Ana Sayfa Görüşler Prof. Dr. Ömer Kozan, “Başarı Oranlarımızın Dünya İle Yarıştığını Gururla Söyleyebilirim”

Prof. Dr. Ömer Kozan, “Başarı Oranlarımızın Dünya İle Yarıştığını Gururla Söyleyebilirim”

W- Türk Kardiyoloji Derneği üyeliği, genel sekreterliği ve başkanlığı, Türk Dünyası Kardiyoloji Birliği başkanlığı, Avrupa Kardiyoloji Derneği kredilendirme komitesi üyeliği yapmıştır, ESC (Avrupa Kardiyoloji Derneği) ve ACC (American College of Cardiology) fellowu (FESC, FACC) ve Kardiyovasküler Akademi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan’dan TAVI özelinde görüşlerini almak istiyoruz.

Kıymetli Hocam, büyük bilgi ve tecrübe dolu kariyerinizi paylaşırken sizi tanıyabilir miyiz?

 

Ö.K.- 1992 yılında kardiyoloji anabilim dalı uzman doktor unvanını aldım. 1992 – 2016 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı’nı kurdum. 2016 – 2019 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölüm Başkanlığı görevini üstlendim. 2019 yılından itibaren Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Mesleki kariyerim boyunca tüm bilgi ve becerilerimi meslektaşlarımla paylaştım, sayısız kardiyoloji uzmanının yetişmesinde katkım oldu.

W- Girişimsel kardiyolojinin ülkemizdeki hikâyesini alabilir miyiz?

Ö.K.-Ülkemizde girişimsel kardiyolojiyi 90’lı yıllarda birkaç meslektaşım ile beraber invaziv kardiyoloji bölümü olarak Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) çatısı altında Amacımız yurtdışında hızla gelişen ve başarılı olarak uygulanan her tedavi yöntemini vakit kaybetmeden ülkemizde doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak idi.

W-İlk Fransa’da uygulanmaya başlanan “Transcatheter Aortic Valve Implantation” uygulamasının ülkemizdeki başlangıcı nasıl olmuştur? Beraberinde TAVI yöntemini açabilir misiniz?

Ö.K.- TAVI, yani ameliyatsız aort kapağı değişimi tekniği ülkemizde ilk olarak 2000’li yılların ilk yıllarında başladı. Ben de o dönem bu tekniği ilk uygulayan hekimlerdendim.

Çoğunlukla kasık damarından işlem yapılır. Kısaca, göğsü açmadan ve kalbi durdurmadan, anjio laboratuvarında kasık yoluyla kalbe ulaşılan ve kapakta daralmış olan bölgenin genişletilmesi işlemi olarak tanımlanabilir.

W- TAVI uygulamasını anlatır mısınız?
Suni kapakçığın türü ve ömrü konusunda bilgi alırken tekrar ihtiyaç olursa aynı hastaya TAVI uygulanabilir mi?

Ö.K.- Aort darlığı; vücuda kan pompalayan kalbin sol karıncığı ile aort ana atardamarı arasındaki kapakçıkta meydana gelen daralma ya da bozulma durumudur. Aort darlığı ilerlediği zaman, kalbin sol karıncığı yüksek basınca maruz kalmakta ve bütün vücuda pompalanan kan miktarında azalma olur. İleri vakalarda eforla gelişen nefes darlığı, nefes darlığının beraberinde getirdiği göğüs ağrısı ve ilerleyen durumlarda bayılma şikayetleri ortaya çıkar. Hatta hastanın ani ölüm riski de bulunmaktadır. Bu bakımdan aort darlığı durumlarında, ameliyat sorunu bulunan hastaların TAVİ yöntemiyle tedavi edilebilmesi, önemli bir gelişmedir. Ayrıca sorunuzda yer verdiğiniz gibi ihtiyaç halinde farklı zamanlarda ‘’kapak içi kapak’’ olacak şekilde ikinci bir uygulama yapılabilir.

W- TAVI tanı yöntemleri nelerdir?

Ö.K.- Aort darlığının tanısı, muayene ve ekokardiyografi yöntemleriyle yapılmaktadır. Normal bireylerde belli bir açıklığa ve alana sahip olan aort kapağı çeşitli sebeplerle özellikle ileri yaşta kireçlenmelerle daraldıkça bu alan azalmaya ve kalp işlevleri bozulmaya başlar. Bunu şikayeti olan hastada ekokardiyografi yaparak saptarız. TAVI işlemine karar verildiğinde de hastanın belirli hazırlık işlemleri olur. Örneğin bir kalp anjiyografisi yaparak kalp damarlarının durumunu ve aortagrafi (aort damar anjiyosu – tomografisi) yaparak da kasıktan kalbe kadar aort damarının sağlık durumunu tespit ederiz.

W- TAVI hangi hasta gruplarına uygulanabilir?

Ö.K.- Genellikle ileri yaşta açık cerrahinin uygulanamadığı hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Bunun dışında kronik sağlık sorunları olan ve genel anestezi almasının sakıncalı olduğu, genel sağlık durumunun ameliyata uygun olmayan hastalar TAVI işlemi için değerlendirilir. Bu hastalarda ameliyatın riskinden farklı olarak açık kalp ameliyatı sonrası, iyileşme ve normal yaşama dönme de zor bir süreç olabilmektedir. Tabii bu değerlendirmeyi yaparken hastanın riskini belirleyen uluslararası risk cetvelleri kullanılır.

W-TAVI uygulamasının avantajları nelerdir?
Dezavantajları var mıdır, TAVI riskleri nelerdir?

Ö.K.- En büyük avantajı hastaya açık kalp cerrahisi uygulanmaması ve iyileşme sürecinin kısa olmasıdır.

Komplikasyon gelişmeyen hastalarda yaklaşık üç gün içinde hasta evine gidebilmektedir.

