Ana Sayfa Eczacılık Şuanda İlaca Zammı Doğru Bulmuyoruz

Şuanda İlaca Zammı Doğru Bulmuyoruz

İlaçlarda belirlenen kur farkını ve fiyat güncellemesini değerlendiren Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, “Devletimizin Afrin’ de yapmış olduğu terör olayına büyük bir bütçe ayırdığını düşündüğümüzden dolayı şuanda ilaca zammı biz çok uygun bulmuyoruz. Ama yüzde 15 civarında bir zam 20 Şubat itibariyle yapılacak. Ayrıca ilaç fiyatlarının geçiş süresi bu şekilde belirli olmamalıdır. Çünkü üretici firmalar Şubat’ın 20’ sini bekleyip işi yokuşa sürüyor, ilaç zammını bekliyor. Sağlık Bakanlığının bu işin takipçisi olup sorunu çözmesi gerekir.” dedi

Hasta olan bir kişinin iyileşmesinde önemli bir rol oynayan ilaçlarla ilgili Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi ile ilaçta kur farkının düşürülmesi, etkisi ve ilaç fiyatlarının güncellenmesini ele aldık.

Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi ilaçta kur farkının düşürülmesi ile ilgili yaptığı açıklamada: “Sağlık Bakanlığının daha önce yayınlamış oluğu ilaç fiyat kararnamesi genelgesi gereği ilaçtaki kur farklı yılda bir kere Şubat’ ın 20’ si itibariyle uygulanıyordu. Şuanda ilaçtaki kur farkı yani dövizdeki kur farkı dolardaki yüzde 70 civarlarında olduğu için devletimizin burada yüzde 70 kur farkını yansıtması mümkün değildi.  Dolayısıyla kur farkı oranı yüzde 15’ e düşürülerek ilaç yüzde 25 ve üzerinde olması gereken fiyat artışı yüzde 12 ile 15 civarlarına çekilmiş oldu.  Bu bizim eczacı meslek grubu olarak istediğimiz onayladığımız ve hatta daha düşük seviyelerde olmasını beklediğimiz bir artış. Çünkü biz ilacın yıllardır ucuz ama ulaşılabilir olmasını isteyen bir meslek grubuyuz. Hepimiz aynı geminin içerisinde yol aldığımız için devletimiz ve milletimiz ile birlikte ilaca fazla zam gelmemesi meslek grubu olarak bizim tasdiklediğimiz bir durum. Hatta biz meslek odası olarak eczacılara odası ve Malatyalı eczacılar olarak devletimizin Afrin’ de yapmış olduğu terör olayına korkunç bir bütçe ayırdığını düşündüğümüzden dolayı şuanda ilaç firmalarına ilaca yapılacak zammı biz çok uygun bulmuyoruz.   Bizce ertelenmeliydi veya yapılmamalıydı diye düşünüyoruz. Ama maalesef yüzde 15 civarından bir zam 20 Şubat itibariyle ilaca yapılacak ve uygulamaya konulacak ilaç fiyat kararnamesi gereği” ifadelerine yer verdi.

“…BU HALK SAĞLIĞI İLE OYNAMAK DEMEKTİR”

“İlaç fiyat artışları hiç bir zaman eczacıya bir fayda getirmez.” diyerek sözlerine devam eden Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi ilaç fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili de: “Çünkü ilaç takip sistemi denilen bir sistem var Sağlık Bakanlığının uyguladığı. Dolayısıyla ilaç takip sisteminde ilacın fiyatı, her şeyi belli olduğu için çok fazla eczanelere bir etkisi olmaz. İlaç zammından en fazla ilaç üretici firmalar ve dağıtım kanalları faydalanır. Bundan dolayı üretici firmaların zaten ilacın bir kısmını Şubatın 20’ sini bekleyerek işi yokuşa düşürdüğünü eczanelere de vermediğini depo dağıtım kanallarına vermediğini ve Şubat’ın 20’ sini beklediğini görüyoruz, bu halk sağlığı ile oynamak demektir.  Çünkü hiç bir zaman ilaç gibi stratejik bir ürünün halka ulaşımının engellenmemesi gerekiyor. Ama maalesef görüyorum 20 gündür 25 gündür eczanelerimize hastalarımız geldiğinde bilhassa kronik hastalarımız geldiğinde ilacının piyasada yok olduğunu diyebiliyoruz, bununla çok karşılaşıyorlar.  Halkımız şunu iyi bilmelidir eczaneler halka ilacı ulaştırmak için vardır 5 yıllık eğitimlerinin sonucu ve ettikleri yemin gereği ellerinde bir ilaç varsa onları mutlaka ulaştırırlar. Hatta yoksa Türkiye’nin neresinde varsa bulur getirirler ve ulaştırırlar. Ama üretici firmalar tarafından piyasaya sunulmayan zammı bekleyen ilaçlar vardır stoklarındadır dolayısıyla. Sağlık Bakanlığının bu işi üretici firmalardan veya dağıtım kanallarından takip ederek çözmesi bu sorunu halletmesi gerekiyor. Bizim önerimiz ilaç fiyat kararnamesinde değişiklik yapılarak ilaç fiyatlarının geçiş süresi bu şekilde belirli olmamalıdır dolayısıyla Şubat’ın 20’ si diye kararnamede belli olduğu an Şubat’ın 20’ sine bir ay kala üretici firmalar artık ilacı üretmemekte veya piyasaya vermemektedirler.  Bu nedenle buna bir an önce çözüm bulunmalı diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.

“İLAÇLARIMIZ YETMEKTE”

Ülkemizin ilaç ihtiyacı için de konuşan Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi son olarak şunları ekledi: “Türkiye’de ilaç konusunda bir sorunumuz yok, bu zamdan kaynaklı geçici bir sorunumuz var. İlaçlarımız bol miktarda yetmekte, devlet zaten yüzde 95 ilacın alıcısıdır. Her ne şekilde olursa olsun halkımızın ilacını karşılamaktadır Sosyal Güvenlik Kurumu bununla ilgili bir sorun yok.”  

Hanifi Sarı