Ana Sayfa Manşet Yeni Kontakt Lensler Glokomu Teşhis Ederek Göz Basıncındaki Değişiklikleri İzliyor

Yeni Kontakt Lensler Glokomu Teşhis Ederek Göz Basıncındaki Değişiklikleri İzliyor

Araştırmacılar, göz içindeki basıncı ölçen ve bilgiyi değerlendirilmek üzere göz doktoruna gönderen gömülü sensörlere sahip kontakt lensler geliştirdiler.

Lensin, tedavi edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabilen glokom hastalığının erken teşhisine yol açacağı umuluyor.

A first-in-human pilot study of a novel electrically-passive metamaterial-inspired resonator-based ocular sensor embedded contact lens monitoring intraocular pressure fluctuations

Glokom, gözü beyne bağlayan optik sinirin, genellikle gözün ön kısmında sıvı birikmesinin neden olduğu artan göz içi basıncı (GİB) nedeniyle hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde glokom geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olabilir.

İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi ile Türkiye’deki Boğaziçi Üniversitesi’nden araştırmacılar Glokomu teşhis etmek için topladıkları bilgileri kullanarak GİB’deki dalgalanmaları tespit eden kontakt lensler geliştirerek insanlarda denemeye başladılar.

Araştırmacılar, elektriksel olarak pasif bir sensör, polidimetilsiloksandan (PDMS) yapılmış tek kullanımlık yumuşak kontakt lensin içine yerleştirilmiştir. Verileri toplayan, saklayan ve işleyen giyilebilir bir elektronik okuma sistemi tarafından kablosuz olarak toplanır. İşlenen veriler daha sonra değerlendirilmek üzere göz doktoruna verilir.

Araştırmacıların GlakoLens adını verdiği yeni kontakt lensi kullanmanın faydalarından biri de, geleneksel göz muayenelerine kıyasla GİB ölçümlerinin daha uzun sürede daha kolay alınabilmesi ve bu sayede daha doğru tanıya ulaşılabilmesidir.

Araştırmacılar kontakt lenslerini, GİB’lerini kasıtlı olarak artırmak için bir buçuk litre (50 fl oz) su içmeleri ve yatay yatmaları istenen altı sağlıklı gönüllü üzerinde test etti. Tüm katılımcıların lensi sol gözüne taktı. Araştırmacılar, sol göze takılan lensin topladığı verilere ek olarak, karşılaştırma amacıyla lenssiz sağ gözdeki GİB’i de ölçtüler.

Bulgular, kontakt lens sensörlerinin su yüklemesinin etkilerine tepki verdiğini, sağ gözden alınan ölçümlerin cihaz tarafından alınanlarla uyumlu olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, gelecek versiyonlarda kontakt lenslerinin rahatlığını ve müdahalesizliğini optimize etmeyi planlıyor.

Araştırmacılar ilk olarak lensleri tavşanlar üzerinde test ettiler. Daha sonra Kaliforniya merkezli bir girişim, glokom hastalarında GİB’i fiziksel olarak ölçen göze yerleştirilen bir halka olan miLens’i denedi ve sağlanan okumaların GAT okumalarından sadece 2 mmHg (milimetre cıva, bir basınç birimi) olduğunu buldular.

Araştırmacılar, önceki kontakt lenslerde elektriksel olarak aktif bir silikon çip kullanıldığını, bunun da daha kalın, daha az konforlu, daha az esnek ve görüşü kısıtlayabilen bir lens ile sonuçlandığını ve GlakoLens’in elektriksel olarak pasif sensörünün ve yumuşak kontakt lensinin kullanıcıların daha rahat olmasını sağladığını kaydettiler.

Araştırmacılar, lenslerin glokom tanısı koymanın yanı sıra, gözde bulunan glikoz, laktik asit ve diğer molekülleri ölçerek diğer sağlık koşullarını tespit etmek için de kullanılabileceğini belirtiler.