Her invaziv işlemde olduğu gibi TAVI işleminin de riskleri vardır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak kasık damarının zedelenmesi, kalıcı kalp pili ihtiyacı, inme riski, kalp krizi geçirme riski, kalp zarı içinde sıvı toplanma riski. Ancak bu riskler hastaya göre değişmek ile birlikte işlem öncesi hasta iyi değerlendirildiğinde gelişen teknoloji ve ehil ellerde yapıldığında azalır.

W- TAVI uygulamasının ACC/AHA, ESC ve TKD kılavuzlarında farklılıklar mevcut mudur?

Ö.K.- Klavuzlar arasında ana konularda anlamlı değişikliğe rastlamamaktayız

W- Ameliyata göre ölüm riski kıyaslaması nasıldır?

Ö.K.- Ölüm riski hastadan hastaya değişmek ile beraber bu risk bazı uluslararası risk cetvelleri kullanılarak her hastaya özel hesaplanmaktadır.

W-Multidispliner bir yaklaşım mı gerektirir, hasta yönetim sürecinden bahseder misiniz?

Ö.K.-TAVI işlemine karar vermek bir ‘’kalp ekibi’’ işidir. Bu ekipte kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve genel anestezi uzmanları yer alır. Hasta için en uygun tedavi yöntemine karar verilir.

W-TAVI uygulanan hastanın nelere dikkat etmesi gerekir, manyetik alanlardan etkilenir mi?

Ö.K.- TAVI işlemi sonrası hastanın dikkat etmesi gereken özel bir durum yoktur. İlaçlarını düzenli kullanması, belirli aralıklarla kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. Manyetik alanlardan geçerken bir kısıtlaması yoktur.

W-Aldığımız sonuçlar dünya ölçeğine göre nasıldır?

Ö.K.- Başarı oranlarımızın dünya ile yarıştığını gururla söyleyebilirim

W-Yurtdışından ilgi olmakta mıdır?

Ö.K.- Sağlık Turizminin artması ile ülkesinde tedaviye ulaşamayan veya tedavisini ülkemizde devam etmek isteyen yabancı hastalarımızı da sağlıklarına kavuşturduk.

W- TAVI deneysel bir yöntem sayılmakta mıdır?
Ekibinizin ve dünya literatüründen alınan sonuçlara göre aort darlığı olan hastalarda ilk değerlendirme TAVI’mi olmaktadır?

Ö.K.- TAVI deneysel bir yöntem değil tüm dünyada belirli kurallar dahilinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hangi hastanın cerrahiye hangi hastanın TAVI işlemine uygun olduğu uluslararası kurallar dahilinde ‘’kalp ekibi konseyi’’nde tartışılarak belirlenir.

W- Ülkemizdeki kardiyolojinin daha da gelişmesi için atılması gereken adımlara yönelik önerilerinizi alabilir miyiz?

Ö.K.- Tıpta eğitim süreklidir, hiç bitmez. Sadece eski öğrenci ve yeni öğrenci vardır. Bu nedenle sürekli okumalı, gelişmeler takip edilmelidir. Kendi AR-GE merkezlerimiz olana kadar yurtdışı gelişmeleri takip ederek kendi ülkemizde uygulamaya devam etmeliyiz.

W- Planladığınız projelerden bilgi alabilir miyiz?

 

Ö.K.- Kardiyoloji eğitiminde süreklilik için çalışmalarım devam etmektedir….

 

W- Kıymetli Hocam değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

 

Prof. Dr. ÖMER KOZAN

Kitaplar


  • Kozan Ö, Kocabay G, Şafak Ö. ÖMER KOZAN editors. KALP. İSTANBUL: NOBEL TIP KİTABEVLERİ; 2019
  • Kozan Ö, Kocabay G, Şafak Ö. ÖMER KOZAN editors. KALP. İSTANBUL: NOBEL TIP KİTABEVLERİ TİC. LTD.ŞTİ; 2019
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. SCAI Girişimsel Kardiyoloji Board Değerlenderimi. İSTANBUL: İSTANBUL TIP KİTABEVLERİ; 2015
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. HURT’S THE HEART. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTABEVLERİ; 2014
  • Kozan Ö, Keleş İ. ÖMER KOZAN editors. AHA KLİNİK KARDİYAK DANIŞMANI. İSTANBUL: İSTANBUL TIP KİTAP EVİ; 2014
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. The Cleveland Clinic Cardiology Board Review. İSTANBUL: İstanbul Tıp Kitabevi; 2014
  • Kozan Ö, Tengiz İ, Zoghi M, Ercan E. ÖMER KOZAN editors. TEMEL KARDİYOLOJİ EL KİTABI. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTAP EVİ; 2013
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. KLİNİK HİPERTANSYİON. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTABEVLERİ; 2013
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. PRACTICAL HANDBOOK OF ECHOCARDIOGRAPHY. İSTANBUL: İSTANBUL TIP KİTAP EVİ; 2012
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. KANITA DAYALI KARDİYOLOJİ EL KİTABI. istanbul: AVRUPA TIP KİTAPÇILIK,; 2012
  • Kozan Ö, Zoghi M, Ercan E, Tengiz İ. Ömer Kozan editors. Temel Kardiyoloji. Ankara: Güneş Tıp Kitabevleri; 2011
  • Kozan Ö, Özcan EE. ÖMER KOZAN editors. Kardiyak elektrofizyoloji el kitabı. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTABEVİ; 2011
  • Erol Ç, Kozan Ö, Sansoy V. Çetin Erol editors. Kilinik Kardiyoloji. İstanbul: Nobel Tıp Kitap Evi; 2011
  • Kozan Ö, Belgi Yildirim A. Antonio COLOMBO, Goran STANKOVIC editors. PROBLEM ODAKLI YAKLAŞIMLAR GİRİŞİMSEL KARDİYOLOJİ. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTAP EVLERİ; 2010
  • Kozan Ö, Zoghi M. ÖMER KOZAN editors. A’dan Z’ye Kronik Kalp Yetersizliği. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTAP EVİ; 2010
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. The Echo Manual Türkçe. İZMİR: İzmir Güven Bilimsel Yayınları; 2009
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. TEMEL KALP HASTALIKLARI ATLASI. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTAP EVİ; 2009
  • Kozan Ö. ÖMER KOZAN editors. TEXTBOOK OF CARDİOVASCULAR MEDİCİNE. ANKARA: GÜNEŞ TIP KİTABEVİ; 2008
  • Oto A, Ergene O, Kozan Ö, İlkay E, Kuşaklioğlu H, Değertekin M, Aytemir K. ALİ OTO editors. GİRİŞİMSEL KARDİYOLOJİ. ANKARA: Erkem Tıbbi Yayıncılık; 2007

