Ana Sayfa Ekonomi Sağlık ve İlaç Alanında Artan Kur Etkisi!

Sağlık ve İlaç Alanında Artan Kur Etkisi!

İlaç krizi kapıda: Yüzlerce kalem ürüne erişim güçleşiyor, yerli üretim ihtiyacı katlanıyor

Döviz kurundaki artış, ilaç ithalatını zora soktu. Devletin belirlediği fiyatlandırmada euro 10,76 TL ancak güncel kur 25 TL’yi buldu. Uzmanlara göre kur endeksli sistemden çıkılması şart. Yerli üretim de teşvik edilmeli

“Mevcut ilaç kararnamesi baştan yazılmalı”

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı da benzer noktalara değindi.

Temel sorunlardan birinin kura dayalı sistem olduğunu ileri süren Ercanlı’ya göre mevcut ilaç kararnamesinin baştan yazılması şart.

Euro kuru 25 liraya yükselmişken devletin ithalat için yalnızca 10,76 lira ödemesinin firmalar tarafından “tolere edilemez” hale geldiğini dile getiren Taner Ercanlı, mevcut sistemde döviz kuru ayarlamasının senede 3-4 kez yapılması gerektiğini öne sürdü. Ercanlı, “Kutu bazında yüzde 12-13 ilaç ithalatı var ama TL bazında yüzde 50’nin üzerinde. Dolayısıyla kurdaki hareketlenme yokluk oranlarını hızlı şekilde artırıyor. Yurtdışı firmaları, birer ticari işletme sonuçta ve ihtiyaca göre ithalat yapıyorlar. İthalat kısıldığında yurda gelen ilaç azalıyor ve ilaç yokluğu ortaya çıkıyor. Örneğin 10 bin kutu ilaca ihtiyaç varken 5 bin gelince, 5 bin hasta ilaçsız kalmış oluyor” ifadelerini kullandı. tamamı için başlığı tıklayınız

Kurdaki artış ameliyatları da vurdu

Seçimden sonra döviz kurlarındaki artışın kontrol altına alınamaması, hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen vatandaşları da mağdur ediyor. Hasta ameliyat masasında doktoru, doktor da ameliyatta kullanacağı malzemeyi bekliyor.

Yaşanan krizin son noktası ise maalesef sağlık alanı oldu. Sağlık bir kamu hizmetiyken, bunu sektörleştiren ve kamucu anlayış yerine tüccar mantığını hayata geçiren AKP iktidarı sağlık alanında eşi görülmemiş bir mağduriyet yarattı. Sağlık bakanlığı ile firmaların Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) konusunda anlaşamamaları, kurun her gün yukarıya doğru gidişi medikal ürünlerin tedariğini de geciktirmekte ve bunun sonucunda insanlar hastane kapılarından geri dönmekte.

Bugün neredeyse tüm kamu hastanelerinde acil olmayan ameliyatlar maalesef yapılamıyor. Hasta ameliyat masasında doktoru, doktorsa ameliyatta kullanacağı malzemeyi bekliyor. Bu krizin bir an evvel çözülmezse sağlıkta içinden çıkılamaz bir kaosu yaşayacağız.”

“MALZEMEYE FİYAT VERİLMİYOR”

Ensar Aytekin’in, “Bugün bir kardiyolojik girişimde kullanılacak olan stent fiyatları gün içinde yerine göre 2 veya 3 kez değişiyor. Yerli stentlerde de durum farklı değil. Bir ameliyathanede kullanılacak dikiş ipi bile kur şokundan etkileniyor. Sağlık Bakanlığının derhal SUT fiyatlarını güncellemesi şart” şeklinde konuştu. tamamı için başlığı tıklayınız.

Artan Kur ile İlaç Tedarikinde Sıkıntı Olur mu?