Ana Sayfa Vitrin Konuşma Bozukluklarını Düzelten Elektronik Bant Sayesinde Yeniden Konuşabileceksiniz

Konuşma Bozukluklarını Düzelten Elektronik Bant Sayesinde Yeniden Konuşabileceksiniz

Yeni nesil bir elektronik bant sayesinde, boğaz kaslarının hareketi yapay zekayla okunarak ses bozukluğu olan kişiler yeniden konuşabilecek. ABD’dan araştırmacıların Nature Communications’da yayınladığı makalede sadece boğaz hareketlerinden yola çıkarak konuşmayı sağlayan elektronik bir bant tanıtıldı.

Speaking without vocal folds using a machine-learning-assisted wearable sensing-actuation system

Deriye yapıştırılan bant, gırtlak kaslarının hareketlerini elektrik sinyallerine dönüştürüyor ve bunlar da bir tür yapay zeka yada diğer bir tabirle makine öğrenimi algoritması tarafından konuşmaya çevriliyor.

Daha sonra bir hoparlör, kişinin söylemeyi amaçladığı cümleleri yüksek sesle okuyor. Fakat prototip şimdilik yalnızca önceden kaydedilmiş belirli cümleleri aktarabiliyor.

Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Ziyuan Che AFP’ye yaptığı açıklamada, yamanın kişinin ses tellerinin titreşimlerini algılamaya gerek duymadan çalıştığını, yani ses telleri zarar görmüş kişilerin konuşmalarını düzeltmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Araştırmaya göre, insanların yaklaşık üçte biri yaşamları boyunca en az bir ses bozukluğu yaşıyor.

Araştırmacılar, elektro-larinks gibi elde taşınan cihazlar gibi ciddi ses sorunları için mevcut tedavilerin “rahatsız edici, rahatsız edici veya invaziv” olabileceğini söyledi.

Yüzde 95 doğrulukla çeviriliyor

Su geçirmez yama kabaca büyük bir madeni para büyüklüğünde ve sadece 7 gram ağırlığında. Che, cihazın dokusunu lastik bir eldivene benzetiyor.

Cihazı test etmek için ses bozukluğu olmayan sekiz gönüllüden “Mutlu Noeller”, “Seni seviyorum” veya “Sana güvenmiyorum” gibi beş cümleyi hem konuşmaları hem de fısıldamaları istendi.

Yamanın hareket halindeyken de çalıştığını göstermek için cümleleri ayakta dururken, yürürken ve koşarken okudular. Araştırmaya göre cihaz, gönüllülerin ne söylediklerini zamanın yaklaşık yüzde 95’inde doğru bir şekilde yorumladı.

Che, boğaz kaslarını benzer şekilde hareket ettiren bazı kelimelerin – örneğin “make”(yapmak) kelimesi ve “Mark” isminin – yama tarafından ayırt edilmesinin zor olabileceğini söyledi.

Che, “Ancak bu iki kelime genellikle ‘Yemek yapacağım’ ya da ‘Nasılsın Mark?’ gibi uzun bir cümlenin içinde yer alır” diye ekledi.

Bu da sadece kelimeleri değil cümleleri de çeviren cihazın bağlamı yakalamasını sağlıyor. Yine de araştırmacılar sistemin kullanıma geçmesi için halen çok zaman olduğunun da altını çiziyor. Ve şu anda cihaz tarafından oynatılabilen tüm cümlelerin önceden kaydedilmiş olması gerekiyor, bu da “cihazımızın uygulamasını sınırlayacaktır” diye kabul etti Che.

Speaking without vocal folds using a machine-learning-assisted wearable sensing-actuation system