Makaleler


  • Çalık AN, Arıcan Özlük Ö, Karataş MB, Çanga Y, Eren S, Ayhan G, Akdeniz A, Palice A, Candemir A, Akyüz Ş, Zoghi M, Kozan Ö. Endocarditis-TR: Diagnosis, treatment, and prognosis of the infective endocarditis patients admitting tertiary centres of Turkey. Turk J Med Sci, 2022; :-.
  • Şimşek MA, Değertekin M, Cabbar AT, Hünük B, Aktürk S, Erdoğmuş S, Mutlu B, Kozan Ö. NT-proBNP level in stage 3-4 chronic kidney disease and mortality in long-term follow-up: HAPPY study subgroup analysis. ) Turk Kardiyol Dern Ars, 2020; 48(5):454-460. ( Pubmed )
  • Kalenderoğlu K, Güvenç TS, Taşdemir Mete M, Kuplay H, Ağustos S, Çalbayram Güzelburç Ö, Yildirimtürk Ö, Kozan Ö, Aykut Aka S. Usefulness of right ventricular contraction pressure index to predict short-term mortality and right heart failure in patients who underwent continuous-flow left ventricular assist device implantation. Int J Artif Organs ., 2020; 43(1):25-36. ( Pubmed )
  • Çelik AN, Özcan KS, Mesci B, Çinar T, Çanga Y, Güngör B, Kavala M, Oğuz A, Bolca O, Kozan Ö. The association of inflammatory markers and echocardiographic parameters in Behçet’s disease.. Acta Cardiol., 2020; 75(2):130-137. ( Pubmed )
  • Keskin M, Uzun AO, Hayıroğlu Mİ, Kaya A, Çınar T, Kozan Ö. The association of right ventricular dysfunction with in-hospital and 1-year outcomes in anterior myocardial infarction. The International Journal of Cardiovascular Imaging, 2019; 35(1):77-85. ( Pubmed )
  • Bozbeyoğlu E, Aslanger E, Yildirim Ö, Şimşek B, Hünük B, Karabay CY, Kozan Ö, Değertekin M. The established electrocardiographic classification of anterior wall myocardial infarction misguides clinicians in terms of infarct location, extent and prognosis.. Ann Noninvasive Electrocardiol. 2019, 2019; 24(3):126-128. ( Pubmed )
  • Keskin M, Çinar T, Hayiroğlu Mİ, Kozan Ö. Resistant Ventricular Tachycardia due to Idiopathic Left Ventricular Aneurysm: Successful Treatment with Surgery. J Tehran Heart Cent, 2019; 14(1):33-36. ( Pubmed )
  • Çelik AY, Karabay CY, Akdeniz E, Çanga Y, Güngör B, Kozan Ö. A Rare Cause of Angina After Coronary Bypass Grafting; Left İnternal Mammary Artery to Pulmonary Artery Fistula and Successful Treatment with Transcatheter Coil Embolization. Arq Bras Cardiol, 2019; 113(5):1002-1005. ( Pubmed )
  • Hayıroğlu Mİ, Keskin M, Uzun AO, Yıldırım Dİ, Kaya A, Çinier G, Bozbeyoğlu E, Yıldırımtürk Ö, Kozan Ö, Pehlivanoğlu S. Predictors of In-Hospital Mortality in Patients With ST-Segment ElevationMyocardial Infarction Complicated With Cardiogenic Shock. Heart, Lung and Circulation, 2019; :237-244. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Uzun AO, Hayıroğlu Mİ, Kaya A, Çınar T, Kozan Ö. The association of right ventricular dysfunction with in-hospital and 1-year outcomes in anterior myocardial infarction. The International Journal of Cardiovascular Imaging, 2019; 35(1):77-85. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Ural D, Altay S, Argan O, Börklü EB, Kozan Ö. Iron deficiency and hematinic deficiencies in atrial fibrillation: A new insight into comorbidities. Turk Kardiyol Dern Ars, 2018; :103-110.
  • Bozbeyoğlu E, Aslanger E, Yıldırımtürk Ö, Şimşek B, Karabay CY, Şimşek MA, Tekkeşin Aİ, Değertekin M, Kozan Ö. A tale of two formulas: Differentiation of subtle anterior MI from benign ST segment elevation. Ann Noninvasive Electrocardiol, 2018; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Hayıroğlu Mİ, Uzun AO, Türkkan C, Keskin M, Börklü EB, Tekkesin Aİ, Kozan Ö. ST Depression, No ST Change, or ST Elevation in Inferior Derivations: Which Has the Worst Outcomes in Acute Anterior Myocardial Infarction?. Cardiology, 2018; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Çinier G, Karabay CY, Güngör B, Kozan Ö. Deployment of a SUPERA stent in a dis¬sected lesion in the axillary artery. The Anatolian Journal of Cardiology, 2018; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Aslanger E, Yıldırımtürk O, Bozbeyoğlu E, Can BS, Karabay Y, Cabbar AT, Kozan Ö, Değertekin M. A Simplified Formula Discriminating Subtle Anterior Wall Myocardial Infarction from Normal Variant ST-Segment Elevation. THE AMERICAN JOURNAL OF CARDIOLOGY, 2018; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Hayıroğlu Mİ, Keskin M, Uzun AO, Bozbeyoğlu E, Yıldırımtürk Ö, Kozan Ö, Pehlivanoğlu S. Predictive value of SYNTAX score II for clinical outcomes in cardiogenic shock underwent primary percutaneous coronary intervention; a pilot study. Cardiovasculer Imaging, 2018; 34:329-336. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Hayıroğlu Mİ, Keskin T, Kaya A, Kozan Ö. Hiatal hernia presenting like a large left atrial mass. Turk Kardiyol Dern Ars., 2017; :772-773.
