Ana Sayfa Manşet Kemoterapiye Alternatif? Titreşen Moleküller Laboratuvar Testlerinde Kanser Hücrelerinin Yüzde 99’unu Yok Etti

Kemoterapiye Alternatif? Titreşen Moleküller Laboratuvar Testlerinde Kanser Hücrelerinin Yüzde 99’unu Yok Etti

ABD’de bilim insanları, nanoteknoloji sayesinde kemoterapiye alternatif olabilecek bir kanser tedavisi geliştirdi. Yan etkisi de çok az.

NATURE / Molecular jackhammers eradicate cancer cells by vibronic-driven action

Rice Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları, kanser hücrelerini yok etmek için nanoteknoloji ve ışık ilkelerinden yararlanan çığır açan bir yöntemin geliştirilmesiyle kanser tedavisinde yeni bir dönemin müjdesini verdi. Teknik, tıbbi görüntülemede sıklıkla kullanılan ve yakın kızılötesi ışıkla uyarıldığında uyum içinde titreşebilen boya moleküllerini kullanıyor. Ortaya çıkan titreşimler, kanser hücrelerinin zarlarının yırtılmasına neden olur ve onları invaziv prosedürlere gerek kalmadan etkili bir şekilde ortadan kaldırır.

Kanser Tedavisinde İleriye Doğru Bir Atılım

Ekibin tedavi yöntemi, insan melanom hücrelerinin laboratuar kültürlerine karşı %99’luk bir verimlilik oranı gösterdi ve şaşırtıcı bir şekilde, çalışmadaki melanom tümörlü farelerin yarısını kanserden arındırdı. Rice Üniversitesi kimyageri James Tour tarafından ‘moleküler kırıcılar’ olarak anlamlı bir şekilde tanımlanan teknik, önceki modellerin çok ötesinde hızlarda çalışan yeni nesil moleküler makineleri ifade ediyor.

İnvaziv Olmayan ve Derinlemesine Nüfuz Eden

Yakın kızılötesi ışığın kullanımı, doku hasarına neden olmadan insan vücuduna 10 santimetreye kadar nüfuz edebildiğinden bu tedavinin kritik bir bileşenidir. Bu özelliği onu kemiklerde ve organlarda bulunan kanserlere ulaşmak için ideal, invazif olmayan bir alternatif haline getiriyor. Araştırma ekibinin yöntemi, ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırarak kanser tedavisine umut verici yeni bir yaklaşım sunuyor.

İleriye Bakış: Moleküler Makinelerin Geleceği

Bu tekniğin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla araştırma ekibi artık moleküler düzeyde kanser tedavisinde benzer şekilde kullanılabilecek diğer molekülleri belirlemeye odaklanıyor. Bulguları, dünyanın en yıkıcı hastalıklarından biriyle mücadele etmek için nanoteknolojinin ve ışığın gücünden yararlanarak kanser tedavisi için yepyeni bir olasılıklar alanı açıyor.