Ana Sayfa Manşet Hastaların Kendi Akciğer Hücrelerinin Nakli, KOAH İçin ‘Tedavi’ Umudu Sunuyor

Hastaların Kendi Akciğer Hücrelerinin Nakli, KOAH İçin ‘Tedavi’ Umudu Sunuyor

Araştırmacılar ilk kez, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda, hastaların kendi akciğer hücrelerini kullanarak hasarlı akciğer dokusunu onarmanın mümkün olduğunu gösterdi.

İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen Avrupa Solunum Derneği Uluslararası Kongresi’nde
faz I klinik denemesine katılan 17 hastanın deneysel tedaviyi aldıktan sonra daha iyi nefes alabildiği, daha fazla yürüyebildiği ve daha iyi yaşam kalitesine sahip olduğu belirtildi.

Çinli bilim insanı Zuo Wei “kök hücre ve progenitör hücre bazlı rejeneratif tıp, KOAH’ı tedavi etmek için tek olmasa da en büyük umut olabilir”

Tedavinin 1. faz denemelerinde, KOAH’lı kişilerin akciğerindeki P63+ adlı progenitör hücreler bronkoskopi aracılığıyla alınarak laboratuvarda üç ila beş hafta boyunca çoğaltıldı.

Süreç sonunda milyonlarca klonlanmış hücre elde eden bilim insanları, bunları tekrar bronkoskopiyle KOAH’lı kişilerin akciğerine yerleştirdi. 6 ay sonra yapılan incelemelerde, KOAH’ın farklı evrelerindeki 17 hastada ciddi yan etki meydana gelmediği ve herhangi bir tümör oluşmadığı gözlemlendi. Bazı hastalarda sağlık problemleri çıktığı fakat bunun hücre naklinden değil bronkoskopi sırasındaki sorunlardan meydana geldiği bildirildi.

Araştırmacılar, tedavinin daha geniş bir hasta grubunda etkinliğini değerlendirecek bir faz II denemesi planlıyorlar.