Ana Sayfa Manşet Kimya sektörü 2023 ihracat hedefimiz 50 milyar dolar

Kimya sektörü 2023 ihracat hedefimiz 50 milyar dolar

W-İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Murat Akyüz’ün görüşlerini ilaç-eczacılık, kozmetik ve medikal ürünler bazında almak istiyoruz.
İKMİB​ Türkiye için ne anlama gelmiştir​? 

M.A.-Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, gerek üretim gerekse de dış ticarette ülke ekonomisine oldukça büyük fayda sağlıyor. Toplam ülke ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiren, yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan kimya sektörü, Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en fazla katkı yapacak sektörlerin başında geliyor. İKMİB olarak, Türkiye ihracatını sırtlayan kimya sektörünün yurtdışı pazarlarda daha da güçlü bir konuma gelmesi ve ihracatını artırması için yoğun çaba içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya kimya sektörünün tüm alt sektörlerinde dünyanın hemen hemen her ülkesinde düzenlediğimiz organizasyonlar ve yaptığımız tanıtım çalışmaları ile Türkiye’ye ve Türk kimya sektörüne var gücümüzle hizmet ediyoruz.​​ 

W-Üye profiliniz ve üyelik kriterleriniz nelerdir? 

M.A.-Birliğimizin iştigal alanına giren kimya sektörü ürünleri oldukça geniş bir  ürün yelpazesine  sahip. Bu sebeple üye profilimiz, plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar, organik ve anorganik kimyasallar, kauçuk eşya, eczacılık ürünleri, sabun ve temizlik ürünleri, kozmetikler, boyalar, yapıştırıcılar, gübreler ve diğer muhtelif kimyasalların üretimini ve ihracatını gerçekleştiren firmalardan oluşuyor. Üye firmalarımız, ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluşmakla birlikte, Türkiye’nin ilk 500 en büyük sanayi kuruluşları listesinde yer alan firmalarımız da bulunuyor. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız birliğimize üye olabiliyor. Birliğimizin yıllık aidat ücreti 100 TL olup, yeni üyelik yapan firmalarımızdan tek sefere mahsus olmak üzere 200 TL giriş aidatı alıyoruz.

W-Derneğinizin amacı rekabetçi ürünler ile ihracatı artırmak mıdır? Rekabetçi üründen ne anlamalıyız? 

M.A.- İKMİB olarak, kimya sektöründe ihracat yapan Türk firmaların ihracatlarını arttırması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması için çalışmalarda bulunmayı, üyelerinin menfaatlerini korumayı, uluslararası arenada güçlü bağlantılar kurmasını, yeni pazarlara açılmasını, mesleki ahlak ve dayanışmayı korumayı amaç edindik. Bu amaçla, kimya sektörünün tüm alt sektörleri ile yakın ilişkiler içerisinde bulunarak sektördeki gelişmelerin, yeniliklerin yakından takip edilmesi ve yurt dışından yeni müşteriler kazanılması için dünya çapında organizasyonlar düzenliyoruz. Rekabetçi ürün, mevcut pazar koşullarında sağladığı yenilikçi özellikler ile üreticisine rekabet avantajı sağlayan ürünler olarak tanımlanabilir. Özellikle Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve marka çalışmalarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi ile elde edilen yüksek katma değerli ürünlerin günümüzde rekabetçilik avantajı sağladığını görüyoruz. 

​W- İhracat performansımızı ve hep dile getirdiğiniz kg/usd bazında geldiğimiz noktayı değerlendirmenizi alabilir miyiz?​

M.A- Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektörü konumundaki kimya sanayi, yılın başından bu yana ihracatta yakaladığı yükselişi artırarak sürdürüyor. Kimya sektörü ihracatı yılın on bir aylık döneminde yüzde 16,04 artışla 14 milyar 734 milyon dolara ulaştı. Yılsonunda da kimya sektörü ihracatının yaklaşık 16 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2017 yılında kimya sektöründe kilogram başına düşen ortalama ihracat değerinin 0,87 dolar olduğunu görüyoruz. Geçen yıla göre kısmi bir artış olsa da sektör için belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşabilmemiz adına kilogram başına düşen ortalama ihracat değerini arttırmaya yönelik yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle 2015 ve 2016 yıllarında petrol ve emtia fiyatlarında meydana gelen düşüşün kimya sektörü birim fiyatlarını olumsuz etkilediğini söyleyebilirim.

W- İhracat yaptığımız ülke-kıta bazında gelişimimiz nasıl olmuştur? 

