Ana Sayfa Manşet 2022 İlaca Erişim Endeksinde İlk Sıra GSK’nın

2022 İlaca Erişim Endeksinde İlk Sıra GSK’nın

İlaca Erişim Vakfı (Access to Medicine Foundation) tarafından iki yılda bir yayınlanan raporda; 2022 İlaca Erişim Endeksi, COVID-19 salgını vurduğundan beri, daha fazla ilaç şirketinin bazı ürünlerini düşük ve orta gelirli ülkelerde (LMIC’ler) daha geniş çapta erişilebilir hale getirmek için adım attığını ortaya koyuyor. Pandemi, ilaca eşit erişim mücadelesinde bir dönüm noktası olacaksa, şirketler artık çabalarını portföylerinde ve daha fazla sayıda ülkede daha fazla ürünü kapsayacak şekilde ölçeklendirmelidir.

Rapor kapsamında çıkarılan İlaç Erişim Endeksi’ne göre İngiliz GSK ilk sırayı alırken onu ABD’li Johnson & Johnson takip etti. Covid-19 aşılarının lisanslarını ücretsiz olarak veren İngiliz-İsveç ortaklığı AstraZeneca ise üçüncü sırayı aldı.

Raporda altı çizilen bir diğer sorun da ilaç devlerinin az gelişmiş ülkeleri daha fazla etkileyen bulaşıcı hastalıklar konusunda araştırmaları yeterince desteklememesi oldu.

Covid-19 dışında bu tür hastalıklarla ilgli çalışmaları sadece J&J, Bayer, Merck ve Takeda’nın yürüttüğü vurgulanırken bu projelerin de sınırlı sayıda patojeni hedeflediği belirtildi.

2022 Endeksinin Bulguları

SIRALAMADA ZİRVEYE ÇIKMAK
Johnson & Johnson’ın ikinci, AstraZeneca’nın da üçüncü olduğu GSK, Endeks sıralamasında zirvedeki yerini koruyor.
AR-GE PROJELERİ İÇİN ERİŞİM PLANLARI
Ar-Ge boru hattının sonuna yaklaşan projelerin %77’si için, şirketlerin artık bir önceki Endeks’te %40 olan ürün lansmanından sonra erişimi teşvik etme planları var.
GÖNÜLLÜ LİSANSLAMA
Şu anda üç şirket daha en az bir gönüllü lisans alıyor ve Novartis bulaşıcı olmayan bir hastalık için bir ürünü kapsayan ilk lisansı imzaladı.
MEVCUT ÜRÜNLER İÇİN ERİŞİM STRATEJİLERİ
Şirketlerin portföylerinden değerlendirilen ürünlerin %83’ü bir erişim stratejisi kapsamındadır ve önceki Endekste bu oran %58’dir.
COVID-19 VE ORTAYA ÇIKAN BULAŞICI HASTALIKLAR
COVID-19’a yönelik hızlı ve etkili Ar-Ge yanıtına rağmen, aşının yaygınlaştırılmasında küresel bir eşitsizlik var ve ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara yönelik Ar-Ge yetersiz olmaya devam ediyor.
tamamı için kaynağa bknz