Ana Sayfa İlaç Tek kullanımlık tıbbi ürünler yeniden mi kullanılıyor?

Tek kullanımlık tıbbi ürünler yeniden mi kullanılıyor?

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu,  Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Araştırmaları Merkezi ile Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Derneği tarafından, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi desteği ile “Sürdürülebilir Sağlık Finansmanı İçin Hasta Güvenliği” ana temalı “I.Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi’,  22-26 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti.

Kongreye uluslararası ve ulusal düzeyde çok sayıda bilim insanının yanı sıra SGK, Sağlık Bakanlığı ve sektör temsilcileri de katılım gösterdi. Kongrenin ‘Tek Kullanımlık Tıbbi Malzemelerde Reuse Kullanımın Çok Boyutlu İncelenmesi’ başlıklı oturumunda  “Sağlık Endüstrisi Perspektifinden Tek Kullanımlık Ürünlerin Reuse Kullanılmasının Riskleri”  konusunda bilgilendirmede bulunan  Johnson & Johnson Medikal Türkiye İş Birimi Direktörü Alper Tandoğan,

“Sadece  bir hastada kullanılıp atılması gereken tek kullanımlık cerrahi aletlerin, yeniden steril edilmeye çalışılarak farklı farklı hastalarda kullanılması, Türkiye’nin sağlık alanının önemli sorunlarından birisi.” açıklamasında bulundu.

Çapraz enfeksiyon riski!

Tandoğan, “Maliyet etkin olacağı düşüncesiyle gerçekleştirilen bu uygulama, hasta sağlığını etkileyen birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bunlar, ürünlerin herhangi bir temizlik konsepti ile temizlenememesi ve steril edilememesi nedeniyle ortaya çıkan çapraz enfeksiyon riski, ürün materyalinin kullanım ve uygulanan sterilizasyon şartları neticesinde korozyona uğraması ve deforme olması, ürünün yeniden uygun şekilde paketlenememesi ve ürün üzerinde kalan toksik kalıntıların neden olabileceği pirojenik reaksiyonlar olarak özetlenebilir.” dedi.

“Birinci Sizsiniz”

Johnson&Johnson Medikal Türkiye’nin yürüttüğü “Birinci Sizsiniz” projesi hakkında bilgilendirmede bulunan Tandoğan,

“Sorumluluğumuz sadece bu ürünleri üretip sağlık çalışanlarının kullanımına sunmanın ötesinde doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak.  Buradan yola çıkarak bu projeyi başlattık ve kimsenin ikinci yada üçüncü hasta olmadığı bir Türkiye hayal ederek projenin adını da ‘Birinci Sizsiniz’ koyduk.

Öncelikle birçok fikir lideri ile görüşmeler ve toplantılar yaparak bu riskli uygulamanın nedenlerini anlamaya çalıştık. Genel olarak, maliyetten tasarruf amaçlı bir uygulama gibi görünse de aslında bilgi eksikliğinden ve biraz da eski alışkanlıklardan kaynaklı bir yanlış uygulama olduğunu gördük. Bu bağlamda bilimsel kongreler, hastane toplantıları, çeşitli dernek aktiviteleri, resmi kamu kuruluşları ile toplantılar ve basın toplantıları gibi çok sayıda faaliyet ile bu konuya dikkat çekmeye çalıştık.” İfadelerini kullandı.

“Birinci Sizsiniz” projesinin uzun soluklu devam etmesi, yaşatılması ve tüm çevrelerce desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Tandoğan, projenin ancak bu şekilde ihai amacına ulaşacağını sözlerine ekledi.

“Hasta sağlığı ve güvenliği odaklı çalışmalar devam edecek”

Tandoğan, “Tıbbi cihaz sektörü, büyük başarılara erişmiş sağlıkta dönüşüm programında başta hasta erişimi, verimlilik ve kalite olmak üzere istenilen hedeflere ulaşılması için bugüne kadar vermiş olduğu desteği vermeye, hasta sağlığı ve güvenliği odaklı çalışmalarına devam edecektir. Johnson & Johnson Medikal Türkiye olarak bizler de sağlık çalışanları ve sektör temsilcileri ile işbirliklerimizi güçlendirmeye, ‘Birinci Sizsiniz’ projemiz ile topluma ve paydaşlarımıza ulaşmaya ve bu alandaki farkındalığı artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.