Ana Sayfa Manşet Kanser hücreleri pipet benzeri nanotüplerle bağışıklık hücrelerinden mitokondri hortumluyor!

Kanser hücreleri pipet benzeri nanotüplerle bağışıklık hücrelerinden mitokondri hortumluyor!

ABD’de araştırmacılar, kanser hücrelerinin pipet benzeri nanotüplerle bağışıklık hücrelerinden mitokondri hortumladığını ve enerjilerini tükettiğini buldu. Nanotüp oluşumunu engellemek, belirli kanser tedavilerini daha etkili hale getirebilir.

Intercellular nanotubes mediate mitochondrial trafficking between cancer and immune cells

Nanotüp aracılığı ile mitokondri kaçırma,
kanser için yeni nesil immünoterapi ajanları geliştirmek için yeni bir hedef olarak ortaya çıkabilir.

Kanser hücreleri, büyümek ve yayılmak için bağışıklık sisteminden kaçmak zorunda. Bunu yapmanın bir yolu, bağışıklık hücrelerinin yüzeylerine, kendilerini öldürme kabiliyetini azaltan proteinler yerleştirmek. Bağışıklık kontrol noktası baskılanması adı verilen bir tür kanser tedavisi, bu proteinlerin bağışıklık hücreleriyle etkileşimini engeller. Tedavi, bağışıklık hücrelerinin kanseri daha verimli bir şekilde öldürmesini sağlar. Ancak bu tedavi her durumda işe yaramaz, bu da kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden kaçmak için başka yöntemleri olduğunu gösteriyor.

Boston’da Harvard Tıp Okulu’na bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi’nden Doktor Hae Lin Jang ve Doktor Shiladitya Sengupta liderliğindeki bir araştırmacı ekibi, bir tür bağışıklık hücresi olan T hücreleri ile insan ve fare meme kanseri hücrelerini büyüterek, kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden nasıl kurtulduğunu araştırdı.

Araştırmacılar elektron mikroskobu kullanarak, kanser hücreleri ile T hücrelerini birbirine bağlayan ve nanotüpler adı verilen uzun, içi boş uzantılar gördüler. Önceki araştırmalarda da, hücreler arasında materyal transferinde kullanılan benzer yapılar bulunmuştu.

Daha sonra T hücreleri içindeki, hücreler için enerji üreten mitokondriyi floresan bir boya ile boyadılar. Bu boyanmış hücreleri bir kanser hücresi kültürüne ekledikten on altı saat sonra, bağışıklık hücrelerinden gelen floresan mitokondrinin nanotüpler boyunca kanser hücrelerine doğru hareket ettiğini gördüler. Bu transfer büyük ölçüde tek yönlüydü. Mitokondri, kanser hücrelerinden T hücrelerine gitmedi.tamamı için kaynağa bknz
görsel