M.A.- Kimya sektöründe Kasım ayı itibariyle en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır, İtalya, İran, İspanya, İngiltere ve Yunanistan olarak sıralanıyor. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke grubu ise Avrupa Birliği. Toplam kimya sektörü ihracatımızın yaklaşık yüzde 36’sı Avrupa Birliği’ne gerçekleştirildi. Avrupa Birliği’ni sırasıyla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, diğer Avrupa ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkeleri takip ediyor. Bu açıdan bakıldığında kimya sektörü ihracatının farklı kıtalar arasında pazar çeşitliliği açısından dengeli bir biçimde dağıldığını söyleyebiliriz. Dünyanın en büyük pazarlarından Kuzey Amerika’ya kimya sektörü ihracatımızın arttırılmasına yönelik olarak da çalışmalarımız devam ediyor. Bu pazara yönelik gerçekleştirdiğimiz Türk Ticaret Merkezleri, yurtdışı fuar ve ticaret heyetleri organizasyonları ile ihracatçılarımıza destek oluyoruz.

W-İlaç-eczacılık, kozmetik ve medikal ihracatımız yıllar içinde gelişimi ve 2023’e katkısını nasıl öngörüyorsunuz?​

M.A.- 2014-2016 dönemi incelendiğinde ilaç sektörü hariç, medikal ve kozmetik sektörlerinde 2016 yılında az da olsa bir düşüş yaşandı. Ancak 2017 yılında genel olarak tekrar yükselişe geçilmesi ile 2020-2023 yılları itibariyle yüzde 5’lik ivme kazanarak ihracatın artmasını ön görüyoruz. 

 

Yıllar

Yıllar Bazında Sektörel İhracat ( milyon $)
İlaçMedikalKozmetik
2014939,4519,81.271,7
20151.023507,21.093,6
2016956,7516,31.050,2
2017 (öngörülen)10005301100
2020(öngörülen)1050556,51155
2023 (öngörülen)1102584,31212

 

W-İKMİB olarak 2023 hedefiniz ve önümüzdeki yıllara ait beklentiniz nedir aktarır mısınız?

M.A.- Kimya sektörü 2023 ihracat hedefimiz 50 milyar dolar. 500 milyar dolarlık Türkiye ihracat hedefinden yüzde 10’luk bir oranın kimya sektörü tarafından gerçekleştirilmesini hedefliyoruz.​

W-Yerlileştirme Komitenizin amacı ve fonksiyonu hakkında bilgi alabilir miyiz ?

M.A.-Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız öncülüğünde başlatılan “Yerlileştirme” projesine İKMİB olarak destek veriyoruz. Bu amaçla kurduğumuz komitemiz, yerlileştirmeye konu olabilecek ürünleri tek tek inceleyerek sağlıklı bir strateji geliştirilmesine katkı sağlıyor. Söz konusu kimyasal ürünlerin üretim kapasitesi, yatırım maiyetleri vb. konularda fikir alışverişinin yapıldığı komitemizde alanında tecrübeli, bilgi sahibi iş adamalarımız düzenli aralıklarla bir araya gelerek, Bakanlığımızın çalışmalarına ışık tutuyor.

W-İlaç-eczacılık, kozmetik ve medikalde ihracat teşvikleri nelerdir? Teşvik ve diğer desteklerin geliştirilmesi çalışmalarınız nelerdir? ​

M.A.-Genel olarak ihracata yönelik;

  • Yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi,
  • Yurt dışı birim, marka ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Pazara giriş belgelerinin desteklenmesi,
  • Turquality,
  • Tasarım desteği,
  • Uluslararası nitelikteki yurt içi fuarların desteklenmesi,
  • Pazar araştırması ve pazara giriş desteği,
  • UR-GE,
  • Döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi,
  • Teknik müşavirlik firmalarının yurd dışında faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • E- ticaret sitelerine üyelik,
  • İstihdam desteği,
  • Eğitim desteği
    verilmekle birlikte son yıllarda bu destek/teşviklerin özellikle sektörel bazda efektif kullanılması için Ekonomi Bakanlığımız yeni çalışmalar yürütüyor.​

W-Ülkemizin Uluslararası İlaç denetim Birliği (PIC/S) üyeliğine kabulünün anlamı nedir aktarır mısınız?

M.A.-01 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak üyelikle birlikte TİTCK tarafından yapılan denetimler tüm dünyada kabul görecek ve Türkiye’de üretilen ilaçların kalitesi ve güvenliği tescil edilmiş olacak. Aynı zamanda PIC/S üyeliği sayesinde ülkemizde üretilen ilaçların dünya pazarına açılmasının önündeki teknik engeller de büyük oranda ortadan kaldırılmış olacak.

W-İlaç ihracatımıza bir etkisi olacak mıdır?