  • Kozan Ö, Ergene O, Oto A, Kaplan AK. A real life registry to evaluate patient profile, diagnostic and. International Journal of the Cardiovascular Academy, 2017; :85-93.
  • Hayıroğlu Mİ, Keskin M, Kozan Ö. Electrolyte Imbalances as a predisposing factor for arrhythmias. Turk Kardiyol Dern Ars, 2017; :772-772.
  • Keskin M, Hayıroğlu Mİ, Keskin T, Kaya A, Tatlısu MA, Altay S, Uzun AO, Börklü EB, Güvenç TS, Avcı İİ, Kozan Ö. A novel and useful predictive indicator of prognosis in ST-segment elevation myocardial infarction, the prognostic nutritional index. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2017; :438-446. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Hayıroglu Mİ, Uzun AO, Keskin M, Börklü EB, Tekkesin Aİ, Türkkan C, Kozan Ö. A Simple Independent Prognostic Electrocardiography Parameter in First Acute Anterior Myocardial Infarction; Precordial Total Q wave/ Precordial Total R wave. Journal of Electrocardiology, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Hayıroglu MI, Uzun AO, Keskin M, Börklü EB, Türkkan C, Tekkesin AI, Kozan Ö. Which Admission Electrocardiographic Parameter is More Powerful Predictor of No-Reflow in Patients with Acute Anterior Myocardial Infarction Who Underwent Primary Percutaneous Intervention?. Journal of Electrocardiology, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Uzun AO, Börklü EB, Hayıroğlu Mİ, Türkkan C, Tekkeşin Aİ, Kozan Ö. The prognostic significance of early and late right precordial lead (V4R) ST-segment elevation in patients with acute anterior myocardial infarction. Ann Noninvasive Electrocardiol, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Hayıroğlu Mİ, Keskin M, Keskin T, Uzun AO, Altay S, Kaya A, Öz A, Çinler G, Güvenç TS, Kozan Ö. A Novel Independent Survival Predictor in Pulmonary Embolism: Prognostic Nutritional Index. Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Kaya A, Tatlısu MA, Uzman O, Börklü EB, Çinier G, Tekkeşin Aİ, Türkkan C, Hayıroğlu Mİ, Kozan Ö. Effect of Adjunctive Thrombus Aspiration on In- Hospital and 3-Year Outcomes in PatientsWith ST?Segment Elevation Myocardial Infarction and Large Native Coronary Artery Thrombus Burden. The American Journal of Cardiology, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Hayıroğlu Mİ, Keskin M, Uzun AO, Türkkan C, Tekkeşin Aİ, Kozan Ö. What is the Predictive Value of ST Segment Depression in Inferior Leads in First Acute Anterior Myocardial Infarction?. Journal of Electrocardiology, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, İpek G, Aldağ M, Altay S, Hayıroğlu Mİ, Börklü EB, İnan D, Kozan Ö. Effect of nutritional status on mortality in patients undergoing coronary artery bypass ?grafting. Nutrition, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Avşar Ş, Hayıroğlu Mİ, Keskin T, Börklü EB, Kaya A, Uzun AO, Akyol B, Güvenç TS, Kozan Ö. Relation of the Number of Parity to Left Ventricular Diastolic Function in Pregnancy. The American Journal of Cardiology, 2017; :154-159. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Güvenç TS, Hayıroğlu M, Kaya A, Tatlısu M, Avşar Ş, Öz A, Keskin T, Uzun AO, Kozan Ö. A novel prognostic indicator for in-hospital and 4-year outcomes in patients. Journal of Critical Care, 2017; :183-190. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Gümüşdağ A, Börklü EB, Dayı ŞÜ, Avcı İİ, Güvenç TS, Güngör B, Karabay CY, Kozan Ö. An unexpected complication of acute pancreatitis: Intra-cardiac thrombus. The American Journal of Emergency Medicine, 2017; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Keskin M, Hayıroğlu Mİ, Uzun AO, Güvenç TS, Şahin S, Kozan Ö. Effect of Nonalcoholic Fatty Liver Disease on In-Hospital and Long-Term Outcomes in Patients With ST?Segment Elevation Myocardial Infarction. The American Journal of Cardiology, 2017; :1720-1726. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Solomon SD, Claggett B, Desai A, Packer M, Zile M, Swedberg K, Rouleau JL, Shi VC, Starling RC, Kozan Ö, Dukat A, Lefkowitz M, Mcmurray JJ. Influence of Ejection Fraction on Outcomes and Efficacy of Sacubitril/Valsartan (LCZ696) in Heart Failure with Reduced Ejection Fraction: The Prospective Comparison of ARNI with ACEI to Determine Impact on Global Mortality and Morbidity in Heart Failure (PARADIGM-HF) Trial.. Circulation: Heart Failure, 2016; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö. Influence of short-term follow-up on cardiovascular risk status among high-risk hypertensive patients in Turkey: an observational study.. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2016; 44(Suppl2):137-147.
