Ana Sayfa Tıp&Sağlık 50, 60 ve 70 yaşlarında çoklu hastalık riski ile uyku süresi ilişkisi

50, 60 ve 70 yaşlarında çoklu hastalık riski ile uyku süresi ilişkisi

50 yaşından sonra günde 5 saatten az uyumak ‘kronik hastalık riskini artırıyor’ – BBC

Yeni bir araştırmaya göre, geceleri en az 5 saat uyumak, 50 yaş ve üstü kişilerde kronik sağlık sorunu riskini azaltıyor.

Yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı araştırmada, 20 yıldan uzun süre veri toplandı.

Sonuçları hakemli PLoS Medicine tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, katılımcılara “hafta içi bir gecede toplam kaç saat uyudukları” soruldu ve uyku düzenleri kayıt altına alındı. Katılımcıların diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları da takip edildi.

Association of sleep duration at age 50, 60, and 70 years with risk of multimorbidity in the UK: 25-year follow-up of the Whitehall II cohort study

Sonuçlar
Bu çalışmada, kısa uyku süresinin kronik hastalık riski ve müteakip multimorbidite ile ilişkili olduğunu ancak ölüme ilerleme ile ilişkili olmadığını gözlemledik. 50 yaşında uzun uyku süresi olanlarda kronik hastalık riskinde artış olduğuna dair sağlam bir kanıt yoktu. Bulgularımız kısa uyku süresi ile çoklu hastalık arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Araştırma boyunca, günde 5 saat ve daha az uyuyan 50 yaş ve üstü insanların, günde 7 saat uyuyanlara kıyasla yüzde 30 daha fazla sağlık sorunu yaşadığı görüldü.

Aynı zamanda bu yaş grubunda az uykunun, kronik hastalıklarla bağlantılı olarak ölüm riskini artırdığı da ortaya çıktı.

Araştırma University College London ve Paris Cite Üniversitesi tarafından yapıldı.

Surrey Uyku Merkezi Müdürü Prof Derk-Jan Dijk “Bu araştırma az uykunun sağlığımız için iyi olmadığını bize bir kez daha kanıtladı. Bazıları az uykuyla da iyi hissetse de, genel olarak bu sağlıksız bir şey” diyor.

Peki bazı insanlar neden daha az uykuya ihtiyaç duyuyor?

Prof Dijk bu sorunun cevabının bilinmediğini söylüyor:

“Bazılarının neden az uyuduğu ve bununla ilgili bir şey yapıp yapamayacağımız büyük bir soru işareti. Ancak uyku bir dereceye kadar değiştirilebilir bir yaşam tarzı faktörü.”

Neden uyuyoruz?

Uykunun vücudumuzun ve zihnimizin yenilenip dinlenmesine yardımcı olduğu biliniyor.

Beyin uyku sırasında, gün boyu yaşadıklarımızı işleme alıp kaydediyor, gereksizleri siliyor.

Uykunun konsantrasyon ve metabolizmamıza iyi geldiği, iyi hissetmemizi sağladığı da bir gerçek.

Uzmanlar genellikle 7-8 saat uyumayı tavsiye ediyor. Ancak çalışmada ortaya çıkan 5 saat eşiğinin neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. tamamı için kaynağa bknz