüşleri alındı.

Onaranlar Kulübü kurucularından Ufuk Emin Akengin “Kentlerde sağlanan aktif yaşam olanakları, bireylerin sosyalleşme fırsatlarını artırarak topluluklar arasında bağlılığı ve dayanışmayı güçlendiriyor. Kent ve insan arasındaki diyaloğun gelişmesi için çalışan bir takım olarak yaptığımız bu buluşmanın, aktif yaşamın önemi konusunda hem tasarım hem de içerik olarak sosyal etki odaklı bir çıktıya dönüşmesini arzu ediyoruz” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Mutlu “Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktivitelerin, kalp hastalığı ve inme riskini azalttığı biliniyor. Biz de kentlilerin daha rahat, motive ve eğlenerek spor yapabileceği, aktif olabileceği bir alan oluşturma fikri ile yola çıktık. Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz desteğinde Onaranlar Kulübü’nün ve Beşiktaş Belediyesi’nin iş birliği ile bugün bu projemizin temelini attık. Önümüzdeki dönemde, Dünya Kalp Günü’nde gerçekleştirdiğimiz Kentte Aktif Yaşam Buluşması’nın çıktılarını değerlendirerek, keyifli ve yaratıcı bir spor ve etkinlik alanını tüm İstanbulluların hizmetine sunma hedefindeyiz” dedi.