  • Taştan A, Öztürk A, Senarslan Ö, Özel E, Uyar S, Özcan EE, Kozan Ö. Comparison of two different techniques for balloon sizing in percutaneous mitral balloon valvuloplasty: which is preferable?. Cardiovasculer Journal of Africa, 2016; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Tanrıverdi Z, Dursun H, Şimşek MA, Ünal B, Kozan Ö, Kaya D. The Predictive Value of Fragmented QRS and QRS Distortion for High-Risk Patients with STEMI and for the Reperfusion Success.. Ann Noninvasive Electrocardiol., 2015; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Packer M, Mcmurray JJ, Desai AS, Gong J, Lefkowitz M, Rizkala AR, Rouleau JL, Shi VC, Solomon SD, Swedberg K, Zile M, Andersen K, Arango JL, Arnold J, Belohlávek J, Böhm M, Boytsov S, Burgess LJ, Cabrera W, Calvo C, Chen C, Dukat A, Duarte YC, Erglis A, Fu M, Gomez E, Medina A, Hagège AA, Huang J, Katova T, Kiatchoosakun S, Kim K, Kozan Ö, Llamas EB, Martinez F, Merkely B, Mendoza I, Mosterd A, Kawecka MN, Peuhkurinen K, Ramires FJ, Refsgaard J, Rosenthal A, Senni M, Sibulo AS, Cardoso JS, Squire IB, Starling RC, Teerlink JR, Vanhaecke J, Vinereanu D, Chiew Wong RC. Angiotensin receptor neprilysin inhibition compared with enalapril on the risk of clinical progression in surviving patients with heart failure.. Circulation., 2015; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Koyuncu İ, Tülüce K, Tülüce SY, Koyuncu B, Eyüboğlu M, Gürsul E, Akyıldız Akçay F, Şafak Ö, Ekinci MA, Özdoğan Ö, Kozan Ö. Diagnostic value of combining heart rate recovery and P-wave changes with exercise-induced changes in the ST segments for prediction of myocardial ischaemia. Acta Cardiologica, 2015; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Özpelit E, Badak Ö, Özpelit ME, Kozan Ö. Rapid retraction of a post-infarction intramyocardial dissecting hematoma. Turk Kardiyol Dern Ars., 2014; 42(Suppl4):380-383.
  • Dursun H, Kozan Ö. Anjiyotensin reseptör blokerlerinin kardiyovasküler süreçteki yerleri. Türk Kardiyol Dern Arş – Arch Turk Soc Cardiol 2013, 2013; 41(Suppl5):10-17.
  • Kozan Ö, Zoghiy M, Ergene O, Arıcız M, Dericix Ü, Bakaçk G, Güllü S, Sain Güven G. Prevention and Control Program for Cardiovascular Diseases in Turkish Population. Global Heart, 2013; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Göktekin Ö, Ertaş G, Kervan Ü, Koç O, Kozan Ö. Stent for Life project: present situation in Turkey. EuroIntervention, 2012; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Black HR, Chazova IE, Dalal J, Elghetany H, Gaciong Z, Kozan Ö, Latkovskis G, Polónia J, Sirenko Y, Tsioufis C, Vinh PN. “When and in which patients would you initiate antihypertensive treatment with a fixed combination?”,. Medicographia, 2012; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö, Tengiz İ, Özcan EE, Özpelit ME, Taştan A, Türk UÖ, Alioğlu E, Ercan E. [The evaluation of hypertensive patients who are supposedly under control according to office blood pressure measurements with ambulatuar blood pressure monitoring: an observational prospective study in three big cities (AKB3IL study). Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2012; 40(Suppl6):481-490.
  • Kozan Ö. Expert answer. Coronary artery patients with atrial fibrillation on anticoagulation treatment may need antithrombotic treatment. What kind is there?. Turk Kardiyol Dern Ars, 2012; 40(Suppl4):395-395.
  • Değertekin M, Erol Ç, Ergene O, Tokgözoğlu L, Aksoy M, Erol MK, Eren M, Şahin M, Eroğlu E, Mutlu B, Kozan Ö. Heart failure prevalence and predictors in Turkey: HAPPY study. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2012; 40(Suppl4):298-308.
  • Ertaş G, Kozan Ö, Değertekin M, Kervan Ü, Aksoy M, Koç O, Göktekin Ö. Türkiye ?Stent for Life? projesinde son durum. Turk Kardiyol Dern Ars., 2012; :414-418.
  • Oto MA, Ergene O, Tokgözoğlu L, Öngen Z, Kozan Ö, Şahin M, Erol MK, Tezel T, Özkan M. Impact of a mass media campaign to increase public awareness of hypertension. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2011; :355-364.
  • Kozan Ö. An observational study to evaluate the clinical practice of cardiovascular risk management among hypertensive patients in Turkey. Arch Turk Soc Cardiol, 2011; :445-455.
  • Kozan Ö, Özcan EE, Sancaktar O, Kabakçı G. The prevalence of microalbuminuria and relevant cardiovascular risk factors in Turkish hypertensive patients. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2011; :635-645.
  • Kaya D, Kozan Ö. Küçük Damarlarda İlaç Salınımlı Stentler. Türkiye Klinikleri J Cardiol-Special Topics, 2009; 2(Suppl3):22-24.
