Ana Sayfa Tıp&Sağlık Öğünleri Erken Yemek Kalp Hastalıklarını Azaltıyor

Öğünleri Erken Yemek Kalp Hastalıklarını Azaltıyor

Araştırmacılar günün ilk ve son öğünlerini erken yemenin kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceğini bildiriyor. Bilim insanları kahvaltının sabah 8.00’den önce, akşam yemeğinin de 21.00’dan önce yenmesini önerdiler.

Study: Eating Breakfast and Dinner Earlier in the Day Might Lower Heart Disease Risk

Araştırmacılar, çalışmalarında NutriNet-Santé çalışmasına katılan, yaş ortalaması 42 olan 103.389 yetişkinin verilerini inceledi.

Tıbbi kayıtlar Birleşik Krallık Biobank veri tabanından elde edilen ve 7 yıl süren takip süresinde, diyet kayıtları, yemek zamanlaması ve kişinin 24 saat içinde kaç kez yemek yediği hakkında bilgi sağlandı.

Günün ilk öğününü geciktirmek daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkilendirilen araştırmada, her ilave saatlik gecikme, serebrovasküler hastalıkta yüzde 6’lık bir artışla ilişkilendirildi.

Akşam yemeğini saat 21.00’dan sonra yiyenlerde, saat 20.00’den önce yiyenlere göre yüde 28 daha yüksek serebrovasküler hastalık riskiyle ilişkilendirildi. Zaman dilimi içerisinde birinin yemek yeme sayısıyla hiçbir anlamlı ek risk ilişkilendirilmedi.

Araştırmacılar, günün son yemeğinin zamanlaması arasındaki olumsuz ilişkilerdeki farklılıkların kadınlarda erkeklere göre daha anlamlı olduğunu ekledi. Ayrıca, Oruç hakkında bilinmesi gerekenler Araştırmacılar, bu sonuçların, ilk ve son öğünleri daha erken yemenin ve daha uzun gece açlığı yaşamanın kardiyovasküler hastalık riskini önlemeye yardımcı olabileceği fikrini desteklediğini belirtti.​

How Meal Timing Affects Heart Health

According to Srour, the connection between meal timing and heart health likely has to do with the interplay between eating and circadian rhythm.

“Meal timing regulates the biological clocks that are involved in several circadian functions like regulating blood pressure, metabolism, and hormonal secretion,” he said