Ana Sayfa Eczacılık Samandağ’da 46 eczaneden ikisi ayakta

Samandağ’da 46 eczaneden ikisi ayakta

Deprem bölgesinde 44 eczacı yaşamını yitirdi, bin 200 eczane yıkıldı veya ağır hasarlı /T24

Türk Eczacılar Birliği (TEB) merkez heyeti üyesi Osman Özdemir, deprem bölgesinde 44 eczacının yaşamını yitirdiğini, bin 200 eczanenin de yıkık veya ağır hasarlı olduğunu açıkladı. Bölgede biri TIR, toplam 25 çadır ve konteyner eczane oluşturduklarını belirten Özdemir, eczacıların eczanelerini yeniden açmaları için konteyner desteği istedi.

“Halka hizmet edecek kadar eczane açmamız gerekiyor”

Artık eczaneleri açmaları gerektiğini ama yıkık ve ağır hasarlı olmaları nedeniyle ancak konteyner eczane açılabileceğini belirten Aközcan, şunları söyledi:

“Burada devletin polikliniklerinin protokollü reçete yazması gerekiyor. Onlar resmi reçete yazacak ki eczacı zaten bütün malını, varlığını kaybetmiş, tekrar ayağa kalkabilmesi için protokollü resmi reçetenin aktif hale gelmesi lazım. Ancak henüz tam anlamıyla gelmedi. Sağlık Bakanlığı izni verecek ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışması gerekiyor. Örneğin İstanbul Kartal Devlet Hastanesi’nden doktor gelmiş, işte onun reçetesinin geçmesi için sisteme tanımlanması gerekiyor. Bir an önce de sağlanmalı ki, ‘Şu noktalarda doktorlar çalışıyor, poliklinik hizmetleri var, vatandaşta geliyor ve burada eczane açarsanız tekrar ayağa kalkabilirsiniz’ demem gerekiyor. Zaten tüm eczaneleri açmamız mümkün değil ama en azından halka hizmet edecek kadar eczaneyi açmamız gerekiyor.”

46 eczaneden ikisi ayakta

Samandağ’da eczanesi ağır hasar gören Eczacı Erkan Düzce, TEB’in konteyner eczanesinde gönüllü hizmet veriyor. Samandağ’da 46 eczaneden sadece ikisinin ayakta kalabildiğini belirten Düzce, “Bu konuda yetkililerle buraya konteyner eczane tahsis edilmesi için görüşme yaptık. Çünkü ne kadar burada gönüllü olarak yapsak da bir sürü ilacımız maalesef yok. Sadece belirli kalemler geliyor ve tükeniyor. Burada mutlaka bizim serbest eczanelerimizi aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bu konuda eczacılar zaten konteyner alabilecek durumda değil, çoğumuz ciddi yıkım yaşadık maalesef ve yetkililerin bu konuda adım atmasını bekliyoruz. Talebimiz, kendi eczanelerimizi aktif hale getirebilmek için bize konteyner tahsis edilmesini istiyoruz. Günde 1500’e yakın insan geliyor, bu ilaçları düzgün kullanıyorlar mı, kendi ilaçları mı, riskli mi değil mi hiçbir gözetim yapamıyoruz. Bazı ilaçların kontrol edilmesi gerekiyor, sadece ihtiyaç sahiplerine ulaşması lazım. Kendi bilgisayarlarımızı da kuramıyoruz” dedi.

tamamı için kaynağa bknz

Dayanılmaz Acı Her Gün Artıyor, Depremde Kaybettiğimiz Hekimlerimiz ve Eczacılarımız