  • Oğuz A, Temizhan A, Abaci A, Kozan Ö, Erol Ç, Öngen Z, Çelik Ş. Obesity and abdominal obesity; an alarming challenge for cardio-metabolic risk in Turkish adults.. Anadolu Kardiyoloji Dergisi, 2008; :401-406. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kabakci G, Koylan N, İlerigelen B, Kozan Ö, Büyüköztürk K. Impact of dyslipidemia on cardiovascular risk stratification of hypertensive patients and association of lipid profile with other cardiovascular risk factors: results from the ICEBERG study.. Integr Blood Press Control., 2008; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Tunçok Y, Kozan Ö, Çavdar C, Güven H, Fowler J. Urginea Maritima (Squill) Toxicity. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 2008; :83-86. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Gelecek N, Teoman N, Özdirenç M, Pınar L, Akan P, Bediz C, Kozan Ö. Influences of Acute and Chronic Aerobic Exercise on the Plasma Homocysteine Level. Logo Annals of Nutrition and Metabolism, 2007; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Abaci A, Kozan Ö, Oğuz A, Şahin M, Değer N, Şenocak H, Toprak N, Sur H, Erol Ç. Prescribing pattern of antihypertensive drugs in primary care units in Turkey: results from the TURKSAHA study.. European Journal of Clinical Pharmacology, 2007; :397-402. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö, Büyüköztürk K, İlerigelen B, Kabakci G, Koylan N. The Impact of Plasma High?Sensitivity C?Reactive Protein Levels on Cardiovascular Risk Stratification of Hypertensive Patients: Results of the ICEBERG Study. The Journal of Clinical Hypertension, 2007; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Çömlekçi A, Biberoğlu S, Kozan Ö, Bahçeci O, Ergene O, Nazlı C, Kınay O, Güner G. Correlation between serum lipoprotein (a) and angiographic coronary artery disease in non?insulin?dependent diabetes mellitus. Journal of Internal Medicine, 2007; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö, Oğuz A, Abacı A, Erol Ç, Özgen Z, Temizhan A, Çelik S. Prevelance of Metabolic syndrome among Türkish populatin (METSAR). European Journal of Clinical Nutrition, 2007; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Akdeniz B, Türker S, Öztürk V, Badak Ö, Okan T, Aslan Ö, Kozan Ö, Kırımlı Ö, Aytekin D, Barış N, Güneri S. Cardioversion under the guidance of transesophageal echochardiograhy in persistent atrial fibrillation: results with low molecular weight heparin. International Journal of Cardiology, 2007; :49-55. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kabakci G, Koylan N, Kozan Ö, Büyüköztürk K, İlerigelen B. Evaluation of the metabolic syndrome in hypertensive patients: results from the ICEBERG Study.. J Cardiometabolic Syndrome, 2007; :168-173. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Büyüköztürk K, İlerigelen B, Kabakçı G, Koylan N, Kozan Ö. Intensive Cardiovascular Examination regarding Blood pressure levels: Evaluation of Risk Groups. ICEBERG study. Blood Pressure, 2006; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Gelecek N, Pınar L, Özdirenç M, Bediz C, Akan P, Kozan Ö, Altun S. “Effects of brisk walking program on plasma homocysteine level and lipid profile in sedantary young subjects”,. Fizyoterapi Rehabilitasyon, 2006; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Abacı A, Oğuz A, Kozan Ö, Toprak N, Şenocak H, Değer N, Şahin M, Sur H, Fici F, Erol Ç. Treatment and control of hypertension in Turkish population: a survey on high blood pressure in primary care (the TURKSAHA study). Journal of Human Hypertension, 2006; :355-361. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Doğan A, Kozan Ö, Tüzün N. Stent-içi restenozun fizyopatolojisi ve tedavisi. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2005; 33(2):115-125.
  • Taştan A, Özcan M, Kınay O, Nazlı C, Kozan Ö. Tricuspit Atrezisi. Van Tıp Dergisi, 2005; 2(Suppl3):208-209.
  • Büyüköztürk K, İlerigelen B, Kabakçi G, Koylan N, Kozan Ö. Türkiyedeki Hipertansiyon Hastalarının Risk Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Geniş Ölçekli Bir Çalışma:I.C.E.B.E.R.G. Çalışması. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 2004; 32(6):344-349.
  • Kozan Ö. Anjiyotensin reseptör blokeri kullanırken nelere dikkat edilmeli?. Türk Kardiyoloji Seminerleri, 2004; 4(3):342-347.
  • Kaya D, Kozan Ö. Kalp Yetersizliğinde Klinik Bulgular ve Tanı. Turkiye Klinikleri Journal of Cardiology, 2004; :8-15.
  • Kozan Ö. Akut koroner sendromlarda statin kullanımı. Türkiye Kardiyoloji Klinikleri, 2004; :-.
  • Hazan E, Uğurlu B, Sarıosmanoğlu ON, Kozan Ö, Metin K, Oto Ö. Intravascular Ultrasound (IVUS) for detecting post-transplantation allograft vasculopathy in cardiac recipients. European Society of Cardiology ,E-Journal of Cardiology Practice, 2004; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Ünal N, Paytoncu Ş, Saylam GS, Kumtepe S, Kösecik M, Kır M, Akçoral A, Kozan Ö. Takayasu’s arteritis with bilateral renal artery stenosis: Unilateral kissing balloon angioplasty. International Journal of Cardiology, 2004; :299-300. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Akıncı B, Yener S, Arıcan Ö, Saygılı F, Alacacıoğlu İ, Demirkan F, Kozan Ö. Subklaviyen ve Renal Arter Stenozu Saptanan Bir Olguda Düşük Protein C ve Protein S Aktivitesi.. Dokuz Eylül Tıp Dergisi ,, 2004; 18(Suppl3):246-250.
