Ana Sayfa Manşet Metaverse Tıp Eğitimini, Tıp Uygulamasını ve Sağlığı Dönüştürecek mi?

Metaverse Tıp Eğitimini, Tıp Uygulamasını ve Sağlığı Dönüştürecek mi?

Metaverse, sanal gerçeklik, karma gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinden oluşan paralel bir dijital gerçekliktir. Hekimleri nasıl eğittiğimiz ve geleneksel gerçeklikte nasıl çalıştıkları konusunda dönüştürücü bir potansiyele sahiptir!

Fakat bu yeni teknolojinin yükselişi ile güvenlik, uygulanabilirlik ve klinisyen-hasta ilişkisi ile ilgili endişelerde ortaya çıkıyor!

Artık tıp eğitimi içinde kullanılmakta, örneğin cerrahi eğitim için VR kullanıyor.

Anatomiyi daha iyi algılamak mümkün, bknz:

Virtual reality applications toward medical field

Bu çığır açan yeniliğin tabi ki en büyük tehditi; Tüm dijital platformlarda olduğu gibi siber saldırılar için potansiyel barındırıyor ve bu, önde gelen VR şirketlerinin değerlendirmesi gereken bir risk. Hacklenemez bir sistem oluşturmak ve sürdürmek zor bir iştir.

Değişim “MetaHealth”

Digital Healthcare Partners’ın (DHP) ortağı ve kurucu ortağı Jeong Ji-hoon, “etkileşimin” meta verinin avantajı olduğunu ve daha geniş anlamda kullanılması gerektiğini söyledi.

Jeong, “Meta veri tabanının en büyük avantajı, mevcut tek yönlü eğitimin aksine, katılımcılar arasında etkileşim oluşturabilmesidir” dedi.

“Tıp eğitiminde basit bilgi sunumundan ziyade simülasyon eğitimi için kullanılacak.”

Metaverse kullanan tıp eğitimi, gelişmiş el becerileri ve etkileşimler gerektiren alanlarda daha etkili olacak ve bu da ek teknoloji ihtiyacını artıracak” dedi.

META-SAĞLIK BİZE HANGİ YENİ YOLLARI SUNACAK?

Teknoloji Girişimcisi – CerebrumTech Kurucusu Dr. R. Erdem Erkul konuyla ilgili olarak, “AR (artırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) teknolojileri; doktor eğitimi, hasta tedavileri ve hastane yönetimi gibi operasyonlarda kolaylık sağlayabilecek önemli teknolojiler. BIS Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2018 itibarı ile Kuzey Amerika sağlık sektöründe kullanılan AR ve VR endüstrisi toplam 477 milyon dolar değerindeyken, 2025 yılına kadar bu rakamın 4,64 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu teknolojilerle desteklenecek Metaverse evreninin, özellikle teşhis koyma, doktor ve hastane personelinin eğitilme süreçlerinde nasıl bir avantaj sağlayabileceğini düşünmenizi isterim ”diyor. Bu durumda soru şu; Nedir Metaverse? Kelime anlamı ile “kurgusal evren” anlamına gelen Metaverse gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleşmesi demek. Bu evrende insanlar farklı cihazlar arasında hareket ederek sanal bir ortamda iletişim kuruyor. Bu iletişim akla gelen her alan için geçerli. Konumuz sağlık olduğuna göre ona dönelim ve sıradaki soruyu soralım; “Tıbbi uygulamalar açısından Metaverse’ün insanlığa sağlayacağı imkanlar neler”

TIPTA METAVERSE’ÜN KULLANIM ALANLARI

Metaverse’ün tıpta kullanımı ile muayeneler uzaktan çevrim içi ortamda gerçekleşip, fiziksel kontrol gerektirmeyen durum ve hastalıklarda hastaneye gidilmeden doktorlarla görüşülebilecek. Çeşitli ameliyatlar hem doktorların hem de hastaların ülkeler arası seyahat etmesine gerek kalmadan, konumdan, zamandan ve fiziksel yeterlikten bağımsız şekilde yapılabilecek. Dijital cerrahinin gelişiminin Metaverse ile daha da yaygınlaşması söz konusu olabilecek. İşte Metaverse evreninin sağlığa yansımalarıyla ilgili konu başlıkları: *Doktor ve doktor adaylarının katılacakları tıp alanıyla ilgili gelişmelerin anlatıldığı toplantı, konferans ve çeşitli meslek eğitimlerine dünyanın her yerinden eş zamanlı olarak erişim sağlanabilecek.

İlaç firmaları ise bir iletişim aracı olarak ta kullanabiliyor:

Drugmakers use metaverse to communicate with ‘MZ generation’

Endüstri için AR-Ge çalışmalarından, ilaç keşfine ve pazarlamaya kadar giden geniş yelpazede metaverse yi değerlendirebilir;

Pharma companies in the metaverse? Maybe not yet, but time to start thinking future use, experts say

Metaverse Tıp Fakültesi mümkün mü?

Cumhuriyet; Metaverse Tıp Fakültesi gerek eğitim, gerek uygulama açısından teorik olarak tüm bu veriler ışığında günün birinde mümkün olacak. Ancak böyle bir durumda insana dokunmaksızın mezun olunduğunda nelerle karşılaşılabileceğine dair elimizde hiçbir veri yok. Öğrencinin sanal bir ameliyatı yaparken sıkılıp bırakması, komplikasyonlara yol açması, kendine yeni teknikler yaratması belki mümkündür ama gerçek hayatta bu keyfiyetleri olamayacaktır. Standardize ameliyatlar ve tedaviler de mümkün olacaktır ama tıbbın önemli deyişi karşısında bu standardizasyonun çaresiz kaldığı zamanlar da görülecektir; son olarak söylenmesi gereken, “hastalık değil hasta vardır.”

Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlarım…

[email protected]

Kaynaklar:
1. https://hub.jhu.edu/2022/01/26/star-robot-performs-intestinal-surgery/

2. https://www.cumhuriyet.com.tr/bilim-teknoloji/3-erkek-metaversete-bir-kadini-taciz-etti-1904084?tm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi
3. Kye B. J Educ Eval Health Prof. 2021; 18: 32. 
4. https://www.cnbc.com/2021/12/04/the-first-metaverse-experiments-look-to-whats-happening-in-medicine.html 

TIP için Daha Fazlasına bakınız:

Expert consensus on the metaverse in medicine

The use of metaverse in fetal medicine and gynecology

Application of computer-based testing in the Korean Medical Licensing Examination, the emergence of the metaverse in medical education, journal metrics and statistics, and appreciation to reviewers and volunteers

Radiographic imaging and tomography

görsel