M.A.-Aralarında ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya’nın da bulunduğu Uluslararası İlaç Denetim Birliği üyeliğiyle birlikte Türkiye’de üretilen ilaçların kalitesi uluslararası alanda tescillenirken, ülkemiz, ilaç sektöründe yüksek standartlı üretimiyle rekabet gücünü geliştirmede önemli bir adım attı. İlaç sektörümüzün gözle görülür desteğinin de katkısıyla gerçekleşen bu prestijli üyelik aşamasında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yanı sıra üreticilerimiz yaklaşık 4 yıldır yürütülen çalışmalar neticesinde çok ciddi ve zorlu denetimlerden başarıyla geçtiler.  PIC/S Uluslararası İlaç Denetim Birliği’ne üyelik ilaç sektörümüzün tüm dünyadaki itibarını ve güvenilirliğini artıracak. Ayrıca PIC/S üyeliği sayesinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan denetimlerin tüm dünyada geçerli olması firmalarımızın dış ticarette tarife dışı engellerini ortadan kaldırmanın yanı sıra üretim maliyetlerini de azaltarak ihracat kabiliyet ve potansiyellerini artıracak. Bu gelişmelerle birlikte kimya sektörümüzün katma değeri yüksek ürün gruplarından olan ilaç ihracatında artış sağlanabilecek. Ülkemizin ilaç üretimindeki yüksek kalite seviyesinin tescillenmesi ile beraber ihracatta yüksek teknoloji ürünler ile gerçek potansiyelimizi yakalayabilecek bir ortamın oluşacağına inanıyoruz.

W-Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğiniz ile İlaç-eczacılık, kozmetik ve medikal ürünlerde yakaladığınız yeniliklere ait örnekler paylaşır mısınız?

M.A.-Sektörümüzü bugün bulunduğu konumdan çok daha iyi noktalara taşımak ve ihracatımızı sürdürülebilir şekilde artırabilmek için Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları gerçekleştirerek katma değeri yüksek üretime odaklanmamız gerekiyor. Bu kapsamda Birliğimiz tarafından Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ortaklığı ile üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi, yüksek katma değerli üretim yapılması ve ihracatın artırılması amacıyla yedi yıldır Kimya Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğini düzenliyoruz. Özellikle ilaç-eczacılık, kozmetik ve medikal ürünler sektörlerine yönelik birçok proje, düzenlediğimiz yarışmalarda ödül almaya layık bulundu. Göz içi lensler, yara iyileşmesini hızlandıran antibakteriyel yara kapayıcılar, bitkisel antimikrobial etkili hava filtreleri, saç ve cilt tedavisine yönelik doku yenilenmesini hızlandırılan büyüme faktörü üretimi gibi birçok yenilikçi proje düzenlemiş olduğumuz Ar-Ge Proje Pazarı organizasyonu sayesinde sanayicilerimiz ile buluştu. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı organizasyonumuz ile en önemli hedefimiz, projelerin mümkün olan kısa sürede sanayiye uyarlanması ile ülke ekonomisine fayda sağlamasıdır.

W-Kozmetik ürün denetimlerinde yapılan denetimlerde güvensiz ürün sayısı-oranı hayrete düşürmektedir, bu sonuç doğal mı, sebepleri nelerdir?

M.A.-Ürün denetimlerinde daha kontrollü olan market raflarında ve alış veriş mağazalarında daha güvenli ürün satışı yapılıyor. Sonuçlar bunu gösteriyor.

Açık Halk Pazarlarında ve faturasız satışların yoğun olduğu noktalarda ise denetim azlığından güvensiz ve hatta taklit ürün oranı çok daha yüksek. Sonuç olarak kontrol ve denetimin olabileceği noktalarda bu oranın azlığı çok doğaldır.

W-Sektörün büyüklüğünü görebilmemiz için hacmini ifade eder misiniz? ​

M.A.-Kozmetik sektöründe 2016 yılında 1 milyar 50 milyon dolar ihracatın 2017 yılı sonu itibariyle 1 milyar 155 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. İthalat rakamları ise yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar civarında.

W-Taklit sektörüne yönelik önleyici çalışmalarınız var mıdır?

M.A.-Sektör için önemli rekabet dezavantajı olan taklit ürünlerle kamunun etkin mücadelesini bizler de destekliyoruz. Bu konuda bizlerin yapacağı en önemli mücadele yöntemi, markalaşmaya önem vermek ve bu manada verilen/verilecek olan desteklerin artırılması yönünde çalışmak olacaktır.

W-Vizyon hedeflerinizi alabilir miyiz?​

M.A.-İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak, üye firmalarımızın global pazarlarda lider olması hedefiyle çeşitli organizasyonlar düzenleyerek bilgilendirme, destekleme ve üyeler arasında iş birliğini arttırma faaliyetlerini yürütüyoruz. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan, boyaya kimya sektörünün tüm alt sektörlerinde uluslararası fuarlara milli katılım organizasyonları, teknik seminerler, ticaret ve alım heyeti organizasyonları düzenliyor ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması amacıyla sektörde AR-GE çalışmalarına destek oluyoruz. 

W- Başkanım değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.