  • Ünal N, Paytoncu Ş, Sağın Saylam G, Kumptepe S, Kösecik M, Kır M, Akçoral A, Kozan Ö. Takayasu’s arteritis with bilateral renal artery stenosis: unilateral kissing balloon angioplasty.. International Journal of Cardiology, 2004; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kaya D, Kozan Ö, Belgi A, Taştan A, Esen A, Barutçu İ, Ergene O. Sinüs ritmindeki mitral darlığı olgularında pulmoner venöz akımların sistolik fraksiyonu kapak alanının güvenilir bir göstergesi olarak kullanılabilir.. MN Kardiyoloji, 2003; 10(6):435-440.
  • Kes S, Çağlar N, Canberk A, Değer N, Demirtaş M, Dörtlemez H, Kiliccioğlu B, Kozan Ö, Övünç K, Erol Ç. Treatment of mild-to-moderate hypertension with calcium channel blockers: a multicentre comparison of once-daily nifedipine GITS with once-daily amlodipine. Current Medical Research and Opinion, 2003; :-. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Okan T, Koçal B, Kozan Ö. Hiperkalemik ve dal bloklu bir olgudaki abartılı elektrokardiyografik değişiklikler. MN Kardiyoloji, 2003; 10(6):284-287.
  • Ünal N, Kösecik M, Sağlam Sağın G, Kır M, Paytoncu Ş, Kumtepe S, Akçoral A, Arslan N, Öztürk Y, Kozan Ö, Oto Ö. ERKEN KORONER ATEROSKLEROZU NEDENİYLE BYPASS YAPILAN HOMOZİGOT AİLEVİ HİPERKOLESTEROLEMİLİ BİR OLGU. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2002; 16:101-105.
  • Kozan Ö, Akdeniz B. Kalp Yetmezliğinde Anjiotensin II Antagonistleri. British Medical Journal Türkiye, 1999; 4(5):6-8.
  • Taştan A, Kınay O, Nazlı C, Kozan Ö, Ergene O, Seyithanoğlu BY, İşgüzar E, Tamcı B, Keskin V, Tekin Ü, Ergene Ü. Akut miyokard enfarktusunden sonra kontraktil fonksiyonlari bozulan miyokardin canliliginin degerlendirilmesinde dusuk doz dobutamin stres ekokardiyografinin degeri. Turk Ekokardiyografi Dergisi, 1999; 1:45-52.
  • Kozan Ö, Nazlı C. Safen greft darlıklarında stent. Türkiye Girişimsel Kardiyoloji Derneği, 1999; 3(2):95-99.
  • Ergene O, Taştan A, Seyithanoğlu Y, Nazlı C, Kozan Ö, Ergene Ü, Keskin V. Catheter induced vasospasm in the right external iliac and femoral arteries during a cardiac diagnostic procedure. The International Journal of Cardiac Imaging, 1999; :189-193. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Nazlı C, Kınay O, Kozan Ö, Ergene O, Tamcı B, Seyithanoğlu B, İşgüzar E, Ergene Ü, Taştan A, Keskin V. Recovery of left atrial mechanical functions after electirical and pharmacologic cardioversion. Turkish Journal of Interventional Cardiology, 1999; 3:30-35.
  • Ergene O, Seyithanoğlu BY, Taştan A, Ergene Ü, Kozan Ö, Belgi A, Kaya D. Comparison of Angiographic and Clinical Outcome After Cutting Balloon and Conventional Balloon Angioplasty in Vessels Smaller than 3 mm in Diameter: A Randomized Trial.. Journal of Invasive Cardiology, 1998; :70-75. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Seyithanoglu BY, Masud AR, Ergene O, Kozan Ö, Morris WM, Corbelli J, Wilson MF. Compliant vs Non-compliant Balloons. A Prospective Randomized Study. Japanese Heart Journal, 1998; :45-54. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Seyithanoğlu BY, Masud AR, Ergene O, Morsıs W, Kozan Ö, Corbelli JC, Wilson M. Directional coronary atherectomy versus coronary angioplasty in vessels larger than 3 mm in diameter. Japanese Heart Journal, 1998; :55-56. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Derebek E, Kozan Ö, Durak H, Kaya D, Çapa G, Özbilik E, Değirmenci B, Ergene O. Infusion versus bolus injection of Tc-99m tetrofosmin in the identification of viable myocardium. Clinical Nuclear Medicine, 1998; :146-149. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö, Nazlı C, Kınay O, Ergene O, İşgüzar E, Tamcı B, Seyithanoğlu B, Tekin Ü, Ergene Ü, Taştan A, Keskin V. Use of Intraventricular Dispersion of the Peak Diastolic Flow Velocity as a Marker of Left Ventricular Diastolic Dysfunction in Patients with Atrial Fibrillation. Journal of the American Society of Echocardiography, 1998; :1036-1043. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö, Taştan A, Seyithanoğlu B, Ergene O, Belgi A, Kaya D. İnoue mitral balon valvuloplastide yeni bir yöntem: olgu sunumu. Türk Kardiyoloji Dergisi, 1998; 1:189-1991.
  • Kozan Ö, Taştan A, Ergene O, Seyithanoğlu B, Kaya D, Belgi A, Nazlı C, Kınay O, Tamcı B, İşgüzar E, Keskin V. Proksimal arter darlıklarının revaskülarizasyonunda stent ve direksiyonel koroner. Türk Girişimsel Kardiyoloji Dergisi, 1998; 2:6-9.
  • Taştan A, Ergene O, Belgi A, Kaya D, Kozan Ö, Seyithanoğlu B, Kınay O, Nazlı C, Ergene Ü, İşgüzar E. Koroner arter hastalığı olan olgularda renal arter stenozu sıklığının anjiyografik taranması.. Türk Kardiyoloji Dergisi, 1998; 1(3):80-83.
