Ana Sayfa Patent Gıdalardaki Bozulmayı Anında Haber Verebilen Sensör Buluşu Nature’de

Gıdalardaki Bozulmayı Anında Haber Verebilen Sensör Buluşu Nature’de

Doktora sonrası çalışmalarını Koç Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Emin İstif (Kadir Has Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü) ve Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker’in yaptığı ve Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. İskender YIlgör ve Dr. Emel Yılgör, n2Star’dan Araştırmacı Dr. Öğr Üyesi Çağdaş Dağ ile Texas A&M Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hatice Ceylan Koydemir’ın katkıda bulunduğu gıdalardaki bozulmayı anında haber verebilen kablosuz ve mini algılayıcı buluşu ile ilgili araştırma Nature Food Dergisi’nde yayımlandı.

NAURE / Miniaturized wireless sensor enables real-time monitoring of food spoilage

Gıdaların bozulması, gıda israfına ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olur. Ancak bozulmayı (çoğunlukla uçucu biyojenik aminler) belirlemeye yönelik standart laboratuvar testleri, tedarik zinciri personeli veya son müşteriler tarafından düzenli olarak yapılmamaktadır. Burada poli(stiren-ko-maleik anhidrit) bazlı, minyatür (2 × 2 cm2 ) bir malzeme geliştirdik.) cep telefonları aracılığıyla isteğe bağlı bozulma analizi için sensör. Gerçek hayattaki bir uygulamayı göstermek için kablosuz sensör, paketlenmiş tavuk ve sığır etinin içine yerleştirildi; Çeşitli depolama koşullarında sensör kullanılarak et numunelerinden ardışık okumalar yapılması, bozulmanın izlenmesine olanak sağladı. Oda sıcaklığında saklanan örnekler üçüncü günde sensör yanıtında neredeyse %700’e yakın bir değişiklik gösterirken, dondurucuda saklanan örnekler sensör çıkışında önemsiz bir değişikliğe neden oldu. Önerilen düşük maliyetli, minyatür kablosuz sensör düğümleri, paketlenmiş gıdalara entegre edilebilir, tüketicilerin ve tedarikçilerin talep üzerine protein açısından zengin gıdaların bozulmasını tespit etmesine yardımcı olur ve sonuçta gıda israfını ve gıda kaynaklı hastalıkları önler.

Araştırmacılar bu çalışma ile laboratuvar koşullarında yürütülen testlere önemli bir alternatif oluşturabilecek ve protein açısından yüksek et, tavuk ve balık gibi gıdaların sürekli takibini sağlayacak kablosuz, bataryasız ve ucuz maliyetli bir sensör üretimini amaçlıyor. Geliştirmek istedikleri ve özellikle et ürünlerinin bozulma derecesini tespit edip kablosuz iletişimle akıllı telefonlara aktarabilecek 2 cm x 2 cm boyutlarındaki sensör, kapasitif bir ölçüm yöntemi sunması, yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi ile güç kaynaksız ve kablosuz iletişim sağlayarak gıdaların bozulmasını takip edebilmesi özellikleriyle alanında bir ilk. Ürünlerin tüketiminden ya da satışından hemen önce tazelik kontrolü yapılabilecek bu sensör sayesinde gıda israfı ve gıda kaynaklı hastalıklar gibi küresel sorunların engellenmesine katkı sağlanabilecek.

TÜBİTAK kariyer geliştirme programlarından toplamda 500 bin TL’nin üzerinde fon almayı da başaran çalışmada KU Kimya Bölümü’nden Prof. İskender Yılgör ve Emel Yılgör, Teksas A&M Üniversitesi’nden Dr. Hatice Ceylan Köydemir ile KU N2Star Araştırma Merkezi’nden Dr. Çağdaş Dağ ile işbirliği içinde yürüttükleri çalışmanın amacının insan sağlığına tehdit olan hastalıklara karşı önceden algılayabilecek sistemler geliştirmek olduğunu kaydeden Dr. Levent Beker, “Bu konuda pek çok farklı alanda cihazlar geliştirmek üzere çalışmalarımız var. Besinlerdeki bozulmayı algılayacak cihazımız ise gerçek hayata ulaşmaya en yakın durumdaki çalışmamız. Potansiyeli çok büyük. Besin zehirlenmeleri çok büyük bir popülasyonu etkiliyor. Bu cihaz besinlerin üzerine takıldığında, bozulup bozulmadığını anlayabiliyoruz. Tıp fakültemizle, kardiyoloji alanında yaptığımız çalışmalarımız var, dahiliye bölümüyle yaptığımız çalışmalar mevcut. Cihazlarımızı geliştirirken kimya bölümünden İskender Yılgör ve Emel Yılgör hocamızın yanı sıra bu sensörle ilgili araştırmamızda Hatice Ceylan Koydemir hocamızla da işbirliği içinde çalışıyoruz” dedi.