  • Taştan A, Ergene O, Kaya D, Belgi A, Kozan Ö, Seyithan B, Nazlı C, Kınay O, Ergene Ü, Tekin Ü. Koroner anjiyografi uygulanan hastalarda ortalama abdominal aort çapı ve anevrizma sıklığının araştırılması.. Türk Kardiyoloji Dergisi, 1998; 1(2):76-79.
  • Çömlekçi A, Hekimsoy Z, Resmi H, Kozan Ö, Biberoğlu S. Tip II diyabetik birey çocuklarında erken metabolik değişiklikler. Türk Diabet Yıllığı, 1998; 13(1):72-77.
  • Pehlivan M, Tarhan MO, Seyithan Y, Kozan Ö, Biberoğlu K. Nedeni Bilinmeyen Ateş Tablosu ile Seyreden İnfektif Endokardit: 7 Olgu Sunumu. Flora, 1998; 3(1):35-41.
  • Taştan A, Kozan Ö, Seyithanoğlu B, Ergene O, Kaya D, Belgi A. “Koroner Anjiyografi sırasında sağ koroner arterin distalinde tespit edilen koroner arter spazmının giderilmesi”,. Turk Girisimsel Kardiyoloji Dergisi,, 1997; :127-128.
  • Akçoral A, Tavlı V, Kozan Ö, Ergene O, Tavlı T, Ünal N. “Non-invasive diagnosis and management of coronary arteriovenous fistula – A case report”,. Turkish journal of Pediatrics, 1997; 39:137-141.
  • Kaya D, Pehlivan M, Seyithanoğlu B, Belgi A, Kozan Ö. “Alkolün uyardığı varyant angina pektoriste magnezyum eksikliği: Bir olgu sunumu”,. Türk Girişimsel Kardiyoloji Dergisi, 1997; 1:74-76.
  • Kocabaş C, Şekeroğlu B, Kaya D, Kozan Ö, Yuluğ N, Biberoğlu S, Biberoğlu K. “Koroner erter bypass sonrası gelişen Aspergillus endokarditi”,. Klimik Dergisi, 1997; 10:138-140.
  • Kaya D, Seyithanoğlu B, Belgi A, Taştan A, Ergene O, Kozan Ö. “Sol ventrikul diastol sonu basincinin noninvazif bir yontem olan transtorasik ekokardiyografi ile olculmesi.”,. Turk Girisimsel Kardiyoloji Dergisi, 1997; 1:56-59.
  • Çömlekçi A, Biberoğlu S, Kozan Ö, Bahçeci O, Ergene O, Nazlı C, Kınay O, Güner G. “Tip II diabetes mellitus ve lipoprotein(a)”,. Türk Diyabet Yıllığı, 1997; 12(1):129-136.
  • Derebek E, Kozan Ö, Durak H, Ergene O, Özbilek E, Çapa G, Belgi A, Yürekli Y, Değirmenci Polack B, Doğan S. Sublingual nitrate plus Tc-99(m)-tetrofosmin infusion in the detection of severely ischaemic but viable myocardium: A comparative study with stress, redistribution, reinjection and late redistribution Tl-201 imaging. Nuclear Medicine Communications, 1996; :864-871. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Kozan Ö, Kaya D, Ergene Ü. “İnfektif endokardit tanısına kardiyolojik yöntemlerin katkısı”,. ANKEM Dergisi, 1996; 10:291-295.
  • Taştan A, Kaya D, Nazlı C, İşgüzar E, Kozan Ö. “Sol ana koroner arterin sağ sinüs valsalvadan çıkış anomalisi”,. Van Tıp Dergisi, 1995; 2:200-201.
  • Sarıkamış C, Bozat T, Kırma C, Ergene Ü, Ülker A, Turan F, Ergene O, Kozan Ö. “Başarılı koroner anjiyoplasti sonrasi ambulatuar elektrokardiyografi ile saptanan miyokard iskemisi”,. Dokuz Eylul Universitesi Tip Fakultesi Dergisi, 1995; 9:70-73.
  • Tavlı T, Kozan Ö, Cin VG, Doğan A, Gökçin A. The Effects of Nisoldipine on Carotid Artery Stiffness and Left Ventricular Functions. Japanese Heart Journal, 1995; :629-637. ( SCI-Exp : Science Citation Index-Expanded (SCI dahil) )
  • Dindar I, Çağlar N, Ergene O, Kozan Ö, Turan F, Özdemir N, Aksoyek S. “Sol ana koroner tam tikanmalari.”,. Turkiye Klinikleri Kardiyoloji Dergisi, 1993; 6:186-191.
  • Kozan Ö, Ergene O, Okay T, Deligönül U, Çağlar N, Sancaktar O, Şenocak M, Özdemir M. “505 olguda koroner anjiyoplasti komplikasyon ve ongorduruculeri”. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 1993; 211:160-164.
  • Ergene O, Kozan Ö, Özkan M, Erbengi TY, Sava A, Yakut C. “Iki boyutlu ekokardiyografi ile saptanan indifferensiye mezansim hucreli sarkom olgusu”. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 1993; 21:132-134.
  • Dindar I, Çağlar N, Turan F, Ergene O, Kozan Ö. “Anormal cikisli sol sirkumfleks artere perkutan transluminal koroner anjiyoplasti uygulamasi. Turkiye Klinikleri Kardiyoloji Derg, 1993; 6:252-256.
  • Ergene O, Kozan Ö, Bayram A, Dindar I, Aksoyek S, Pektaş O. “Gunde tek doz enalaprilin antihipertansif etkinliginin 24 saatlik ambulatuvar kan basinci olcum teknigi ile degerlendirilmesi”,. S. U.Tip Fak. Derg, 1993; 9(1):78-82.
  • Kozan Ö, Ergene O, Okay T, Deligönül U, Çağlar N, Sancaktar O, Şenocak M, Özdemir M. “Perkutan transluminal koroner anjiyoplasti: 505 olgunun erken donem sonuclari”. Archives of the Turkish Society of Cardiology, 1993; 21:155159-.
  • Kozan Ö, Ergene O, Çağlar N, Okay T, Dindar I, Sancaktar O. “65 yas uzeri olgularda perkutan transluminal anjiyoplasti sonuclari”,. Turkiye Klinikleri Kardiyoloji Derg, 1993; 6:100-104.
  • Ergene O, Kozan Ö, Dindar I, Aksoyek S, Pektaş O. “Cilazapril : Klinik etkinliginin 24 saatlik ambulatuvar kan basinci olcum teknigi ile degerlendirilmesi”,. Ataturk Universitesi Tip Bulteni, 1993; 25(2):215-221.

Bildiriler


  • Ergene O, Kozan Ö, Özlük ÖA, Zoghi M. KARDİYOVASKÜLER AKADEMİ DİJİTAL 2020. http://www.kvak2020.org/tr/: http://www.kvak2020.org/tr/ ONLİNE; 18/09/2020 – 20/09/2020